четвртак, 5. јун 2025.

Vršac i Vršačka Kula

Obzirom da smo svedoci da se u zadnjih desetak godina, naši gradovi brzinom svetlosti menjaju-odnosno dobijaju nekakvo za mene “nakaradno” naličje, prava je milina boraviti, živeti u gradu kao što je naš Vršac.



Doduše moj čitav život je vezan za mesta Banata, i možda sam malo i pristrasna, ali ovako kako danas izgleda Vršac tako je nekada disao i izgledao naš Novi Sad.



Naravno, ruku na srce i ovde kao i u svakom gradu ima izuzetaka gde se nažalost divne zgrade koje su pretpostavljam prešle iz državnih ruku, na vlasnicima- Bog zna kome, te se ne održavaju , ali ma i one druge strane gde se vidi da se vlasnik izuzetno trudi da održi onu patinu i stari duh svoje kuće.



Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, bogat istorijom i tradicijom, optočen lepotom raznovrsne prirode, osmišljen delima umetničke vrednosti i svim onim što čini smisao svakodnevnice, života i življenja.



Smešten je u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom udaljen je svega 14 km.

Već i vrapci na grani znaju da moji odlasci u Banat-tačnijeVršac i Belu Crkvu-Vračev Gaj su odlasci od mog samog rođenja i nekako kako starim, navikla sam da barem jednom godišnje odem u “moj kraj” iz prostog razloga što nekako boravak u ovim mestima meni-leči dušu, te sam skoro svaki teži momenat života tamo prebrodila.



Sa druge strane, ukoliko se sećate kako je osamdesetih godina prošlog veka izgledao Novi Sad, Vršac danas će vas na to podsetiti. 😊

 

 

Od znamenitosti ovde bih pre svega istakla i spomenula Dvor Eparhije Banatske -Vladičansku rezidenciju banatskih episkopa. U okviru dvora sagrađen je hram u kojem se nalazi čudotvorna ikona Bogorodica Vinčanska-Bezdinska. 



Vladičanska rezidencija je prva građevina sa kojom sam se još od detinjstva srela i koja je u meni izazvala jedno veličanstveno ushićenje i oduševljenje i ja po nekad baš zbog ove velelepne zgrade umem da kažem za Vršac da je srpski Petorgrad.

Na drugom mestu se nalazi velelepna Katedrala  – Crkva Svetog Gerharda, danas predstavlja jedano od naj reprezentativnijih objekata u gradu koji  se do detalja oslanja na srednjevekovnu gotičku kulturu. Enterijer crkve bogato je opremljen izrezbarenim nameštajem, ukrašen zidnim i oltarskim slikama, vitražima i skulpturama. Ono po čemu se ova crkva, sem svoje veličine, ističe su orgulje koje nažalost trenutno ne rade jer naša država ne može da izdvoji-zaista smešnu sumu kako bi ih malo “osvežila”.



Zatim izdvojila bih -Apoteku na stepenicama, Gradsku kuću– Magistrat, Kuću Jovana Streije Popovića- oca srpske drame, koja je zasluženo postala Sterijin muzej, ma izdvojila bih skoro svaku kuću koja je sama za sebe pravo remek delo.

 Na samom kraju naravno kako smo “zdravo ogladnili” odlično smoručali u samom centru za veoma pristojnu cenu.


Bogami vrlo brza usluga, baš puni tanjiri😊Ja sam jedva pojela.

Za ovaj restoran koji je pod okriljem nekadašnjeg Hotela Srbija, smo se odlučili-random, obzirom da smo gladni šetali centrom i osim brzih uličnih objekata koji su nudili pljeskavice, pizze na parče nažalost u samom centru nema restorana klasičnog stila gde bi mogli da pojedete ko čovek, ili ih ja barem nisam našla.


Vršačka Kula




Vršačka kula simbol Banata, sazidana je 1439 godine i veruje se da ju je podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine.





Obzirom da je Vršačka kula bila „poslednja linija odbrane“ i nekoliko puta ruinirana, rušena i kroz vekove pretrpela mnoga oštećenja, ovako danas izgleda kao restaurirana ali verna nekadašnjoj Kuli u kojoj su se naši preci borili za Banat.





Unutrašnjost Kule je izuzetno uređena-restaurirana i zaista vredi pogledati, napominjem da se ulaz plaća.
No i ako ne uđete unutra i sam pogled sa Kule na okoliš je zlata vredan.




среда, 4. јун 2025.

Pogačice sa peršunom

 Ukusne pogačice sa sirom i svežim peršunom, doduše možete umesto peršuna staviti i svežu mirođiju ili kombinovati začinsko bilje.

Pravila sam ih od belog brašna sa dodatkom heljdinog brašna, ali vi ne morate, poenta je da se stavi sveže začinsko bilje.



Potrebno je:

300g brašna-možete kombinovati

200g sira-za gibanicu ili što bi mi rekli-švapskog sira

1 kašika pavlake

1 kašikica soli

150g putera

iseckan svež peršun ili mirođija.




Priprema:

Priprema ovih pogačica je izuzetno jednostavna. Puter sobne temperature pomešajte sa brašnom, sirom, pavlako i dodajte na kraju so.

Potom dodajte začinsko bilje, i umesite glatko testo.

Ostavite ga desetak minuta da odmori a potom, razvijte oklagijom i formirajte pogačice.

Pekla sam na 180 C oko 30 minuta





петак, 30. мај 2025.

Mramorrni kolač sa jagodama

Kada nam na proleće da tako kažem „dođu“ jagode, uglavnom se trudim da kupim one domaće-koje budu za jelo malo kasnije od onih prvih plastičnih koje se prodaju po veoma skupoj ceni.

Prvo ih jedemo, volim sa šećerom, posle stalno pravimo neku tortu ili kolač sa jagodama, a na samom kraju valjda kada nam dosade, e onda pravimo pekmez od jagoda i tu nekako dođe i njima kraj.

Valjda zato što spada među prvo voće nekako jagode budu sastavni deo svih mogućih i nemogućih kombinacija.



Za testo:

300g margarina ili maslaca

250g šećera

1 vanila šećer, ja često stavim i dve kesice da mi bolje zamiriše vanila

malo ruma-što znači za mene 1 supena kašika

prstohvat soli

5 jaja

370g brašna

malo mleka-2-3- kašike-supene

1 prašak za pecivo

20g kakaa




Priprema:

Maslac i margarin sa šećerom penasto umutitenajbolje će biti mikserom.

Potom smanjite mikser na malu brzinu i mutite dodajući jedno po jedno jaje.

 Dodati rum i vanila šećer,

Brašno prosejte s praškom za pecivo i dodajte u smesu.

Smesu tada podelite na dva dela.

U jedan deo dodajte kakao koji ste razmutili sa malo mleka.

Kalup za kuglof namažite margarinom i pobrašnjavite.

Sipajte prvo žutu smesu a preko nje čokoladnu.

Potom viljuškom ili supenom kašikom pomešajte tamnu smesu da se prošara žuta smesa.

Kada pečem ovakav tip kolača sa voćem onda voće pobrašnjavim da ne bi „uronilo „ potpuno na dno odnosno da ne dobijete umesto kolača prošaranog sa voćem-voće na dnu i od gore kora 😊

Peći  na 160-180c oko 60 minuta




Palačinke sve po (4) četiri

 Iako imam svoj standardni recept za palačinke, i moram da priznam po nekada mi se desi da ih napravim onako „od oka“, rešila sam kao neko ko skoro svake nedelje peče bar pet palačinki, da isprobam ovaj recept -sve po 4.

Doduše kružile su neke priče da je to ruski recept za palačinke-„četiri  stakana“ ali lično ja mislim da su ove palačinke odlične, meke i da prosto kruže po internetu i sva sreća za njih da ih neko od naših influenserki nije „drpio“ sad bi se zvale na primer-Majine palačinke po 4




No šalu na stranu evo šta je potrebno:

4 jaja

400 grama brašna

4 dcl mleka

4 dclkisele-mineralne vode

4 kašike ulja

malo soli

1 kesica vanilin šećera



Priprema:

Kao i kada pravite redovno palačinke, prvo umutite penasto jaja, a zatim dodati so i šećer, a potom mleko, ulje i mineralnu vodu.

Palačinke uvek pravim sa kulinarskom žicom, retko kada sa mikserom tako da kada dodajete brašno dodajte malo po malo da se ne stvore grudvice.I kada smesa bude potpuno sjedinjena uvek ih ostavim do 15 minuta da se malo iztalože.

Pečem na redovan način kao i sve druge palačinke.



Nadam se da će vam se i ove palačinke svideti , pravite i javite 😊


недеља, 25. мај 2025.

Vojvođanska slatka pogača

 Dajte nam samo testa, ma slanog il slatkog I mi ćemo biti zadovoljni.

Mi vojvođani smo za razliku od drugog dela Srbije poznati po tome što volimo slatke pogače, I često ih pripremamo, obzirom da bez dizanog testa prosto ne možemo da živimo 😊

Među mnoštva pogača, ova pogača je karakteristična po tome što se na poseban način uvija, te joj parčad imaju divan lisnati oblik.

 


Potrebno je:

 700g brašna

20 g kvasca

1dcl mlake vode

Kašikica šečera

200ml mleka

1 jaje

1 žumance

100g šećera

Prstohvat soli

100 ml ulja

Za premaz:

100g margarina

Suvo grožđe

Za posip

Prah šećer

 


Priprema:

 Kvasac rastopite u mlakoj vodi sa kašikicom šećera pa ostavite nekoliko minuta da zapeni, pa potom pomešati sa brašnom i svim ostalim sastojcima te zamesiti meko testo.

Testo potom premestiti u vanglu prekriti čistom krpom pa ostaviti 60 minuta da se udvostruči.

Kada je testo nadošlo premesiti ga i razviti oklagijom na debljinu od 1cm a u pravougaoni oblik.

Potom testo od gore premazati margarinom, nekada se premazivalo sa mašću i posuti suvim grožšem.

Uviti sada testo i sa jedne i sa druge strane tako da imate dve rolne testa koje su spojene.

Nožem ih raseći da se podele ali ne idite do kraja, na jednom kraju moraju da ostanu spojene.

Malo ih odaljite jednu rolnu od druge i uvijte kao puž.

Znači uvijte jednu rolnu sa unutrašnje strane pa kada dođete do kraja gde su rolne spojene nastavite lagano i pažljivo uvijanje.

Dobićete lepu uvijenu pogaču




Pecite na 180C oko 30 minuta.

Pečenu pogaču kada se malo prohladi pospite prah šećerom.

prijatno

 

City poslastičarnica u Novom Sadu

Svaki Novosađanin  zna za našu Poslastičarnicu City koja je otvorena čak davne, davne 1924. godine od strane Ljubomira Parlaća, doduše prvobitno se nalazila u ulici Kralja Aleksandra, a tek 1933 ovde na Pozorišni trg gde se i danas nalazi.

Ni sama ne znam šta da i kako da započnem kada je o poslastičarnici City reč, ali svakako mislim da prvo mesto uvek treba da zauzme čuveni Kornet sladoled koji generacijama i generacijama i decenijama se jede  sa zadovoljstvom i leti i zimi, s tim što sam već ranije naglasila posebno mi se dopada što se zadnjih godina Kornet modernizuje pa imamo mak kornet, kesten kornet…



Iskreno sve sam probala i ne znam koji je bolji

Potom bih izdvojila City krempitu koju jedem evo od kada već znam za sebe, a u zadnje vreme posebno sam oduševljena sa Habos Makos, jer mi se veoma dopada šne od belanaca i šećera koji krasi kolač.

Doduše ovaj kolač je podosta sladak ali možete nekad preći tu granicu  slatkog pogotovo ako volite mak.




Zatim, poslastičarnica osim torti ima uvršten i čizkejk koji možete i da ponesete sa sobom, a sviđa mi se i kako prave kolač Rigo Janči jer krem od čokolade rekla bih nema puno putera/margarina a kako ga negde prave, pa obzirom da parče bude veliko, ne može da vas  „spopadne muka“.



Svakako vredi otići i probati šta vam je srcu drago, cene su za nijansu veće u odnosu na druge poslastičarnice ali ne preterano, no kolači su vrhunskog kvaliteta, nema iznenađenja, i ne može da vam se desi da pojedete nešto staro, pola kolača, drugačijeg ukusa, vidim da se o kvalitetu vodi posebno računa što i treba 😊



Moja topla preporuka su i preukusne Punč kocke, savršenog savršenog ukusa.



Takođe preporučujem i sladoled -imaju odličnu paletu ukusa 😊