понедељак, 2. мај 2022.

Starinska pita od kisele pavlake

Toliko stari recept, mogu reći skroz na skroz zaboravljen, skromni sastojci, a ukus perfektan.

Meni je mama često, ma prečesto pravila ovu pitu sa kiselom pavlakom kada sam bila mala, doduše to su bile i neke lude godine ratova i nestašice ali ja i dalje stojim iza toga i tvrdim da za ukusno jelo nije potrebno puno novca niti skupih sastojaka. 

Znam da su i vama majke pravile ovakvu pitu i znam da kada pomislite  na ukuse detinjstva, prvi ukus je ukus ove pite, ove meke pite sa kiselom pavlakom i dosta grožđica.

Kada danas uporedim ove starinske recepte sa nekim novim modernim receptima, pomislim da  bi mnogi ovakve pite nazvali danas-Pitama za siromašne.

Nema oraha, badema, aroma vanile, slatke pavlake, mlevenog keksa, papaje i avokada.

Kore domaće sa pijace, kiselu pavlaku  možete zameniti domaćim mileramom, suvo grožđe   nije skupo.

Možda će vam biti preslatka ali doskočite samom sebi-ne jedite previše, parče dva i dosta!


Potrebno je:
500g tankih kora za pite 
časa od jogurta-2dcl 
čaša pavlake
1 časa šećera
4 jajeta
1časa ulja
100g suvog grožđa
1 prasak za pecivo
1 vanil šećer
Sirup:
4dcl šećera
1 vanil šećer
2dcl vode



Priprema:
Jaja umutiti sa šećerom, dodati ulje, kiselu pavlaku, prašak za pecivo, i vanil šećer.
Manji pleh nauljiti pa prvo staviti jednu koru, poprskati je uljem pa staviti drugu koru i fil.
Tako dok sve kore ne potrošite.
Potom pitu iseći na kocke i tada staviti da se peče.
Pecite je na 200C dok ne porumeni
Vruću pitu  preliti sirupom, koji ste napravili tako što ste šećer zagrejali do vrenja sa vodom.




Нема коментара:

Постави коментар