Nekako ne mogu da zamislim da kada imamo ili Svečare ili nekakvu proslavu, da ne napravim pogaču. Naravno za Svečare, Božić ili neki drugi pravoslavni praznik pravim pogače koje se tradicionalno spremaju u našoj kući i koje su prigodne za taj datum.
Kada su u pitanju rođendani, seoska slava ili nekakve godišnjice naša trpeza uvek pored mnogo čega drugog, obavezno mora da ima i srpsku pogaču, najčešće sa sirom ali i praznu koja je odlična umesto hleba.
Praznična pogača je veoma izdašna, neobična i lako se pravi a zaista svakog ostavi bez daha svojom mekoćom i izgledom.
Šta je potrebno za pogaču?
Većim delom kao i za svaku drugu, ovde se samo radi o postupku pripreme i razvijanju testa na jedan novi način.
Većim delom kao i za svaku drugu, ovde se samo radi o postupku pripreme i razvijanju testa na jedan novi način.
Sastojci za testo:
500g brašna
300ml jogurta
pola kocke kvasca
kašičica soli
malko šećera
500g brašna
300ml jogurta
pola kocke kvasca
kašičica soli
malko šećera
Ostalo 250g margarina
U poslednje vreme često je filujem sa sirom, oko 200g sira bilo da je feta ili neki drugi sir, pomešam sa 1dcl pavlake.
Priprema testa za pogaču:
Od gore navedenih sastojaka za testo zamesite ga, postupkom da u 1dcl jogurta rastopite sa šećerom kvasac, te kada zapeni dodate ga u brašno i sa ostalim sastojcima zamesite testo kao i za svako drugo pecivo.
Ovde je interesantan sam postupka za oblik pogače:
Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova-jufki. Jufke prvo malo oklagijom rastinjiti pa svaku premazati otopljenim margarinom.
Naraslo testo podeliti na 8 jednakih delova-jufki. Jufke prvo malo oklagijom rastinjiti pa svaku premazati otopljenim margarinom.
Jufke staviti jednu preko druge i potom oklagijom razviti.
Testo na samom kraju uviti u rolnu i iseći na trouglove naizmenično.
Okrugli pleh obložiti pek papirom i ređati trouglove.
Premazati ostatkom otopljenog margarina i ostaviti da odstoji još 20-tak minuta te potom peći na 200C dok ne porumeni tj dok se ne ispeče.
Premazati ostatkom otopljenog margarina i ostaviti da odstoji još 20-tak minuta te potom peći na 200C dok ne porumeni tj dok se ne ispeče.
Vera, pogača izgleda savršeno!!! Uh, sad bih jedno parče, mljac...
ОдговориИзбришиHehe,kao i Tanja,ja sam u sebi pomislila,da mi je barem jedan komadic!!!:)
ОдговориИзбришиOvo ja planiram za vikend/I meni se veoma veoma dopala.Ako ispadne priblizno kao ova tvoja ovde bicu presrecna;)
ОдговориИзбришиVera super ti je ispala pogača, baš si je dobro napravila i prekrasne je zlatne boje !
ОдговориИзбришиOdlicna pogaca!
ОдговориИзбриши