понедељак, 21. јул 2025.

Pita sa tikvicama i pršutom

 Leti šta bi smo drugo nego letnji festival tikvica. Tikvice najviše volim pohovane i mogu tako klot da ih jedem, ali ponekad je potrebno osmisliti raznorazne kombinacije pogotovo leti kada ih ima u izobilju.

Ova pita sa tikvicama i pršutom se vrlo dobro pokazala, i mislim da bi bila odlična i kao neko predjelo kada imamo slavlja ili rođendane, i to fino lagano predjelo.

 


Potrebno je:

3 jajeta

Jedna narendana tikvica

100g feta sira

100g pršute

2 kašike ulja

4 kašike brašna

Pola kesice praška za pecivo

1 dcl mleka

1 dcl kisele pavlake

Pošto sam stavila feta sir koji je i inače slan, a iskreno i pršuta je slana, možda bi bilo najbolje da izbegnete dodavanje soli, ili svakako probajte pa ukoliko je ne slano po vašem ukusu slobodno dodajte.

 


Priprema više nego laka.

Prvo sam kulinarskom žicom umutila jaja, pa dodala, ulje, pavlaku i mleko, a zatim narendanu tikvicu, sir i pečenicu i na samom kraju brašno i prašak za pecivo.

Sve dobro sjediniti i potom izliti u kalup ili tepsiju.

Pekla sam na !(= C oko 45 minuta nešto duže nego što sam očekivala obzirom da sam koristila manji kalup te je pita bilo malo deblja 😊

Al ne smeta 😊




уторак, 15. јул 2025.

Pet najboljih Ruskih napitaka

Pet meni omiljenih napitaka, doduše Kefir sam probala pre nekoliko decenija tokom moje prve posete Rusiji a i tada je i kod nas bio izuzetno popularan, mislim da se starije generacije sećaju kako su naše mame same pravile kefir i "cedile" kefir gljivu koju su držale u tegli :)

 Pre par godina i kod nas je počeo da se proizvodi i prodaje, a ranije smo mogli da ga kupimo samo u određenim marketima i to onaj slovenačke proizvodnje koji je veoma kvalitetan.

Pored kefira naravno, posebno bih izdvojila od  ruskih mlečnih napitaka Rjaženku-za mene nešto najbolje što sam u životu popila, dok su ostali napici poređani onako-bez prednosti, svaki mi je prirastao srcu na svoj način.


Rjaženka

Rjaženka je tradicionalni fermentisani mlečni proizvod u Belorusiji, Rusiji i Ukrajini. Pravi se od pečenog mleka fermentacijom  mlečne kiseline. Nazivaju je često i "Ukrajinsko kiselo mleko" iako ima na svakom koraku da se kupi u Rusiji i svi je često piju. Slatkasto kiselkastog  je ukusa i meni veoma prija, i kao sam obrok, posebno kada su velike vrućine.

Možda bi ste želeli da znate da ovaj mlečni proizvod ima sadržaj masti u industrijski proizvedenoj Rjaženki oko 3,5–4%, Rjaženka ne sadrži štetne bakterije i enzime te se može  bezbedno čuvati na sobnoj temperaturi do četrdeset sati.


Ajran

Ajran je osvežavajući napitak na bazi jogurta, popularan u Turskoj i drugim zemljama Bliskog istoka.

Osnovni sastojci su jogurt, voda i so, a često se dodaju i začinske biljke.

Doduše ove godine sam ga prvi put probala, i iako je  Ajran tradicionalni turski napitak veoma je popularan i u Rusiji naKvakazu a može da se nabavi i u svakom supermarketu. Neobičnog je ukusa i pretpostavljam da većini sa naših prostora neće prijati obzirom da se pravi kombinacijom, jogurta, soli i vode te je malo specifičnog ukusa.




Mors

Čuveni ruski napitak za jačanje imuniteta, meni najdraži sa ukusom cvekle a volim kombinaciju i sa bobičastim voćem. U Rusiji ga svi piju i zaista je veoma osvežavajuće i meni je lično tokom poseta raznoraznim muzejima i dugih šetnji davao dodatnu energiju.

U prošlosti Mors se pravio od brusnice kao narodni lek, i to uz dodatak meda i limuna i obavezne izvorske vode, danas ga ima sa svakakvim voćem, mada je moja preporuka da se naravno kao eliksir obavezno proba i od autohtone brusnice.


Ruski kompot (Kiselj i kompot)

Ne nije u pitanju naša vojvođanska zimnica-kompot od bresaka ili kajsija,  Kiselj i kompot su slatki napici koji se obično konzumiraju zajedno sa hranom. Kiselj je zaslađeni sok od voća, zgusnut kukuruznim ili krompirovim skrobom, kome se dodaje sveže ili sušeno voće.

Tradicionalni  Kompot se dobija kuvanjem voća — jagoda, kajsija, breskvi, jabuka i drugih — u velikoj količini vode. Oba pića su bezalkoholna i mogu se služiti topla ili hladna.

Moj omiljeni posle svakog obroka je bio Kompot od jabuka, zaista predivnog punog ukusa i veoma mi je prijao nakon ručka a iskreno vidim da su ga bogami svi konzumirali nakon obroka.



Kefir

Na samom kraju moj omiljeni napitak Kefir, koji kod nas imate u proizvodnji kod dva proizvođača a u Rusiji kod sto dav 😊

Isprobala sam nekoliko i u početku sam se vodila da kupujem onaj kefir koji je „skuplji“ ali to ne mora kao i kod nas da ima logiku da je i ukusniji ili zdraviji.

Ne razlikuje se mnogo od naših osim što je svaki bio nekako kiseliji i imao taj puni ukus kefira, ko ga je pio ranije -znao čemu pričam.




Iz ovih mojih pet odabira možete zaključiti da se u Rusiji ko hoće -može da se zdravo hrani, i to na veoma lep i prirodan način. Iskreno posmatrala sam okolinu odnosno ruski živalj i primetila da  mnogi piju i Mors i Kefir i Rjaženku, posle ručka Kompot i smatram barem sam ja tako primetila da su u Rusiji i dalje zadržane mnoge zdrave navike barem što se tiče napitaka.

Cene ovih napitaka se kreću od EUR 0,5 do EUR 1,5






понедељак, 30. јун 2025.

Lisnati cvetići sa pekmezom

Često mi se dešavaju periodi kada stalno pratim kulinarske emisije, pratim recepte, svašta nešto pripremam, svašta nešto mi se jede, a onda od jednom TUP-neki dani kad se totalno u lenjim, imam apetit ali mi se ništa ne sprema, pa čak ni kolač nedeljom.

U takvim danima ako ipak morate malo da se zasladite a imate kod kuće domaći pekmez ili marmeladu kao ja na primer, plus u zamrzivaču lisnato testo, evo odlične veoma lake ideje a bogami i lepo izgledne za brzi dezert.



Testo nikada ne sačekam da se skroz na skroz zamrzne, nego dok još uvek zadrži malo čvrstinu razvijem oklagijom na željenu debljinu.

Ovde nisam razvila na previše tanko, obzirom da sam mazala pekmezom i da će se tako testo teško uvijati dok budem oblikovala cvetiće a kasnije i seći nožem.




Lisnato testo u ovom slučaju sam namazala sa pekmezom od jagoda-domaćim i uvila u rolnu i sa jedne i sa druge strane dok se rolne nisu spojile, a zatim sekla nožem i spajala ih da dobijem cvetiće.

Pre pečenja nisam testo premazivala ni sa čime, obzirom da će prilikom pečenja pekmez ipak malo  ili na sve strane iscuriti 😊





недеља, 29. јун 2025.

Sladoled od jagoda i jogurta

 U poslednje vreme se u opšte ne trudim da sama pravim sladolede, nekako prvo nisam ni neki veliki ljubitelj, mene od sladoleda malo, malo -boli grlo, a drugo kada ga baš poželim, pa brate kupim tu jednu kuglu 😊

Međutim nedavno sam videla ovaj recept za sladoled i učinio mi se nekako drugačiji od onih klasičnih recepata, jer je sa voćem i jogurtom, pa rekoh sebi hajde da i ja probam, nekako više mi je ovaj sladoled  kao neki  voćni jogurt-dezert.

 


Potrebno je.

300 g šlaga u prahu

3 dcl vode ili druga količina prema uputstvu za pripremu šlaga

3 dl grčkog  jogurta

Šećer u prahu  po želji

jagode




Priprema:

Pripremite šlag prema uputstvu dok ne dobijete finu kremastu masu. Dodajte potom jogurt, možete bilo koji gušći jogurt ja sam koristila Grekos, i dodala sam ga malo više 😊

Probajte, pa dodajte šećera u prahu po ukusu u slučaju da šlag nije dovoljno sladak.

Zatim sve pomešajte da se sjedini i na samom kraju dodajte iseckano voće-jagode.

Ono što bih napomenula kod ovog sladoleda je da ga ne treba pre konzumacije previše zamrznuti, kao i da ako jeste pre serviranja najbolje da ga izvadite na 30 minuta kako bi ste lakše vadili kugle.

 

 


четвртак, 5. јун 2025.

Vršac i Vršačka Kula

Obzirom da smo svedoci da se u zadnjih desetak godina, naši gradovi brzinom svetlosti menjaju-odnosno dobijaju nekakvo za mene “nakaradno” naličje, prava je milina boraviti, živeti u gradu kao što je naš Vršac.



Doduše moj čitav život je vezan za mesta Banata, i možda sam malo i pristrasna, ali ovako kako danas izgleda Vršac tako je nekada disao i izgledao naš Novi Sad.



Naravno, ruku na srce i ovde kao i u svakom gradu ima izuzetaka gde se nažalost divne zgrade koje su pretpostavljam prešle iz državnih ruku, na vlasnicima- Bog zna kome, te se ne održavaju , ali ma i one druge strane gde se vidi da se vlasnik izuzetno trudi da održi onu patinu i stari duh svoje kuće.



Vršac je jedan od najstarijih banatskih gradova, bogat istorijom i tradicijom, optočen lepotom raznovrsne prirode, osmišljen delima umetničke vrednosti i svim onim što čini smisao svakodnevnice, života i življenja.



Smešten je u podnožju Vršačkih planina i od granice sa Rumunijom udaljen je svega 14 km.

Već i vrapci na grani znaju da moji odlasci u Banat-tačnijeVršac i Belu Crkvu-Vračev Gaj su odlasci od mog samog rođenja i nekako kako starim, navikla sam da barem jednom godišnje odem u “moj kraj” iz prostog razloga što nekako boravak u ovim mestima meni-leči dušu, te sam skoro svaki teži momenat života tamo prebrodila.



Sa druge strane, ukoliko se sećate kako je osamdesetih godina prošlog veka izgledao Novi Sad, Vršac danas će vas na to podsetiti. 😊

 

 

Od znamenitosti ovde bih pre svega istakla i spomenula Dvor Eparhije Banatske -Vladičansku rezidenciju banatskih episkopa. U okviru dvora sagrađen je hram u kojem se nalazi čudotvorna ikona Bogorodica Vinčanska-Bezdinska. 



Vladičanska rezidencija je prva građevina sa kojom sam se još od detinjstva srela i koja je u meni izazvala jedno veličanstveno ushićenje i oduševljenje i ja po nekad baš zbog ove velelepne zgrade umem da kažem za Vršac da je srpski Petorgrad.

Na drugom mestu se nalazi velelepna Katedrala  – Crkva Svetog Gerharda, danas predstavlja jedano od naj reprezentativnijih objekata u gradu koji  se do detalja oslanja na srednjevekovnu gotičku kulturu. Enterijer crkve bogato je opremljen izrezbarenim nameštajem, ukrašen zidnim i oltarskim slikama, vitražima i skulpturama. Ono po čemu se ova crkva, sem svoje veličine, ističe su orgulje koje nažalost trenutno ne rade jer naša država ne može da izdvoji-zaista smešnu sumu kako bi ih malo “osvežila”.



Zatim izdvojila bih -Apoteku na stepenicama, Gradsku kuću– Magistrat, Kuću Jovana Streije Popovića- oca srpske drame, koja je zasluženo postala Sterijin muzej, ma izdvojila bih skoro svaku kuću koja je sama za sebe pravo remek delo.

 Na samom kraju naravno kako smo “zdravo ogladnili” odlično smoručali u samom centru za veoma pristojnu cenu.


Bogami vrlo brza usluga, baš puni tanjiri😊Ja sam jedva pojela.

Za ovaj restoran koji je pod okriljem nekadašnjeg Hotela Srbija, smo se odlučili-random, obzirom da smo gladni šetali centrom i osim brzih uličnih objekata koji su nudili pljeskavice, pizze na parče nažalost u samom centru nema restorana klasičnog stila gde bi mogli da pojedete ko čovek, ili ih ja barem nisam našla.


Vršačka Kula




Vršačka kula simbol Banata, sazidana je 1439 godine i veruje se da ju je podigao Đurađ Smederevac posle pada Smedereva sa ciljem da zaštiti svoje posede na prostoru današnje Vojvodine.





Obzirom da je Vršačka kula bila „poslednja linija odbrane“ i nekoliko puta ruinirana, rušena i kroz vekove pretrpela mnoga oštećenja, ovako danas izgleda kao restaurirana ali verna nekadašnjoj Kuli u kojoj su se naši preci borili za Banat.





Unutrašnjost Kule je izuzetno uređena-restaurirana i zaista vredi pogledati, napominjem da se ulaz plaća.
No i ako ne uđete unutra i sam pogled sa Kule na okoliš je zlata vredan.




среда, 4. јун 2025.

Pogačice sa peršunom

 Ukusne pogačice sa sirom i svežim peršunom, doduše možete umesto peršuna staviti i svežu mirođiju ili kombinovati začinsko bilje.

Pravila sam ih od belog brašna sa dodatkom heljdinog brašna, ali vi ne morate, poenta je da se stavi sveže začinsko bilje.



Potrebno je:

300g brašna-možete kombinovati

200g sira-za gibanicu ili što bi mi rekli-švapskog sira

1 kašika pavlake

1 kašikica soli

150g putera

iseckan svež peršun ili mirođija.




Priprema:

Priprema ovih pogačica je izuzetno jednostavna. Puter sobne temperature pomešajte sa brašnom, sirom, pavlako i dodajte na kraju so.

Potom dodajte začinsko bilje, i umesite glatko testo.

Ostavite ga desetak minuta da odmori a potom, razvijte oklagijom i formirajte pogačice.

Pekla sam na 180 C oko 30 minuta