четвртак, 29. март 2012.

Posni Rolat od Žita

Posni rolat, koji sam ja prebacila u četvrtast "kalup".
Vrlo je sličan koljivu, ali oni koji ne volu koljivo , ovaj rolat će voleti, jer je baz dodataka klinčića itd, mada možete ih dodati.
Ja ću sada napisati onako kako ga ja pravim, sa mojim dodacima, a vi možete uvek kombinovati svoje.
I još da, izvinjavam se ako ne bude sve bas u merama...:)

Potrebno je:
400g pšenice-zrna
50g mlevenih oraha
50g mlevenog keksa-može plazma
100g urmi-krupnih sočnih
50g suvog grožđa
šećer po ukusu
možete dodati kašiku belog ruma
200ml slatke pavlake za ukrašavanje ili sladoled.


Priprema:
Pšenicu obariti, ja to radim ovako.
Zrna potopim par sati u vodu.
Potom iscedim i stavim u lonac ili šerpu da se kuvaju, na laganoj vatri.
Kuvam oko 1h- nekad kraće nekad duže, zavisi, ja redovno izvadim već pred kraj par zrna i probam.
Ne volim da su prekuvana.
Ocedim je, kada je kuvana .
Uzmem multipraktik, i u njega stavim sve sastojke, urmama izvadim koštice.
Urme kupujem na pijaci, zaista su džinovske i sočne.
Možete ove sastojke sve samleti na jako, jako sitno, ali ja volim kada je u pitanju pšenica da bude malo krupnija, ne onako usitnjena kao za koljivo već da malo-krcka.
Dobro promešati, oblikovati i ukrasiti šlagom.
U izvornom receptiu u ovaj rolat se dodaju i žele bombone, ja ih ne volim, ali verujem da bi onako šarene učinile ovu jednostavnu slasticu još interesantnijom.







1 коментар:

  1. najbolje zito kojeg se sjecam iz djetinjstva bilo je ono doneseno iz sombora. mljac!!!!

    ОдговориИзбриши