Mi ovaj rolat sa pekmezom zovemo Rolat za tri osobe, obzirom da dve odrasle ijedno dete, doduše u pubertetu (više puta u praksi pokazano) mogu da ga pojedu.
Rolat je takođe poznat i po naglašenom "S" pekmezom i to obavezno od kajsija, mada je odličan i sa pekmezom od šljiva pogotovo onim pečenim iz rerne.
Njegova tajna je u jeftinoj pripremi i mekom biskvitu i naravno obavezno domaćem pekmezu.
Jedini savet nikako ga ne praviti sa marmeladama a posebno sa kupovnim.
Potrebno je za biskvit:
5 jaja
2 jelovne kašike ulja ili rastopljenog putera
50 g kristal šećera
1 paketić vanila šećera
100g brašna
pola paketića praška za pecivo
Pekmeza od kajsija ili šljiva.
Priprema:
Belanca odvojte od žumanaca.
Potom belanca sa malo soli ulupajte-izmiksujte u čvrst sneg.
Dodajte jedno po jedno žumance, šećer.
Sve dobro izmiksajte mikserom.
Potom dodajte rastopljen margarin ili ulje.
Brašno i prašak za pecivo.
Veći pleh obložite pak papirom ili namastite.
Izlijte smesu.
Pecite na 200C.
Gotov biskvit izručite na vlažnu kuhinjsku krpu i urolajte. Možete i uviti sa pak papirom na kojem se rolat i pekao.
Kada se biskvit ohladi, bogato ga premazati pekmezom od kajsija.
Ponovo zarolati i seći tanje kriške.
Od gore možete posuti prah šećerom.
Ovo je najjednostavnija verzija rolata koja je ikada napravljena u istoriji kulinarstva a verujem i najpopularnija i najukusnija.
Danas se često dodaje u biskvit liker od kajsija, ili mrvice čokolade, ali vi budite "tvrd oraj" pa se držite ovog tradicionalnog recepta. Znači samo klot.
Kajsije jako volim u kolacima; Ponekad su brze i jednostavne stvari najbolje!
ОдговориИзбришиDa ovo je brz mek i vrlo ukusan kolac:)
ОдговориИзбришиkrasan je, baš za uz šalicu kave, divota!
ОдговориИзбришиobožavam, samo što već dugo nemam domaći pekez od kajsije pa nema ni ovog rolata, no sve u svemu odličan
ОдговориИзбришиOvaj rolat samo sa pekmezom od kajsija ima efekat.
ОдговориИзбриши