петак, 15. мај 2009.

Knedle sa Šljivama i Šufnudle-Čikovi

 Sa sljivama,visnjama,suvim grozdjem....Ma ko ih ne vole?  
Lako se pripremaju,od krompir testa.
Deca ih obozavaju a bogami znam da im ni stariji ne mogu odoleti.
iako su poznate kao Knedle,u mom kraju ih nazivamo Gombocama.
Ukusne mekane okruglice sa vocnim punjenjem nece nikog ostaviti ravnodusnim.


Za testo:
500gr krompira-belog
3dcl mleka
1 jaje
1/2 kesice prasak pecivo
1 kasikica soli
1 kasikica secera
500 gr brasna

10 vecih sljiva
300gr prezle(hlebnih mrvica)
300gr secera
1 dcl ulja


Priprema:

Za pocetak ocistiti,oprati i obariti krompir a zatim ga izgnjeciti kao za pire.

U ovu smesu dodati mleko,brasno, jaje,prasak pecivo,so i secer

Polako mesati da se sastojci sjedine i napraviti testo.
Sveze sljive prepoloviti i izvaditi im kostice.
Rukama vaditi testo,istanjiti kao male obgice a u sredinu staviti polovinu sljive i zatvoriti kao lopticu.
Veci lonac napunite vodom i ugrejte do kljucanja,zatim loptice staviti da se kuvajuu kipucoj vodi.
Pripremljenu prezlu malo proprziti na ulju,pa dodati secer.
Kada loptice pocnu da plivaju po vrhu lonca,pazljivo ih vaditi resetkastom varjacom,gotove su.
Uvrljajte ih u prezlu i secer i posluzite.




Šufnudle: 


Šufnudle se prave od istog testa kao i za knedlesa šljivama, takozvanog krompir testa.
Na neki način brza varijanta knedli, jer ne morate da ih oblikujete. Samo pravite male "glisrice", ne bas prevelike i spustate ih u vrelu vodu.
Postoji hiljadu i jedna varijanta Šufnudli:
Prave se sa makom, rogačem, orasima......najčešće sa prezlom, malko u tiganju poprzenom.
Često ih još nazivaju: kitići, prstići, čikovi......:)





Za ljubitelje slane varijante:
Švapske Knedle 

Sastojci:
50 dag kravljeg sira
2 zlice griza
2 zlice prezli
prstohvat soli
2 jaja
po potrebi brasna
putar ili ulje
prezle
Siru (nek bude sto suvlji) dodajte griz i prezle.Posolite i dobro promesajte.
Ostavite 1/2h da se odmara,pa dodajte jaja i po potrebi brasna.Od testa pravite knedle i kuvajte u posoljenoj vodi.
Kuvane posusite na kuhinjskoj krpi ili papiru i uvaljajte u prezle koje ste poprzili na masnoci.
Mozete ih sluziti sa narendanim trapistom,ili prelivene sa vocnim ili vanila sosom.

14 коментара:

  1. Vera ti ces stvarno da me vratis kuci ili bar tamo gde je moje srce a moje srce je gde su mi brat i mama i tata.Jako sam se zazelela knedli sa shljivama,uh!Probacu da ih napravim sutra,ja sam ti kao diplomirani kuvar izmedju ostalog,skolovala se jos u Jugi,super mi je bila generacija,sve umetnik do umetnika.Sad samo za sebe ponekad nesto pravim.Danas sam kish sa spinatom i kozjim sirom pa u jogurtu i jajima pravila,super je ispao. Ovaj restoran SOSA gore pomenuti,dali je to tvoj restoran mozda? :O) Nadam se,zelim ti prelep vikend i pozdravljam te,Sandra

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Sandra,hvala ti puno na lepim komentarima,uvek me razveselis!

    ОдговориИзбриши
  3. Odlicno! Sve varijante su prihvatljive...
    Mmmm...obozavam Gomboce!

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo smo mi inače zvali Szilvás Gombóc! Jedino što smo jeli bez sira, ali verovatno ću probati. Poslednja tri posta su ti baš dobri! Pozzzz

    ОдговориИзбриши
  5. Vera,
    very tasty!
    I chose to write here:

    I got these days and I got a new,
    much value as my prize in iternet:

    This time friendship mezhdublogovoto space!
    Glad I could offer you my priyatelsvto this award.

    http://trydiani.blogspot.com/2009/05/bambi.html

    I give it with pleasure
    give it you, your friends!

    ОдговориИзбриши
  6. Vera, I am a fan of your national cuisine. I am visiting often your state, and understand your language very well, suddenly I can’t speak Serbian. And I am glad, that you have liked my little “Dobrudzha” breads. Di_ani is Bulgarian, and in our language – thanks means – Благодаря – or Blagodarja /Latin written/ . Spasiba is in Russian. If you wish – you could delete this opinion – I want be angry. Best regards!

    ОдговориИзбриши
  7. Prefino,knedle obožavam,ja ih nekad osim sa šljivama radim i sa pekmezom od marelica..to je prefino...hvala ti što si javila da si na novoj adresi,već sam se pitala gdje si?!

    ОдговориИзбриши
  8. Obožavam knedle sa šljivama! Sjajno!

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман20. мај 2009. 08.27

    Draga Vera,
    obožvam knedle od šljiva pogotovo, baš me je ovaj receptić vratio u mladost.. Mama ih je znala napraviti nevjerojatnom brzinom.. Meni treba ipak malo duža priprema.
    Žao mi je što te ne vidim na mjestu gdje sam te prvi puta upoznala i zapazila, ali otkrila sam tvoj blog, pratim i uživam.
    Puno sreće i usjeha u kuhanju draga Vera...
    Marina

    ОдговориИзбриши
  10. Svima puno hvala na divnim komentarima.Znala sam da ce vam se gomboce dopasti!

    ОдговориИзбриши
  11. Ja se tek sad javljam jer sam prvo htela da isprobam tvoj recept.Pravila sam ih ja ranije po drugom receptu ali ovaj tvoj(vojvodjanski) je bolji.Kada sam videla recept setila sam se da imam zamrznute šljive i napravila knedle.ODLIČNE SU!!!

    ОдговориИзбриши
  12. Draga moja, verujem da ove knedle mnoge od nas vraćaju u detinjstvo! Lepi pozdravi!

    ОдговориИзбриши
  13. Gomboc se pravU samo sa sljivam! Punktum! :-)

    ОдговориИзбриши