петак, 24. јул 2009.

Bogata Pita Od Sljiva

Kada šljive, prve dospeju već tradicionalno se pravi ova Bogata ali zaista sa punim pravom se naziva Bogata pita od šljiva.
Pita sa dve vrste testa i bogatim nadevom od čak 1kg.
I znate kako se kaže, kada vam se desi da se prisetite ovako jednog kolača koji vam je baka spremala...Dali bi ste sve torte sveta za jedan komad ove Bogate pite....




Potrebno je:
Za prvu koru:
15g kvasca/pola kockice
250g brasna
4kasike mlakog mleka
125g margarina
1 jaje
50g secera

Nadev od sljiva:
1kg prepolovljenih sljiva
50g secera
50g mlevenih oraha

Gornja kora:
2dcl kisele pavlake
80g secera
125g margarina
3 jaja

Priprema:
Prva kora:
Prosejati brasno i staviti ga u sud za mesenje.Kvasac rastopiti u mleku.Pomesati sa brasnom.
Margarin i secer izraditi,dodati jaje.
Obe smese sjediniti i dobro rukama izmesiti.
Razviti oklagijom koru i staviti u podmazan(mascu),pleh.
Sljive,prepoloviti i svakoj izvaditi kosticu.
Secer i orahe pomesati.
Sljive redjati preko prve kore i posuti smesom od oraha i secera.
2 kora(gornja):
Margarin zicom sjediniti sa secerom,dodati zumanca i kiselu pavlaku.
Smesu dobro izraditi…
Umutiti belanca i kada sne bude cvrst dodati smesu sa margarinom.
Preliti preko sljiva.
Peci oko 30 min na 200C
Posluživanje:
Kada pecem kore,tepsiju namazem sa mascu i pospem malo brasna.Kora mi se ne “zalepi”,sto mi se desavalo kada sam koristila ulje,ili mozete staviti pek papir.

7 коментара:

  1. Bogata Pita -
    Vera,
    looks very delicious!
    Kiss, Diana

    ОдговориИзбриши
  2. obozavam sljive, pa cu vjerovatno morati probati i pitu. Super su ti slike, pogotovo lila pozadina. Bas fino izgleda!

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam za varijantu red testa pet šest redova šljiva zrelih, pa opet red tankega testa i opet malo šljiva i... tako dalje...

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala vam drage moje,pita je meka i socna,probajte i odusevicete se!

    ОдговориИзбриши