Kada uradim neki kolač i pisem recept,obavezno ga i nahvalim.Uglavnom je istinito.
Do sada nista nisam probala a da nisam bila zadovoljna ili da mi se nije svidelo., tu mislim na vase recepte, drage blogerice.
Kada pričam o mojoj kuhinji, tu mi se sve dopada, sem mnogo masnih jela.
Nesto što posebno volim, što mi je broj 1., je ova Štrudla ili Savijača.
Kada se ispeče i malo prohladi, ja počinjem da "drhtim" dok je ne probam.
Savršena je u pravom smislu te reči.
A deca, deca za njom naprosto lude...
Pričala mi je moja majkica da je ova savijača uvek bila, ali uvek ono što je umirivalo nemirnu decu, sladilo ih, i menjalo danasnju čokoladu..:)Ono fino mekano slatko što se "pušilo" na dane Božića iz ruku koledara.....
Pa kad je i deca vole...procenite sami..:)
Moja verzija-drage mi savijače:
Pravim je sa mašću, suvim groždjem i sa rumom.
Zaiszta je to štrudla kojoj se ne može odoleti.
Takodje je prva u grupi onih starih, mekih i finih pomalo zaboravljenih bakinih recepata.
Ne pravim je često,ali Božić i Uskrs su zaista pravo vreme za ovu Bačku Kraljicu!
Potrebno je:
600g brašna
pola kocke kvasca
2 kašike šećera
malo soli
1 jaje
1 žumance
5 kašika ulja ili otopljenog putera
2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika ruma
Nadev:
4kašike neotopljene masti
4 kašike šećera
3 žumanca
200g suvog groždja
rum
U 1 dcl mleka otopiti šećer i kvasac i ostaviti da se digne.
Sve ostale sastojke, osim za nadev staviti u posudu.
Dodati kvasac i vodu.
Zamesiti testo.
Ne sme biti ni tvrdo a ni da se lepi za ruke.
Pustiti da se udvostruči.
Premesiti ga još jednom, pokriti krpom pa opet ostaviti da se udvostruči.
Podeliti na dva dela.
Nadev:
Mast, žumanca i šećer žicom dobro sjediniti.
Razvući testo oklagijom u pravougaoni oblik.
Premazati mašću.
Posuti suvim groždjem.
Poprskati rumom.
Uviti u rolnu.
Sve ponoviti i sa drugim delom testa.
Dobićete dve valjka koja će te potom "uplesti"-uviti, .U spiralu.
Premazati štrudlu sa mašću.
Peći na temperaturi od 200 C 30 min ili duže,zavisi od vaše rerne.
Pečeno ohladiti.
Potom posuti prah šećerom.
Do sada nista nisam probala a da nisam bila zadovoljna ili da mi se nije svidelo., tu mislim na vase recepte, drage blogerice.
Kada pričam o mojoj kuhinji, tu mi se sve dopada, sem mnogo masnih jela.
Nesto što posebno volim, što mi je broj 1., je ova Štrudla ili Savijača.
Kada se ispeče i malo prohladi, ja počinjem da "drhtim" dok je ne probam.
Savršena je u pravom smislu te reči.
A deca, deca za njom naprosto lude...
Pričala mi je moja majkica da je ova savijača uvek bila, ali uvek ono što je umirivalo nemirnu decu, sladilo ih, i menjalo danasnju čokoladu..:)Ono fino mekano slatko što se "pušilo" na dane Božića iz ruku koledara.....
Pa kad je i deca vole...procenite sami..:)
Moja verzija-drage mi savijače:
Pravim je sa mašću, suvim groždjem i sa rumom.
Zaiszta je to štrudla kojoj se ne može odoleti.
Takodje je prva u grupi onih starih, mekih i finih pomalo zaboravljenih bakinih recepata.
Ne pravim je često,ali Božić i Uskrs su zaista pravo vreme za ovu Bačku Kraljicu!
Potrebno je:
600g brašna
pola kocke kvasca
2 kašike šećera
malo soli
1 jaje
1 žumance
5 kašika ulja ili otopljenog putera
2 dcl mleka
2 dcl vode
1 kašika ruma
Nadev:
4kašike neotopljene masti
4 kašike šećera
3 žumanca
200g suvog groždja
rum
U 1 dcl mleka otopiti šećer i kvasac i ostaviti da se digne.
Sve ostale sastojke, osim za nadev staviti u posudu.
Dodati kvasac i vodu.
Zamesiti testo.
Ne sme biti ni tvrdo a ni da se lepi za ruke.
Pustiti da se udvostruči.
Premesiti ga još jednom, pokriti krpom pa opet ostaviti da se udvostruči.
Podeliti na dva dela.
Nadev:
Mast, žumanca i šećer žicom dobro sjediniti.
Razvući testo oklagijom u pravougaoni oblik.
Premazati mašću.
Posuti suvim groždjem.
Poprskati rumom.
Uviti u rolnu.
Sve ponoviti i sa drugim delom testa.
Dobićete dve valjka koja će te potom "uplesti"-uviti, .U spiralu.
Premazati štrudlu sa mašću.
Peći na temperaturi od 200 C 30 min ili duže,zavisi od vaše rerne.
Pečeno ohladiti.
Izgleda predivno, ja baš obožavam ovakva dizana tijesta.
ОдговориИзбришиReci mi samo bi li s maslacem bila promašaj ili jednako dobra?
Dajana, u suštini možeš,jer pretpostavljam da nemaš mast.Znači izradiš ga dobro da bude softasn, i naravno ne nikako margarin..
ОдговориИзбришиHvala!
Hvala bodu da ne podrzavate margarin a ova štrudla je za desetu to vam kaze snaja banatska, često je pravim po ovom receptu.
ИзбришиStrudla me je osvojila na prvi pogled, i na slikama se vidi koliko je testo mekano i fino...belezim odmah receptic!;)))
ОдговориИзбришиIzgleda savrseno.
ОдговориИзбришиSlatka curica!!!! A strudla...bas si dobro rekla ni na slici joj ne mogu odoljeti!
ОдговориИзбришиDraga moja Vera, taj osjećaj koji opisuješ, to drhtanje dok ne probaš štrudlicu koja mami mirisom sasvim razumijem. Ono čekanje da se lijepo ohladi-uh,koji je to napor. Ja odem čistiti kupatilo ili iziđem sa curkama ili nazovem sestru pa razvežem priču od sat vremena. Eh, to čekanje...
ОдговориИзбришиA ova štrudla djeluje tako mekano i privlačno, a tek miris mogu zamisliti. Ajme-tvoj Astal, koji izazov.
Slažem se s tobom Vera! Ali, sumnjam da bi se u mene čekalo da se ohladi. Moja djeca su tako nestrpljiva kada ovako nešto fino zamiriše da ja to režem bar pol sata poslije pečenja:)
ОдговориИзбришиA najviše mi se sviđaju ove štrudle s ovim premazima od masti, žumanaca i šećera; to je ona točka na i!
Uglavnom sam sigurna da ću je brzo probati!
Draga Vera, ovim receptom si me podsetila na baku po majci i njenu omiljenu BACKU STRUDLU :) Nedeljni rucak se obavezno zavrsavao nekim miricnim i secernim pecivom..A najcesce je to bila strudla...Sad imam i tacne mere i sigurno cu je praviti...Jedino sto cu nadev promeniti, zbog mira u kuci, a i vise volim orahe ili rogac u ovoj strudli :)
ОдговориИзбришиPredivna ti je :)
I mene na baku iako nije iz Bačke.Pa mora se odati počast bakama što su imale strpljenja i vremna da onima od nas koji su imali tu sreću prenesu svoje znanje.I ova tvoja štrudla izgleda fenomenalno.
ОдговориИзбришиPrekrasna djevojčica !!
ОдговориИзбришиI divna štrudla, miriše mi do ovdje. Kod mene ne bi dočekala da se ohladi, vidi se da je odlična !
Da li je potrebno da strudla stoji u tepsiji ili se odmah pece?
ОдговориИзбришиU principu poucena nekim ranijim iskustvom, sva testa koja radim sa kvascem ostavim bar 15 minuta da narastu. Lepse je kada se i spece tj vazdusastije!
ИзбришиHvala puno!
ИзбришиDa li testo moze da se umesi dan ranije i da odstoji u frizideru? Da li je preporucljivo peci ga sutradan? Hvala unapred :)
ОдговориИзбришиDraga Marina, iskreno nisam nikada tako pravila, pa neznam kako bi se konkretno ova strudla ponasala sutra dan u vreme pecenja. Ali jesam pravila nesto drugo i to u vecernjim satima, pa mi je prenocilo u frizideru, sutra ujutro sam odmah pekla, ali nisam bila zadovoljna jer mi je sredina bila kako da kazem-gnjecava, kao nedopecena..
ОдговориИзбришиNapravila sam duplu dozu i nijesam pogrijesila.Toplu sam je nacela i malo je reci da smo odusevljeni.Odlicna!!!
ОдговориИзбришиHvala vam svima
ОдговориИзбришиupravo je pravim ♥️
ОдговориИзбришиupravo je pravim ♥️
ОдговориИзбришиŠta reći, fenomenalno, malo sam napravila izmene u testo tri zumanca, a u premaz ni jedno jer ne volim miris, niti jedem jaja, narendala koru limuna, sve ostalo kao tvoje, fantazija, pozdrav od Šumadinke, a banatske snajke.
ОдговориИзбришиHvala vam. Slobodno pošaljite i fotogeafiju
ИзбришиSavršena. Odmah prepisala recept.
ОдговориИзбришиPostovanje ,da li prelivate strudlu serbetom?Hvala ,recept je super..
ОдговориИзбришиNe :)
ИзбришиSkoro sam se rasplakala...Ovakvu strudlu je cesto pravila i moja baka i zvali smo je "Šimi". Hvala ❤
ОдговориИзбришиDraga Andresita, i meni je omiljena.
ИзбришиAko sam dobro razumjela, napravite dvije štruce i njih obe sastavite u jednu. Mnogo Vas pratim i sve je super ❤️😘
ОдговориИзбришиNe, naprave se dve štrudle, svaka se posebno uvrće u spiralu.
ИзбришиSavršeno kao i sve kod naše drage Vojvodjanke!❤
ОдговориИзбришиMozeli maslacom puterom
ОдговориИзбриши