Da li ste nekad razmišljali kako je sve povezano pa i hrana?
kako se sve vrti u krug?
Razmišljala sam nedavno kako je testo od krompira univerzalno i kako se od njega mogu napraviti knedle, šufnudle, valjčići, kockice, njoke i razna druga jela,, za koja bi ste se sigurno da se nađete u nekoj drugoj državi i probali ih začudili kako su tako slični vašem, nekom domaćem jelu. Pogotovo testa od krompira za koje sam našla milion sličnosti sa testom tačnije jelima u mnogim drugim nacionalnim kuhinjama a tako slično onom našem testu od krompira, koje smo nekada u nazivali sirotinjskim jelom a danas pravim delikatesom koji se retko sprema.
Uključujući i testo od krompira.
Doduše verujem da bi ti recepti bili u merama "od oka" a koje su sačinjavali:
- pregršt
- otprilike
- na vrh prsta
- stavi da ima
- po želji
- dok ne porumeni
1 kg belog krompira. Ono što je važno krompir nikako nemojte da prekuvate, s obzirom da je u pitanju beli krompir neka bude tvrđe kuvam.
oko 500g brašna
so
1 jaje
Ako pravite posno slobodno izbacite jaje.
Priprema:
Krompir očistite i isecite na kocke i kuvajte ga u posoljenoj vodi. Kada bude kuvan, kao što sam vam rekla-tvrđe kuvan, procedite ga i napravite meki pire, vrlo je važno da nemate grudvica.
Radnu površinu pospite brašnom i na nju stavite pire krompir.
Ako ne pravite posnu varijantu u pire krompiru napravite rupu i dodajte jaje pa viljuškom zamešajte, a zatim dodajte malo po malo brašna , i mesite testo,
Testo ne treba da bude lepljivo, tako da vodite računa pa dodajte malo po malo brašna koliko god je potrebno da dobijete testo koje neće biti previše tvrdo a neće se ni lepiti za radnu površinu.
Zatim, uzmite parče testa i rukama oblikujte valjak 2cm debljine.
Od valjka oštrim nožem secite kocke veličine oko 2cm i ređajte ih na po brašnjavljen pleh.
Kada završite sa testom, u veću šerpu sipajte vodu pa kada ona proključa dodajte testo od krompira.
Vatru smanjite na lagano grejanje, i kuvajte testo oko 5 -8 min.
Procedite ga i zatim dodajte u fil koji ste napravili, slani ili slatki.
Slatki fil sam pravila od mlevenih pečenih oraha, 2 kašike meda.
Kao što ste mogli da zaključite od ovog recepta zaista nema ništa jednostavnije.
Dobro zvuči, moram priznati da sa lešnicima ikada nisam pripremala niti probala, a obožavam njome na sve moguće načine!
ОдговориИзбриши