понедељак, 21. децембар 2009.

Uzlivanca Pejsaž by Bahatnik


Uzlivanca sa krompirom

Da bi se ovo jelo spremilo ne mora se imati ništa više no: Pola litre melka, četvrt litre kisele vode – može i obične, oko 500 g. oštrog brašna, 3 jajeta, malo šećera i soli. Sve to pomešati kao za palačinke, ali da bude malo gušće, tako da kapa a ne curi iz kutlače.

Treba i oko kile krompira koji se iseče na kolutove od 5-7 mm, posoli i zapeče u jednom sloju u rerni, u najvećoj tepsiji, (u koju ste stavili malo ulja, da se krompir ne zalepi), na 200 stepeni. Kada krompir omekša i počne se rumeneti, sipati testo preko ploški u sloju ne debljem od 5 mm, tako da krompur mestimično viri.

A od gore: jednu kiselu pavlaku rasporediti u grumenovima, može i sira, a i ne mora ništa ako nema.Vratiti u rernu i peći još skoro pola sata, dok ne porumeni. Isto tako od malo zaslađenog testa, (+ 2 supene kašike šećera), samo bez krompira i pavlake –sira se može dobiti i slatka varijanta, koja je često draža mlađem i ženskom staležu. Uzlivancu jedu Bunjevci i ostali po salašima i gradovima severo - zapadne Vojvodine.

Ovo je jelo verovatno dobilo ime po načinu spravljanja – uzlivanjem, mada ni srpski naziv – ladnjača nije loš, jer je sasvim solidna i kada se ohladi. Ladnjača, izgleda, važi samo za varijantu bez krompira, koju prakticiraju pravoslavci, jer hladan krompir nije ni malo ukusan ni zanimljiv, pa samo kvari ugođaj. Dakle, uzlivanca sa krompirom se jede vruća. Mada je moja mlađa više voli od juče, hladnu, kao doručak pred školu. 
Možda bi uzlivanca sa slike trebala biti sa malo više većih mehurova.


by Bahatnik

9 коментара:

 1. Vera,
  looks very tasty.
  There are flowers for me for you.
  Hugs, Diana

  ОдговориИзбриши
 2. Na uzlivancima sam odrasla...Mira

  ОдговориИзбриши
 3. Jako zanimljivo jelo, mislim da ovako nešto nikad nisam jela. Vjerujem da je ukusno, a jako je jednostavno za pripremu. :)

  ОдговориИзбриши
 4. WOW, ovo ne smije vidjeti ni pročitati Timna! :)
  Stvarno odlično izgleda!

  ОдговориИзбриши
 5. Dopada mi se kombinacija i način pripreme. a sma post i stil u kojem je napisan djeluje kao iz nekih starih kuharica i iz minulih vremena.
  Izgleda vrlo lijepo, a iako iz "ženskog staleža" meni bi slana varijanta bolje prijala.

  ОдговориИзбриши
 6. Vlada inače jako lepo i interesantno piše o hrani.Njegovi postovi su mi medju omiljenim:)

  ОдговориИзбриши
 7. Krasna ti je, mi u sjevero-zapadnoj hrvatskoj jedemo nešto slično (slatka varijenta) a kod nas se to tove zlevanka! Super je. Sretnu Novu 2010. Godinu, tebi i tvojoj obitelji želim, puno zdravlja, sreće i ljubavi!

  ОдговориИзбриши