- Почетна
- O Astal kuhinji
- Pogače
- Kuglof
- Tradicionalni recepti
- Slatke i Slane pite
- Kolači i Keks
- Čorbe, Prilog, Namazi i Salate
- Torte
- Mak
- Kiflice, Peciva i Pogačice
- Vojvođanski delikates
- Hleb i testo
- Mafini
- Ručak
- Zimnica
- Riba
- Astal & Putovanja
- Restorani & Astal
- Novosadski
- Paorska Bašta
- Palačinke
- Astal Pripoveda
- Radionice kuvanja
недеља, 15. децембар 2024.
Špikovani svinjski but
понедељак, 9. децембар 2024.
Jednostavni kolač od bundeve
Ove kao i prethodnih godina smo imali našu bundevu u bašči. Bundeva je veoma laka za održavanje i pored toga što voli dobro pođubreno zemljište ona voli i dosta vode.
Tamburice su nam omiljene, i skoro svake nedelje ih pečemo u rerni, a sezonu otvaramo čim mati založi šporet.
Dešava se da nam po nekad, ali moram priznati retko ostane "po di koje parče" koje se "osramoti" jer ga niko neće da pojede i onda pravimo ovaj veoma jednostavan kolač koji je i postan.
Potrebno je
309g pirea od bundeve
100g šećera
Sok od jedne narandže
Cimet
Pola kesice praška za pecivo
3 kašike brašna
2 kašike ulja
Kakao
Priprema
Pripremiti pečenu bundevu tako što će te je izgnječiti viljuškom.
Pomešati je sa šećerom. Dodajte sok od narandže, ulje, brašno, prašak za pecivo i cimet.
Sve pomešajte.
Izlijte u pleh, ali ostavite jedan manji deo koji će te pomešati sa kakaom.
Taj deo stavite od gore i viljuškom na samom kraju sjedinite sa prvim delom.
Pekla sam na 180C.
субота, 7. децембар 2024.
Božićna pogača
Starinska torta od kestena
Kesten u prošlosti nije bio baš česta poslastica ali jeste bio drag nama Vojvođanima, osim za pire kesten sa šlagom, naše bake nažalost nisu znale za mnogobrojne druge recepte gde bi pečeni kesten mogle-umetnuti, osim da ga ispeku u rerni šporeta.
Ne znam kako je nastala ova torta ali moja Majka-baba je nju pravila zimi kao posebnu, pa rekla bih “zdravo skupu tortu”.
Kada bi je napravila obično bi pored toga kada kaže sa kestenom ,imala neki važan značajan izraz lica, pretpostavljam da je time htela da da na značaju kestenu, kao nečemu jakom finom i u to vreme sigurno skupom i nedostupnom svima.
Torta je vrlo vrlo jednostavna za pripremu, ali mnogo mnogo ukusna, u toj svojoj jednostavnosti i nadam se da neće biti zaboravljena u nekim budućim pokolenjima.
Potrebno je za patišpanj:
6 jaja
15 kašika kristal šećera
2 kašike ulja
1 prašak za pecivo
1 kašika hladne vode
6 kašika brašna
250-300g pirea od kestena
Priprema:
Razdvojte belanca od žumanca i prvo umutite sneg od belanca pa dodajte kašiku po kašiku šećera svo vreme miksajući. Zatim dodati žumanca, vodu i ulje i na samom kraju brašno i prašak za pecivo.
Okrugli pleh sa štipaljkom obložiti pak papirom i izliti smesu te peći na 180C .
Pečenu koru prvo malo prohladiti pa izdubiti po sredini, tako da vam ostane dno i podloga sa strane.
Koru koju ste izdubili prelijte sa 1dcl mleka i u nju dodajte kada omekša pire od kestena i sve lepo sjediniti u fini krem.
Krem od kestena staviti u koru.
Od gore umutiti šlag i ukrasiti.
четвртак, 28. новембар 2024.
Vojvođanski gric
Ovo je klasični kviki gric sa dodatkom čvaraka i aleve paprike. Ili što bih ja rekla objašnjavajući drugarici:
"Jako dobar recept, testo je skroz posno sa čvarcima".
Od ove količine dobije se zaista dosta krekera, baš velika količina pa nemojte da se zabunite kada vidite pola kile brašna da pravite duplo, obzirom da je gric sitan i ima ga baš dovoljno.
Upakovan u kutiju sa poklopcem može da stoji i do pet dana, jedina mana mu je što kada poćnete da grickate zaista ne može da se stane, a pogotovo kada naiđete na krckavi ćvarak..njami.
Potrebno je:
200g sitno iseckanih čvaraka ili onih malih čvarkića što ostane na dnu posude
Pola kocke kvasca
509g brašna
Kašika aleve paprike
Kašikica šećera
Kašikica soli
100g susama
150ml ulja
200ml vode
Priprema:
U 100ml vode rastopiti kvasac sa šećerom, kada zapeni pomešati sa ostalim sastojcima.
Dobićete meko glatko testo.
Ostavite ga da se malo odmori 10 min, premesite, i onda čupkajte loptice i uvijte rukama u trake.
Oštrim makazama secite trake u cik cak.
Gric ređajte na pleh koji ste obložili pek papirom.
Pekla sam na 200C oko 10 minuta. Kod pečenja obratiti pažnju da ne zagori ili ne potamni previše obzirom da se radi o sitnim komadićima.
Gotov gric možete dodatno još posoliti.
Prijatno!
Zapečene palačinke sa slatkim sirom i pekmezom
Kada pečem palačinke gotovo kao po pravilu ostane onih nekoliko koje naposletku niko neće ni da pogleda.
Palačinke sa slatkim sirom su mi i inače omiljene ali evo i jedna ideja kako da ih napravite još ukusnijim.
Što se tiče pekmeza preporučujem da bude ili od šipka ili od kajsije jer obzirom da je sir sladak a palačinke neutralne domaći pekmez treba da daje tu neku kiselkastu aromu, osim ako ne volite baš "zdravo slatko".
Ovog puta osnovni recept za palačinke neću ovde pisati, jer ili ima svako neki svoj proveren a možete ga naći i ovde na sajtu pod odeljkom-Palačinke.
Potrebno je
Palačinke
200g švapskog sira
Šećer
1 jaje
Domaći pekmez od šipka
1 dcl slatke pavlake
Priprema
Sir pomešate sa šećerom, obzirom da je švapski neutralan stavite 2 kašike kristal šećera i na kraju sve sjexinite sa jajetom.
Palačinke prvo premažite tanko pekmezom a u sredinu stavite fil.
Uvijte u valjak, tako što će te prvo sklopiti desni i levi kraj pa ih uviti.
Poređajte u tepsiju i prelijte slatkom pavlakom.
Pekla sam ih na 180C
среда, 27. новембар 2024.
Sočni kolač sa kefirom
Ne znam da li ste do sada pili kefir bilo iz domaće radinosti ili kupovni, ali kod njega postoji ono ili ga voliš ili ne.
Kefir sam pila još kao dete, mama je imala jedno vreme one čuvene gljivice koje su tada bile mnogo popularne i množile se u svakoj kući, pa kako su i velika obaveza, tako su brzo bile i podeljene i isčezle :)
Moje obožavanje kefira nije prestalo ni do danas, pa se trudim da popijem barem čašu svaki dan.
Takođe umesto popularnih kaša možete ga i fruštukovati, iseckajte voće i prelijte kefirom, ova kombinacija je odlična lu letnjim danima.
Kefir je izuzetno zdrav, i ukoliko ga obožavate kao ja, ovaj recept će vam baš dobro doći.
Sastojci za kolač:
Čaše su od 2 dcl
2 čaše brašna
1 čaša kefira
1 čaša šećera
1 čaša istopljenog putera
1 vanilin šećer
naribana korica i sok od jednog limuna
2 jajeta
1 prašak za pecivo
Priprema je veoma jednostavna:
Prvo kulinarskom žicom umutite jaja pa dodajte šećer a zatim i ostale sastojke. Dobro izmešajte da vam smesa bude glatka i bez grudvica.
Izlijte smesu u modlu, koju ste prethodno nauljili ili običan pleh. U modli za kuglof izgleda veoma dekorativno.
Takođe u ovaj kolač leti možete dodati sezonsko voće a zimi suvo.
Pecite na 170 oko 45 min.
Ohlađen kolač pospite šećerom u prahu pomešanog sa vanil šećerom.