четвртак, 10. септембар 2009.

Doboš Torta

Najpoznatija mađarska torta na svetu- Dobos torta.
Prema jednoj internet kulinarskoj anketi,zauzima prvo mesto,po broju obozavaoca i ljubitelja iste u celom svetu.

Tvorac ove torte je svakako Jozsef Dobos(1847-1924),poslasticar koji je bio naprednjak svoga vremena,veliki kulinar i pisac knjiga o poslasticarstvu.
Dobos Torte je prvi put napravio za drzavnu izlozbu davne 1885.Sastojala se od osam tankih listova testa,te namazana kremom-buter kremom,koji je bio izum J.Dobosa  i inovacija u tadasnjem poslasticarstvu.
Taj buter krem,kasnije je koristio u kombinaciji sa kaakao prahom,ili vanilom,umesto tadasnjeg krema za torte,koji se pravio uglavnom sa mlekom i praskom za puding,sa naravno malim "nedostatkom",nemogucnosti duzeg stajanja.
Kako je to bilo doba bez rashladnih uredjaja i frizidera,J.Dobos je sacinio tortu koja ce moci da "traje" duze nego ostale poslastice.
Ono sto je bilo zadivljujuce i sto je ostalo kao "pecat" ove poslastice,je njen "top",gornji sloj premazan karameliziranim secerom izrezanim na komade.
Torta je na izlozbi za koju je te godine prvi put napravljena,dozivela ovacije,te je i nas poslasticar J.Dobos,preko noci postao slavan,a parce torte iz njegove poslasticarnice je postao luxus,prestiz za tadasnje  gradjane Budimpeste.

Pocetkom 20.veka ova torta je spadala u sam vrh poslasticarstva,a da se njen originalni recept nije znao,Evropom su kruzile cak 120 verzija recepta,da bi konacno 1906g,J.Dobos objavio originalan recept,nakon cega se povukao iz javnog zivota.
Veliki ljubitelji ove torte bila je i knjeginjica Sisi,te car Franz Jozef,i inace poznati po svom istancanom ukusu kada su poslastice u pitanju.

Danas,radi se u bezbroj varijacija,omotane sa pecenim lesnicima,seckanim bademima ili orasima,iako je original premazan samo kremom,te  sa svakakvim dodacima-ruma,amareta....
Ja nisam ljubiteljica nikakvih dodataka,i smatram da se time ukus izvorne torte kvari,te dobija neka druga torta.

Kako je ova torta vrlo poznata i u Slovackoj,te i kod vojvodjanskih slovaka,postoji samo jedna razlika,a to je mnostvo kora,uglavnom je to 14 tankih,pretankih korica u odnosu na originalnih sedam.
Mi pravimo tortu sa sto vise kora.




Za kore
8 jaja
8 kašika kristal šećera
8 kašika brašna

Fil:
4 jaja
150 gr šećera u prahu
5 vanilin šećera
200 gr čokolade
250 gr putera -nikako margarina!!!

Šećerna glazura- grilijaž:
300 gr kristal šećera

Priprema kora:
Prvo umutite belanca u cvrst sne-mikserom,potom dodajte 4 kasike secera i opet sve cvrsto umutite.
Zumana kulinarskom zicom sjedinite-umutite sa 4 kasike secera dok smesa ne posvetli.
Spojite ove dve smese,najbolje izmesati kulinarskom zicom.
Pecite kore.
Ove kore su se pekle u ovalnom pekacu sa stipaljkom,prekrivenog pek papirom.Mera za jednu koru je bila kutlaca srednje velicine.
Od ove smese moze da se ispece i do 14 kora-vrlo,vrlo tankih.
Pre nego sto  pocnete da ih pecete:
Treba biti svestan da se ova torta ne radi "na brzaka".
Potrebno je dosta slobodnog vremena,volje i ozbiljnosti.
# moja mama je ispekla ove kore.
Fil:

U posudi sa duplim dnom,za mesenje na pari,umutiti 4 jajeta,sa 150 g secera u prahu,te jednom kesicom vanil secera,dok masa ne postane gusta.
Skinuti sud sa vatre i dodati cokoladu,koja ce se sama rastopiti u vrelom filu.Naravno da je potrebno svo vreme mesati dok se cokolada ne otopi.
Penasto umutiti puter i kada se masa doobro ohladi sve spojiti.

Zatim filovati kore, sve do poslednje, a na poslednju staviti šećernu glazuru,koja  se priprema ovako:
 Secer "otopiti",preliti preko zadnje kore "odozgo,nozem premazanim puterom,napraviti snite.
Najbolje je da u tome imate pomoc sa strane,u dodavanju noza,mozete imati dva,tri noza spremljena za secenje,jer je  potrebna brzina.
Na kraju korice izravnati i okolo je namazati, takodje čokoladnim filom.
I originalni recept-poslasticarnice "Zerbo".

Dobos torta

Hozzávalók egy 16 szeletes tortához:

A piskótához:
6 tojássárgája
105 gr kristálycukor
6 db tojásfehérje
53 gr porcukor
105 gr liszt
35 gr olvasztott vaj

A krémhez:
4 db egész tojás
210 gr porcukor
17 gr vaníliás cukor
175 gr vaj
30 gr kakaóvaj
35 gr étcsokoládé

Tetőhöz:
150 gr kockacukor

Elkészítés:

A kristálycukrot és a tojássárgáját felkeverjük, majd a tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. A tojásfehérjehabot hozzáadjuk a tojássárgájához, figyelve, hogy a tojásfehérjehab ne törjön össze, majd a lisztet és az olvasztott vajat is hozzáadjuk. 21 cm átmérőjű kivajazott, lisztezett tortaformába öntjük a tészta 1/6-át, és 180 Cş fokon 4-5 percig sütjük. Ezt hatszor megismételjük, így kapunk 6 egyforma tortakarikát. A tortakarikákat hagyjuk kihűlni.

A krémhez a tojást, porcukrot és a vaníliás cukrot csípős melegre felmelegítjük, és lehetőség szerint gépi habverővel kihűlésig kevergetjük. A vajat, kakaóvajat és a vízgőz felett megolvasztott étcsokoládét habosra keverjük. A vajas, és a tojásos masszát egybekeverjük, majd ezzel a krémmel 5 db piskótalapot egymásra rétegezve egyenletesen elkenünk, és a maradék krémmel a torta tetejét, oldalát is körbekenjük. A tortát hűtőben jól lehűtjük.

A tetőhöz 150 gr kockacukrot felolvasztunk, így aranysárga karamellt kapunk. A megmaradt hatodik piskótalapot a meleg karamell cukorral áthúzzuk és 16 egyenlő részre felszeleteljük, majd kihűlés után a betöltött torta tetejére helyezzük, és ezen "cikkek" mentén felszeleteljük a tortát.
Hungarian Dobosh Torte Recipe
Cake:
1/2 pound unsalted butter, softened
1 cup granulated sugar
4 large eggs, lightly beaten
1 1/2 cups all-purpose flour
1 teaspoon vanilla extract
.
Filling:
8 ounces semisweet chocolate, chopped
2 ounces unsweetened chocolate, chopped
1 pound (4 sticks) unsalted butter, softened
5 large egg whites
1 cup granulated sugar
.
Caramel Glaze:
2/3 cup sugar
1/3 cup water
Preparation:
For the cake: Heat oven to 350 degrees. In a large bowl, cream butter and sugar until light and fluffy. Beat in eggs, then flour and vanilla until smooth.

Lightly coat the bottom of 7 (9-inch) round pans (or bake as many layers at a time as you have 9-inch cake pans) with cooking spray. Weigh the batter (remembering to subtract for the weight of the bowl). Divide that number by 7 and that's how many ounces you will need for each pan in order to create even layers.

Bake for 7 minutes or until edges are very lightly brown. Don't overbake. Remove from oven, loosen layer and invert onto a cake rack. Continue until all the batter is used.

For the filling: Melt chocolate in a microwave and set aside. In a large bowl, beat butter on low for 2 minutes, then on medium for 3 minutes and finally on high for 5 minutes.

Place egg whites and sugar in a double boiler over medium heat. Whisk gently to 120 degrees. Transfer to a mixing bowl and whip on high until stiff peaks form.

Fold the melted chocolate into the butter, then fold in the egg whites until all traces of white are gone. Refrigerate until ready to use.

Make caramel glaze: Place one cake layer on a cake rack set over a pan to catch the drips. Mix sugar and water in a small heavy saucepan. Without stirring, cook until sugar dissolves, boils and begins to darken in color. Swirling the pan, continue to boil until caramel becomes a golden brown. Immediately pour it over the layer.

With a buttered knife, quickly mark the glaze into 16 equal wedges without cutting all the way through.

Assembly: Place 1 cake layer on a serving plate, or in a 9-inch springform pan to use as a guide, and spread on 1/8-inch of filling. Repeat, finishing with the glazed layer on top. Use the rest of the filling to cover the sides of the cake. Sprinkle with ground nuts of choice, if desired. Refrigerate.

To serve, slice along the lines marked in the caramel glaze.

#recept na madjarskom i engleskom su copy paste,tek ako vam zatreba.

34 коментара:

  1. Fantasticno...kao uvek kad svratim kod tebe osetim: jede mi se nesto slatko. Odavno je nisam spremala jer je vreme uzasan, ogranicavajuci faktor...za sve.

    ОдговориИзбриши
  2. Vera,
    very delicious, looks beautiful.
    Bravo, Diana

    ОдговориИзбриши
  3. Kako je pravilna, ma savrsena, pravi si majstor!!!

    ОдговориИзбриши
  4. stvarno je predivna. ja nemam strpljenja nažalost za ovakve projekte :)

    ОдговориИзбриши
  5. Hát, ahogy múllik az idő, annál jobb vagy! Verácska, nadji nekoga da ti prevede. Sjajno!

    ОдговориИзбриши
  6. Svaka čast. Ostala sam bez teksta...uvijek se divim vještini, spretnosti i strpljenju sviju vas koje ukrašavate svoje torte i kolače. Nažalost, ja nisam od tih.

    ОдговориИзбриши
  7. Un dolce veramente importante e ...regale
    Complimets

    ОдговориИзбриши
  8. Jao ja ovu tortu obožavam ali se ne usudim započeti je, jer mi se čini jako kompliciranom, i sama sam sebe zapravo uvjerila da ja to ne mogu! Morat ću se odvažiti i probati po tvom receptu! Treba probiti led! ;))) Ova tvoja izgleda božanstveno!

    ОдговориИзбриши
  9. Mozes li napraviti tortu samo sa karameliziranim secerom?

    ОдговориИзбриши
  10. e za ovo se stvarno treba naoružati strpljenjem. Bravo!

    ОдговориИзбриши
  11. Omiljena torta u nasoj porodici. Predivna ti je!!

    ОдговориИзбриши
  12. Анониман3. јун 2010. 11:14

    moja omiljena torta od uvek!! zasto su razliciti recepti na madjarskom i engleskom od onog na srpskom?????

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jooj, pa napisala sam da su copy paste sa njihovih sajtova, ako nekom zatreba, odnosno kako drugi prave..)Moj je na srpskom..hvala!imate vrlo ostro oko!

      Избриши
    2. Ide brašno? Naravno, al ga niste na pisali. Ja je pečem, ali podmazujem pleh sa mašću, sa papirom se uvek zalepi, Vaša torta je prelepa.

      Избриши
  13. predivna je ja je radim i jedino tu tortu moj muž jede

    ОдговориИзбриши
  14. Majstorski odradjeno! Dobos bi bio ponosan,

    ОдговориИзбриши
  15. Prelepa je,ljubitelj sam Doboš torte, svaka čast na prezentaciji!

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман4. март 2013. 15:49

    Slika odn ova torta je stvarno prekrasno prikazana i za njenu izradu super napisan recept.Na mom repertoaru je godinama, i nesto sam, mislimpreradila, radi se samo o obliku.Zbog brzine i efikasnosti, ja kore pecem na poledjini plega, pa posto je pleh prilicno velik, ja koru presecem na dva, tj tri dela i tako samo pet puta pecem kore ,ili pak cetiri puta , pa dobijem 15 ili pak 12 kora.
    Mislim da je ovakav oblik laksi za secenje, a i parcici su pravilnije iseceni.Ispadne mi oko 23, 24 parcica. Ja ne sumnjam da je ovalni oblik uobicajeniji,mozda ima svoju lepotu, ali verujte gostima se i ovako napravljena torta sa toliko kora mnogo svidja
    Ja sam jedna dosta starija osoba, koja ima puno godina iza sebe, kao i iskustva u spremanju,i docekivanju rodjaka, prijatelja i gostiju. Puno hvala na vasim slikama, pocetnicima zelim da probaju da je prave,nije tako ni tesko,praksa je velika stvar. Ja volim slano, a uporno i stalno pravim slatkise, koje cesto jedva probam.

    ОдговориИзбриши
  17. Анониман22. јул 2013. 05:18

    Fina je.Napravili smo po receptu i ispalo je fenomenalno preporucujem svima.

    ОдговориИзбриши
  18. Torta je stvarno super,pravila sam je mnogo puta ali u zadnje vreme,na parčićima koji ostanu karamel se veoma brzo otopi,da li se to dešava i vama?

    ОдговориИзбриши
  19. Odlicno objasnjeno,prelepo napravljeno, sve pohvale za Astal!!!

    ОдговориИзбриши
  20. Oh my godness! Im so happy to have found your site, I got a flashback from the time I was little girl and used to visit my grandmother in Serbia. Thanks so much, you made my winter glowing and I will start trying out your recepies one by one.
    Cheers.

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман24. март 2014. 01:16

    Imam samo jedno pitanje. Vidim da u sastojcima i merama za testo pise da se dodaje 8 kas brasna. U proceduri za pravljenje je izostavljeno. Pretpostavljam da brasno ide, pa me zanima da li je samo previd i da se dodaje kada se pomesa smesa od belanaca i zumanaca.

    ОдговориИзбриши
  22. Mene zanima glazura. Na enleskom pise da ide 2/3 secera i 1/3 vode. U prijevodu toga nema. Zasto,?

    ОдговориИзбриши
  23. Sjajno je sto insistirate da se postuje stari recept za Dobos tortu jer zaista bez puter cokoladnog krema i karamel glazure to nije ta torta. Danas se svasta moze videti pod nazivom Dobos torta. Torte na Vasim slikama izgledaju fantasticno i verujem da su veoma ukusne a jasno je da su plod strpljivog rada, umeca i iskustva. Svaka cast!

    ОдговориИзбриши