Znate da je nekada kuvanje pekmeza bila prava filozofija.
Doduše kuvalo se po 30 tegli pekmeza od 20kg voća.
palio se Smederevac i iznosile su se one velike šerpe u kojima su bake mešale, i mešale i mešale i mešale voće za pekmez...
Ja i dan danas kuvam pekmez ali u manjim količinama i ovo su neki od mojih saveta koji će vam možda pomoći ili olakšati kuvanje.
VOĆE
Kada biram voće za pekmez trudim se da to budu zreli plodovi, znači bez oštećenja, ali i ne zeleni i ne previše tvrdi. Ako imate svoj voćnjak voće za pekmez možete pokupiti i ispod drveta, što već nije slučaj ako pravite kompot, gde voće mora biti direktno nabrana sa grane.
ŠEĆER
Kada kuvam slatko, odnos voća i šećera je 1:1.
Kada kuvam pekmez ja lično ne volim jako slatke pekmeze te je taj odnos manji, odnosno na 1kg voća stavim oko 200g šećera.
KUVANJE:
pekmez kuvam u šerpi u kojoj može da se skuva pekmez od oko 5kg voća.
Kuvam ga na šporetu na gasu, i to se trudim da stvaim najslabiji mogući stepen.
Kuvanje 2-3kg voća u pekmez je oko 2 sata na laganoj vatri uz stalno mešanje.
FLAŠE-STAKLENKE
Teglice za pekmez moraju biti čiste i oprane. Kada sipam pekmez u njih uvekprvo sipam malo po malo u svaku kako bi se p
.rilagodile temperaturi i da ne bi pucale.
DŽEMFIX
Znam da pomaže i da je u nekoliko varijanti zaista odličan. Ja lično ne volim da ga koristim, mada ukoliko ga kupite i hoćete da ga upotrebite u pekmezu obavezno pročitajte upustvo da na kraju e bis te doili tvrdu gumu.
I za kraj malo fotografija.
Slobodno pitajte i naravno sa nama podelite svoja iskustva u kuvanju pekmeza
Mmmmm, mirise vec fino preko ekrana!:)))
ОдговориИзбришиHvala na pomoci!
ОдговориИзбриши