уторак, 3. август 2010.

Kulen-Prerada mesa za kulen


Za spravljanje slovačkog kulena, kobasice i svinjske pršute koristio sam porodične recepte. A neke vrste divljači, kao što su mufloni, prvi put sam video upravo u Karađorđevu. Upravo smo kulen, za koji je Tito govorio: "Uh, bogati, što je ljut i što otvara apetit", čika Pera i ja pravili od mesa muflona, u kombinaciji sa svinjetinom. Kad odleži, kobasicu smo sušili na dimu i promaji najmanje godinu dana. I sam sam smišljao neka jela koja se kuvaju u kotliću, ponajviše od divljači i riblje čorbe, kao i pihtije, koje je maršal zvao "pače" i koje je obožavao -- priseća se Duško i naglašava da se u Karađorđevu jelovnik za Tita detaljno pripremao i po godinu dana unapred

Mesarski tehnolog Duško Međeđ godinama je u Vojnoj ustanovi „Karađorđevo" po recepturi bačkih Slovaka pripremao kulen, suvi pršut i specijalitete od divljači za Tita i njegove goste. Potom je u Pavlovu, severno od Moskve, gostio Borisa Jeljcina, generala Lebeda i najviši vojni i politički vrh Rusije. Sada, na porodičnom imanju u Begeču kraj Novog Sada uzgaja najkvalitetnije sorte svinja i od njih spravlja ljuti kulen po kojem je nadaleko čuven.




4 коментара:

  1. Kulen&kulenova seka i sve ostalo...obozavam ih!

    ОдговориИзбриши
  2. Ooooo,najukusniji su oko Uskrsa!!!:)))

    i ja volem,ali toga ovdje ne prave po tom receptu :)!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala na posjeti mom blogu i sto si postala moj sljedbenik. Ja bih uzvratila, ali ne vidim gdje?
    Blog ti je super, posebno mi se dopada ime:)))
    Pozdrav iz Rijeke, Biljana

    ОдговориИзбриши