Ne znam zašto ali uvek sam mislila da torta Pavlova mora da bude isključivo sa jagodama, dok na jednom internet sajtu nisam videla milion i jedan način da napravite ovu pre ukusnu tortu. Naravno, original je zasigurno sa jagodama, ali ponekad možete pustiti i mašti na volju i napraviti Pavlovu po vašem ukusu.
5 belanaca
prstohvat soli200g šećera
1 kašika gustina
1 mala kašika sirćeta
Belanca penasto umutite a potom dodajte kašiku po kašiku šećera. Mikserom mutite na najvećoj brzini kako bi se šećer potpuno sjedinio sa belancima. Kada smesa postane zaista čvrsta a to će te proveriti kada nastavke za mikser podignete i vidite da šne od belanaca stoji čvrsto na njima, dodajte kašiku gustina i kašiku sirćeta, te ponovo sve lepo sjedinite.
Okrugli ili pleh po vašoj želji prekrijte pak papirom i zatim formirajte oblik, beze koricu.
Rernu pred grejte na 130C i koru stavite na sušenje.
Ova kora se suši 1,5 sat, ono što je važno da znate nikako ne otvarajte rernu tokom njenog pečenja.
Kada se ispekla, ugasite rernu, odškrinite je i najbolje bi bilo da je ostavite u rerni da se i ohladi.
Rad sa ovakvo beze korom je veoma osetljiv, tako da ako ste je stavili u kalup sa štipaljkom tj obručem vodite posebno računa kada skidate obruč jer vam se može desiti da koru iskidate i izgubite oblik.
A sada krema:
A sada krema:
5 žumanaca
4 kašike šećera
250 ml mleka
50g gustina
100g maslaca
Žumanca kulinarskom žicom izmešajte i dodajte šećer i gustin. Ono što je važno je da smesa nema grudvica. Ugrejte mleko pa u njega zakuvajte ovu smesu od jaja.
Mešajte na laganoj vatri dok se ne zgusne a zatim dodati maslac.
Kada Vam se kora ohladila na njenu površinu dodajte ovu kremu od žumanca.
Tortu sam ukrasila sa kokosom, i ananasom i iz tog razloga sam je i nazvala Egzotična Pavlova.
Нема коментара:
Постави коментар