Ko ima decu sigurno zna i moj dnevni scenario, sladoled, sladoled i sladoled!!!!
Često kupujem gotov sladoled ali često ga i sama pravim.
Pre par dana sam se setila ovog jednostavnog recepta, kojeg ste sigurno svi jeli u vidu sladoleda sa voćem u naše vreme detinjstva kada nije bilo slatkih pavlaka, umetn
U stvari to je bilo vreme kada je u poslastičarnici bilo praktično samo tri ukusa:
vanila, čokolada, punč i po neki voćni.
Kako danas deca prosto ne mogu da odaberu ukus u poslastičarnici, jer jednostavno ne mogu da se odluče za dve boje ili ukusa od ukupno 45, mislim da je ono nekdašnje naše suženje izbora bilo mnogo pozitivnije i po nas i po naše roditelje...:)
Nekada se za jedno jaje dobijala kugla sladoleda, date majstoru jaje a on vama kuglu...:)
Nekada se sladoled pravio tako da nije bio ni S od današnjeg sladoleda, a to je i ovaj recept:
3 belanca sa prstohvatom soli umutiti u čvrst sneg.
Dodati 9 kašika šećera
Mutiti mikserom dok smesa ne bude toliko čvrsta da sud možete okjrenuti "unatraške" a da smesa se i ne pomeri...:)
Dodati sitno seckano voće.
Pomešati.
Izviti u kutiju i zamrznuti.
Jaja u sladoledu?
Kada biram recept za sladoled obično se trudim da odaberem onaj u kojem nema jaja.
Leti izbegavam žumanca i to sirova, ne samo u sladoledu već i u kolačima.
Neznam kako stoji stvar sa belancima i salmonelom, ali sam ovaj put dočekala tri jajeta ba
s direktno u "kokinom gnezdu".
Mislim da je najbolje pojesti ga za dan, da ne biste rizikovali.
Dada i Lea
Pre par nedelja na ulici sam našla predivno štene Nemačkog ovčara. Kako kod kuće već imam psa, rešila sam da ga zaobidjem, ne mojte me kriviti zbog toga...:)
I sve je počelo od mog zaobilaženja, odnosno malo štene je krenulo zamnom, potom ušlo u moje dvorište, leglo isped mojih vrata, pojelo palačinku...i ostalo!
I zadržala sam je.
Nisam mogla a da se ne raznežim prvom susretu moje ćerke Dade i sada već Lee.
To su bili obostrani zagrljaji!
Adorable... everything :) the girl, the dog, the icecream :)
ОдговориИзбришиbest regards :)
Jao kako je ovo devojce slatko, a i sladoled ide odlicno uz nju:)
ОдговориИзбришиZa klince sladoled, za nas "velike" 'ladno pivce :D Mislim da bi i kuca kuglu sladoleda u ovoj velikoj vrućini, kao i tvoja šćera :)
ОдговориИзбришиJaoj kako su medene :*
ОдговориИзбришиDada je sladja od sladoleda a Lea bas voli da se slika :)
Za razliku od mog Majla koga uvek moram da "lovim" da bi ga uslikala Lea bas ume da pozira :)
Veliki zagrljaj i poljupci obema a mami veliko hvala za prikazanu lepotu :)
Sve najbolje vam zelim!
Iako sam odrasla i ja volim sladoled ljeti. I ne volim kupovni, baš mi paše domaći :)
ОдговориИзбришиMeni je recept totalno u drugom planu. Dada je glavna glumica :)) ... i Lea.
ОдговориИзбришиU vezi salmonele ...
Navodno bi belance trebalo biti bezbedno ali je problem ako se nađe u izmetu koke pa onda valjda može i kroz ljusku da prodre. A pranje jaja pre upotrebe je obavezno.
Moja mama ima neku teoriju da uvek treba praviti ne šne nego šam - belanca se umute sa uspinovanim šećerom pa onda ona ta vrelina pobije šta ima. Da li je tako, nemam pojma :))
Dugo već nisam pojela domaći sladoled baš zbog jaja, jer je mamin recept sa žumancima. Eh to se zove sladoled
Slatkisi pravi :) POzzz
ОдговориИзбришиDada i Lea ipak prve , a zatim sladoled :)
ОдговориИзбришиDada je preslatka curica, koje divne oči ima, a slika uz Leu je odlična !
Priča kako ste udomili Leu mi je krasna, bravo !
A krasan mi je i sladoled. Okus marelica u sladoledu je sigurno super i izgleda mi jako fino i kremasto.
napravim sladoled većinom kad mi dolaze nećaci, mi veliki iako volimo sladoled obićno zaboravimo pa tako stoji danima na ledu :p
ОдговориИзбришиšto se tiče jaja u sladoledu, više ne stavljam ako radim za nećake jer je naćakinja prije nekoliko mjeseci negdje pokupila salmonelu pa sam proučila. Najviše salmonele ima u bjelancima, smrzavanjem se ne uništava salmonela, jedini način da se uništi je minimalno 4 minute na 80°C. Ako se šaum radi sa vručim sirupom salmonela ako je ima u bjelanjku se uništi. Na žalost u sladoledu se ne uništi.
Sve u svemu sladoled je odličan i ja ću ga sebi napraviti, pa što bilo :)