петак, 26. јануар 2024.

Točak krofne

Kad sam pitala Majku:

-A što se majka ove krofne zovu   točak krofne?

Ona je kazala:

-Jer se kotrljaju  prema tebi da ih pojedeš!

Velika je istina bila, da se ceo život i točak krofne i sve druge krofne, kotrlja ka meni da ih pojedem. Neki mi kažu da sam prava Bačkulja, jer samo na testo mislim, neki mi kažu voliš da jedeš od stresa, neki  na drugu stranu da treba  da povedem računa  o unosu  belog brašna i holesterolu.

Kako su  moji preci jeli?

Pa lepo i lako.

 Za večeru lagano,  u zavisnosti od godišnjeg doba zimi se moglo i nešto jače, jer su zime bile hladnije i trebalo je po zavejanom dvorištu hraniti životinje i čistiti štale. Leti ceo dan na njivi, iskreno mogao si tu i vola pojesti, kad si na vazduhu  sve to nekako izađe iz tebe.

Tačno znam da problem danas nije moja teška hrana, nego uporno sedenje u zatvorenim zagušljivim prostorijama i nekretanje.

Mogla bih ja i jesti krofne i leti, ali nekako sam primetila da su zimi mnogo slađe.

Kada bih morala da biram između redovnih krofni i ovih što bi smo kazali „sa rupom,“, eto u ime dijeta i stresa i svega izabrala bih točak krofne, baš zbog te točak rupe jer me teši da sam pojela mnogo manje nego kada su u pitanju redovne.

Doduše i krckavije su i tako posute prah šećerom, stvarno se kotrljaju  prema vama da ih pojedete.

Potrebno je:

1kg brašna

100g šećera

1kvasac

1 prašak za pecivo

250 ml mleka

100ml kisele vode

50gistopljenog margarina

narendana korica limuna

malo soka od limuna

4 jajeta

šećer u prahu za posipanje

 

Priprema:

U mlačno mleko -100ml otopiti sa kašikom šećera kocku kvasca. Kada mleko sa kvascem zapeni, dodati u prosejano brašno sa praškom za pecivo, a potom i ostale sastojke jedno po jedno.

Na samom kraju u testo narendajte koricu limuna.




Koricu limuna odnosno limun pre rendanja u kolače obavezno ostavim preko noći da odstoji u vodi. Uvek dodam i malo soka od limuna 😊

Testo treba da bude meko ali ne baš da vam se lepi po rukama u velikoj meri, ali sa druge strane ne treba da bude ni previše tvrdo jer će u suprotnom krofne biti žilave.

Kada pravim krofne važno je da se testo ostavi barem sat vremena da nadođe.

Razvlačim ga uglavnom rukama,da se ne pritiska mnogo. Prvo utisnem velikom modlom krug a zatim manjom.

Ređam ih na čistu tacnu i tu ih pre pečenja držim-na odmoru nekih 20- minuta.

Pekla sam ih na masti u tiganju



 Unutrašnjost od točkova-male krofne takođe pečem kao krofničice.

Нема коментара:

Постави коментар