Moram odmah da napišem da su kiflice fenomenalne!
Posebno mi se dopao i njihov naziv jer sam se ja kao dete najviše igrala sa prtenim džakovima, moje babe, koja je u njima nosila robu na pijacu na prodaju.
Kada smo već kod džakova, moram da spomenem i džakove od najlona, koje su moji baba i deda, vojvođanski paori naručivali u bojama, jer se za svako povrće znalo i nije se smelo pogrešiti u koji džak koje boje se stavljaju. Tako da je zelena bila rezervisana za kupus i kornišone, crvena ili narandžasta za krompir, teget za plavi patlidžan.
Španat se nikako nije smeo stavljati u džakove nego se na pijacu nosio u pletenim korpama, kao i karfiol, za koji sam a i dan danas verujem da je najnežnije povrće na svetu.
Da ne zaboravim industrijsku papriku koja se obavezno stavljala u crvene džakove...
Brašno prosejte sa soli i stavite u veći sud za mešenje.
U sredini brašna napravite udubljenje i u njega izmrvite kvasac, dodajte 100ml mleka i kašikicu šećera<
Kada deo mase sa kvascem zapeni dodajte ulje, jedno jaje i belance (žumance će vam ostati da premažete džačiće), kiselu pavlaku i ostatak mleka.
Mesite testo, polako, iako će u početku biti lepljivo mesite dok ga ne oblikujete u mekanu jufku.
Potom testo u sudu prekrijte krpom i ostavite da se udvostruči.
Udvostručeno naraslo testo prebacite na radnu površinu i još jednom premesite.
Oštrim nožem ga podelite na dva dela ,a potom od dva dela napravite četiri i od četiri osam manjih loptica.
Svaku lopticu premesite, rastanjite oklagijom i u sredinu ređajte fil.
Smotavanje džačića:
Prvo smotajte ka unutra ivice i potom testo sa nadevom uvijte kao valjak.
Ređajte u pleh koji ste obložili pak papirom.
Premažite žumancom od gore stavite mak ili susam.
Pecite na 180C
za olakšan rad imate i foto prikaz.
Нема коментара:
Постави коментар