четвртак, 09. јул 2009.

Starinski Kugloff sa Grozdjicama

Stari bakin Kugloff sa mirisom limuna,ruma i suvim grozdjicama,uvek me asocira na zimu.
Iako je sada leto,bogami kod nas je bas zahladilo pa sam resila deci da napravim moj omiljeni kuglof.
Danas se prave svakojaki kuglofi,sa kikirikijem,stracatela,pinacolada,baunty....
Ja kada cujem rec kuglof,pomislim upravo na ovaj,sa kvascem,zumancima i vanil secerom....
Secam se da sam kod bakine prijateljice,jedne divne svabice,jednom prilikom nase posete jela mirisni kuglof od ruza.
Sa sladoledom od ruza....
To je za mene bio takav uzitak,da ga se i dan danas secam,cak mogu i ukus da osetim...
Za uspeh ovog kuglofa postoji samo:
-slepo se drzite recepta!
Potrebno je:
1 vrecica suvog kvasca-30g svezeg
150g maslaca
70g secera
1 vanil secer
1 celo jaje
4 zumanca
3-4 kasike ruma
500g brasna
malo soli
1/4l mleka
naribana korica limuna
150-200g grozdjica
Priprema:
Sadrzaj vrecice suvog kvasca i jednu kasiku secera oopite u 5 velikih jelovnih kasika mleka i ostavite na toplom mestu 15 min.
Maslac mesajte drvenom varjacom dok ne zapeni,dodajte postepeno secer,vanil secer,jaje,zumanca,rum i naribanu koricu limuna.
Dobro svo vreme muteci.
Na tu mesavinu dodajte prosejano brasno pomesano sa solju,te dodajte mleko i kvasac.
Drvenom varjacom mutite testo dok se ne pojave mehurici.
Zatim ga pokrijte i ostavite na toplo mesto oko 50 min da nadodje.
Nakon toga drvenom varjacom jos jednom izmutite testo i dodajte grozdjice.,te smesu stavite u podmazan i pobrasnjavljen kalup u obliku kuglofa.
Pustite testo da se dign do 3/4 oblika kalupa i pecite oko 50-60min na temperaturi 200c.
Peceni kuglof pospite prah secerom.

6 коментара:

  1. Meraviglioso!!! un dolce sempre buonissimo!!

    ОдговориИзбриши
  2. Kérem szépan nagyon jó, vágjon le nekem egy szeletet. Kőszőnőm.

    ОдговориИзбриши
  3. I kod nas je ful zahladilo, ne znam, meni paše da je tako dok kod ne odem na more! LOL
    Krasan ti je ovaj kuglof, ja sam kao i ti kad mi neko kaže kuglof meni prvo ovako nešto pada napamet. Ove moderne kombinacije mi mogu biti jako fine ali klasik je klasik s razlogom! ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Vera,
    very good looks and
    great photos !
    Greetings, Diana

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман11. јул 2009. 22.55

    Moj tata voli kuglofe. A ja ih se bojim raditi jer mi se čine komplicirani, ali ovaj ću oprobati jer ako je točno što si napisala da se treba slijepo držati recepta - nema da omanem jel tako!!
    pozdrav Vera,
    Marina

    ОдговориИзбриши