субота, 2. јул 2011.

Sočni Kolač na kašike od Kajsija

Pretpostavljam da ste ovaj laki kolač do sada svi već radili, i to u raznoraznim verzijama, i na kašike i na mere od čaša jogurta, ali verujem da vam je većini to bio i prvi kolač koji ste kao dete sa lakoćom napravili.
Eto tu spadam i ja, kao devojčica koja se često "muvala" po kuhinji majke i bake imala sam tu čast da i sama jednog dana napravim nešto fino,ukusno ali lako spram mojih godina.
Ovako:
Potrebna su vam 4-5 jajeta
Odvojite belanca od žumanca.
Mikserom belanca umutite u čvrst sneg, potom dodate 14 kašika šećera.
Nastavite da mutite mikserom.
Zatim dodate žumanca.
Pa 14 kašika mleka i 12 kašika ulja.
To će vas "silno" kao dete zabaviti da brojite...:)
Zatim 14 kašika brašna, 1/2 kesice praška za pecivo i 1 celu kesicu vanil šećera, i malo naribajte koricu limuna.
Potom voće:
Kajsije oljuštite-ako se odlučite za njih i prepolovite ih na police a koštice odstranite.
Manji pleh namažite uljem i pospite brašnom.
Izlijte smesu.
Stavite u rernu na 200C i pecite 10-tak minuta.
Izvadite pleh, i poredjajte kajsije ili drugo voće,gusto.
Vratite u rernu.
Čačkalicom proveravajte da li je pečeno, a to znači da kada je izvučete prethodno zabodenu u testo ona ostane čista.
To znači da je kolač pečen.
Izvadite ga iz rerne.
Ohladite i pospite prah šećerom.

15 коментара:

  1. Анониман2. јул 2011. 16:06

    I mama i baka bi bile ponosne na teb.Fantasticno izgleda;)

    ОдговориИзбриши
  2. Vidi kakav je,pa te kajsije,pa mekan i sočan...pa divne fotografije...a sve lako i jednostavno! To je kolač! Divan!

    ОдговориИзбриши
  3. zavidim svima koji imaju mogucnost docepati se pravih, mirisljavih, socnih kajsija. kod mene sve nalikuje na kajsije, a onda kada zagrizes - ko da bucu jedes. bljak!

    ОдговориИзбриши
  4. Divan kolač, jednostavan, mek, mirisan... A fotografije su predivne! Bravo!

    ОдговориИзбриши
  5. This cake looks very beautiful, delicious and flavorful, Vera.
    Beautiful photos and great recipe.
    Greetings and a nice summer, Diana

    ОдговориИзбриши
  6. Divan kolač Vera :) Nisam do sada radila na žlice, već na čaše. Ovo baš zabavlja, a miris sigurno vraća u djetinjstvo! Divno :)

    ОдговориИзбриши
  7. Анониман6. јул 2011. 02:30

    nekad su me zabavljali kolači koji su u mjerama žlica i šalica, međutim sad ih sve odmah pretvaram u grame, ali ovo je jednostavan kolačić i prošao bi i u ovim mjerama
    obožavam marelice, pogotovo ako su domaće

    ОдговориИзбриши
  8. Baš si me razveselila ovim kolačem, kolač mog djetinjstva. I svi ga volimo, sa marelicama ili breskvama. Tvoj kolač odlično izgleda, baš sočno, fino i ukusno !

    ОдговориИзбриши
  9. Mmmmmh, may I have a piece, please? ;-)

    ОдговориИзбриши
  10. Анониман28. јун 2019. 14:19

    Ako se kolac zapeče 10 minuta... onda kajsije sigurno ne mogu da "upadnu" u testo, kao što je to na fotografiji. Elem... polovina testa se izruči, onda se zapeče, zatim se dodaju kajsije i preostala količina testa. Ali, kasno postah pametna... već je u rerni...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Анониман17. јун 2023. 21:39

      Hvala Vam bila ssm u nedoumici da tako uradim upravu ste,mora se pola zapeci pa poredati voce i izliti druga polovins tijesta.Upravo ću tako uraditi.Veliki pozdrav

      Избриши