четвртак, 07. јул 2011.

Domaći Sladoled od Kajsija

Stiže nam leto i nesnosne vrućine.

Ko ima decu sigurno zna i moj dnevni scenario, sladoled, sladoled i sladoled!!!!

Često kupujem gotov sladoled ali često ga i sama pravim.

Pre par dana sam se setila ovog jednostavnog recepta, kojeg ste sigurno svi jeli u vidu sladoleda sa voćem u naše vreme detinjstva kada nije bilo slatkih pavlaka, umetn

ih boja i aroma.

U stvari to je bilo vreme kada je u poslastičarnici bilo praktično samo tri ukusa:

vanila, čokolada, punč i po neki voćni.

Kako danas deca prosto ne mogu da odaberu ukus u poslastičarnici, jer jednostavno ne mogu da se odluče za dve boje ili ukusa od ukupno 45, mislim da je ono nekdašnje naše suženje izbora bilo mnogo pozitivnije i po nas i po naše roditelje...:)

Nekada se za jedno jaje dobijala kugla sladoleda, date majstoru jaje a on vama kuglu...:)

Nekada se sladoled pravio tako da nije bio ni S od današnjeg sladoleda, a to je i ovaj recept:

3 belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.

Dodati 9 kašika šećera

Mutiti mikserom dok smesa ne bude toliko čvrsta da sud možete okjrenuti "unatraške" a da smesa se i ne pomeri...:)

Dodati sitno seckano voće.

Pomešati.

Izviti u kutiju i zamrznuti.

Jaja u sladoledu?

Kada biram recept za sladoled obično se trudim da odaberem onaj u kojem nema jaja.

Leti izbegavam žumanca i to sirova, ne samo u sladoledu već i u kolačima.

Neznam kako stoji stvar sa belancima i salmonelom, ali sam ovaj put dočekala tri jajeta ba

s direktno u "kokinom gnezdu".

Mislim da je najbolje pojesti ga za dan, da ne biste rizikovali.


Dada i Lea

Pre par nedelja na ulici sam našla predivno štene Nemačkog ovčara. Kako kod kuće već imam psa, rešila sam da ga zaobidjem, ne mojte me kriviti zbog toga...:)

I sve je počelo od mog zaobilaženja, odnosno malo štene je krenulo zamnom, potom ušlo u moje dvorište, leglo isped mojih vrata, pojelo palačinku...i ostalo!

I zadržala sam je.

Nisam mogla a da se ne raznežim prvom susretu moje ćerke Dade i sada već Lee.

To su bili obostrani zagrljaji!

9 коментара:

  1. Adorable... everything :) the girl, the dog, the icecream :)
    best regards :)

    ОдговориИзбриши
  2. Jao kako je ovo devojce slatko, a i sladoled ide odlicno uz nju:)

    ОдговориИзбриши
  3. Za klince sladoled, za nas "velike" 'ladno pivce :D Mislim da bi i kuca kuglu sladoleda u ovoj velikoj vrućini, kao i tvoja šćera :)

    ОдговориИзбриши
  4. Jaoj kako su medene :*
    Dada je sladja od sladoleda a Lea bas voli da se slika :)
    Za razliku od mog Majla koga uvek moram da "lovim" da bi ga uslikala Lea bas ume da pozira :)

    Veliki zagrljaj i poljupci obema a mami veliko hvala za prikazanu lepotu :)

    Sve najbolje vam zelim!

    ОдговориИзбриши
  5. Iako sam odrasla i ja volim sladoled ljeti. I ne volim kupovni, baš mi paše domaći :)

    ОдговориИзбриши
  6. Meni je recept totalno u drugom planu. Dada je glavna glumica :)) ... i Lea.

    U vezi salmonele ...
    Navodno bi belance trebalo biti bezbedno ali je problem ako se nađe u izmetu koke pa onda valjda može i kroz ljusku da prodre. A pranje jaja pre upotrebe je obavezno.
    Moja mama ima neku teoriju da uvek treba praviti ne šne nego šam - belanca se umute sa uspinovanim šećerom pa onda ona ta vrelina pobije šta ima. Da li je tako, nemam pojma :))

    Dugo već nisam pojela domaći sladoled baš zbog jaja, jer je mamin recept sa žumancima. Eh to se zove sladoled

    ОдговориИзбриши
  7. Dada i Lea ipak prve , a zatim sladoled :)
    Dada je preslatka curica, koje divne oči ima, a slika uz Leu je odlična !
    Priča kako ste udomili Leu mi je krasna, bravo !
    A krasan mi je i sladoled. Okus marelica u sladoledu je sigurno super i izgleda mi jako fino i kremasto.

    ОдговориИзбриши
  8. napravim sladoled većinom kad mi dolaze nećaci, mi veliki iako volimo sladoled obićno zaboravimo pa tako stoji danima na ledu :p
    što se tiče jaja u sladoledu, više ne stavljam ako radim za nećake jer je naćakinja prije nekoliko mjeseci negdje pokupila salmonelu pa sam proučila. Najviše salmonele ima u bjelancima, smrzavanjem se ne uništava salmonela, jedini način da se uništi je minimalno 4 minute na 80°C. Ako se šaum radi sa vručim sirupom salmonela ako je ima u bjelanjku se uništi. Na žalost u sladoledu se ne uništi.
    Sve u svemu sladoled je odličan i ja ću ga sebi napraviti, pa što bilo :)

    ОдговориИзбриши