понедељак, 19. септембар 2022.

Sečena pogača

Svima je već dobro poznata moja manija pravljenja pogača. Mislim da ne prođe dan a da ja ne potražim ili se ne zainteresujem za neki novi oblik, ili način kako da testo bude što mekše, jer pogače su zaista specifične i pogotovo ako se prave raznih oblika potrebno je da testo zaista bude dobro umešeno i od odličnih sastojaka.
Ova pogača je odličnog ukusa baš zbog punjenja, a i vrlo je laka za pripremu, odlična za početnike jer nije komplikovana i ne zahteva neku posebnu veštinu sa testom.

Za testo je potrebno
800g brašna
150ml mlakog mleka
kocka kvasca
150ml otopljenog putera ili margarina
1 jaje
300ml kiselog mleka
malo vode po potrebi
kašikica soli
Za nadev:
Feta sir
2dcl pavlake
iseckana pršuta ili šunka

Za posipanje zrno maka i 50g margarina ili putera

 Priprema:

U mlakom mleku sa malo šećera rastopite kvasac i ostavite ga na toplo mesto da zapeni.
Prosejte brašno, i u njega dodajte kvasac, kiselo mleko, rastopljen puter, jaje i kašikicu soli.
Kako je nadev, barem moj izuzetno slan, ne preterujte sa solju, Bolje da testo bude i više neutralno.

Rukom mesite testo i ako je potrebno dodajte malo brašna da vam se ne lepi za ruke.
Testo uvek oblikujem u kuglu i uvek pokrijem čistom krpom da odmori barem 30 minuta pa do sat vremena.
Kada se testo udvostruči, premesim ga i podelim na tri jednaka dela.
Okruglu tepsiju obložim pak papirom .
Svaku jufku testa razvijem oklagijom veličine tepsije.
U tepsiju odmah stavim prvi deo testa , premažem kiselom pavlako i po njoj stavim narendanu šunku ili pršutu ili feta sir.
Zatim od gore stavim drugu jufku pa ponovim postupak i na kraju treću.
Oštrim nožem zasečem do dna pogaču na trouglove.
Pokušajte da napravite što više trouglova-zareza, ne obraćajte pažnju ako vam fil malo izađe napolje.
Preko podale na kraju narendam puter i pospem zrna maka.
Pečem je oko 45 minuta u predgrejanoj rerni na 180C.


Нема коментара:

Постави коментар