Postoje recepti od veoma malo sastojaka, ali toliko ukusni i savršeni u svom jedinstvenom izgledu.
Nekako mi se čini da su svi ovi genijalni stari recepti toliko ukusni u svojoj jednostavnosti da je veoma teško da ćemo ikada, uspeti da napravimo, osmislimo nešto bolje, ukusnije.
Doduše ove štanglice su bile jeftinija varijanta kolača, jer svaka kuća je imala svoje "oraje". danas je ovakav kolač specijalitet.
Teško je izabrati dobre kvalitetne orahe a teško je i napraviti duplu meru ovih štanglica bez da dosta košta.
Nekada je svaka kuća imala svoju baku koja je u zimskim danima čistila orahe. Kad poželimo štogod sa orasima uvek imamo, i to ne malo nego "ihahaj".
Štanglice sa orasima, koje sada sa pravom zovemo i-starinske, su meke štanglice, sočne sa blagom koricom od belanaca.
Znate da imaju samo tri sastojka?
pa da, ali u ovom mom receptu imamo i limunov sok...
Potrebno je:
4 belanceta
12 kašika šećera
2 kašike limunovog soka
Postupak:
Ulupati čvrst sneg od belanaca uz postepeno dodavanje šećera i limunovog soka.
Umućenu masu podeliti na dva dela u jedan deo dodati 400g mlevenih oraha drugi deo ostaviti.
Belance i orahe sjediniti pa od te smese oblikovati štanglu čiji kraći deo treba da bude dužina štanglice., a debljina te štangle treba da bude debljina prsta.
Gornji deo premazati sa belancima i seći oštrim mokrim nožem štangle 1cm širine.
Ređati u pleh obložen papirom za pečenje i sušiti na 150C, u pred grejanoj rerni oko 15 minuta dok od gore ne dobiju krem boju, paziti da ne zagoru.
Važno je da od gore budu bele ali suve.
*jedne Krsne slave baka je kao i obično napravila ove štanglice, i kao i obično one su bile da tako nazovem omiljeni kolač "muških gostiju". Sećam se da sam ne znam ni sama kako uspela da pojedem čak desetak štanglice.
Krckava korica, mekani, ukusni donji sloj, savršeno isečenih štanglica od koji je mirisala cela kuća...
Uspomene.
Obožavam ove prutiće.
ОдговориИзбришиkolač moga djetinjstva....najdraži...gdje god bismo došli i ponudili nas božičnim kolačima ja bih sve štanglice smazala u trenu....a onda bi došli na red ostali...
ОдговориИзбришиAbsolutely true for me, your words are my thoughts. Though my mama's recipe used bread crumbs in addition to the nuts. Happy memory of her showing me how to make these a few years before she died. Lovely cookies from my Croatian heritage.
ИзбришиБака мојих другара из детињства је била из Срема и често им је слала ове колаче. Никада нисам сазнала како се праве, али сам их обожавала. Хвала ти за рецепт од срца. Сад могу опет да уживам у њима :)
ОдговориИзбришиNisam razumela da li se kolač seče kad se ispeče ili pre nego što se stavi da se peče.Hvala unapred.
ОдговориИзбриши