Izgleda da ni ja nisam mogla da odlolim a da ne odrežem-isečem još onako vruće jedno parče ove pite...:)
A lepo sam bila upozorena!!!!
Testo:
300 g glatkog brašna150 g margarina ili maslaca
250 g šećera
pola paketića praška za pecivo
1 jaje
1 kašika pavlake
Nadev:
1 kg zrelih šljiva
nekoliko kašika šećera
2 kesice vanila šećera
Za odgore:
150 g brašna
100 g maslaca
100 g šećera
Priprema:
Maslac i brašno utrljajte dok ne dobijete grudvice.Dodajte šećer i pola kesice praška za pecivo.Potom jaje i kašikicu kisele pavlake.Sve dobro izmešati.
Tačnije umesiti da se dobije glatko testo.
Ovakva testa pre razvijanja je najbolje ostaviti na sat-dva vremena u frižider, posebno ako su još dodatno i velike vrućine!
Potom ga razvijte oklagijom i obložite kalup.
Kalup prethodno namastite i pospite brašnom.
Zatim od gore poslažite šljive.
Prepolovljene.
Preko njih stavite šećer.
Ja volim sladje pa sam stavila bas dosta šećera.
. Za posip :Pomešajte brašno,šećer i margarin.
Dobićete mešući testo veće ili manje grudvice.
Njima pospite pitu.
Pitu pecite 40 - 45 minuta u pećnici zagreanoj na 180°C.
Baš mi je drago da si isprobala recept s mog bloga ;) Nadam se da si zadovoljna.
ОдговориИзбришиPita je super i taman bih sad jednu kriškicu, nema veze što se već ohladila ;-)
Vera, vrlo lepo izgleda...Pozdrav.
ОдговориИзбришиImaš nagradu na mom blogu
ОдговориИзбришиFantastična pita! I u mene se sve vruće sječe, šta ima veze neka jede kako ko voli!
ОдговориИзбришиSnimila sam je,i meni se bas dopala:))Bas ti je lepa!!
ОдговориИзбришиKad sam bila mala, mama me pitala "Koje voće najviše voliš?" a ja rekla "Šljive." I njena reakcija je bila, pih, šljive, kao, ima toliko zanimljivijeg voća. Međutim, šljive, kad su zaista dobre, ni nezrele ni prezrele, naravno NAŠE (ostale evropske zemlje uopšte ne znaju šta je to šljiva) su mi i dalje omiljeno voće. A pekmez od šljiva... Eh, pesme da mu pišem!
ОдговориИзбришиova pita stvarno fenomenalno izgleda, obožavam šljive u ovakvim kolačima!
ОдговориИзбришиMiriše do ovamo, a što se tiče šljiva potpisujem maxividu. Doista nema do naših bistrica, baš kad su onako slatke, a još malo tvrde, da se ne gnjecaju. Ja ih osobno najviše volim tako svježe, eventualno kao žele, a najdraža mi rakija ;)
ОдговориИзбришиSuper ti je pita ispala! :)
Pita je stvarno divna... Jedva cekam da nase sljive pocnu zriti... :)
ОдговориИзбришиa ko bi čekao da se ohladi, ja isto režem sve odmah :)
ОдговориИзбришиa šljive u svim verzijama može, uostalom kod mene sve voće može, pogotovo u ovakvim pitama