четвртак, 27. октобар 2011.

Bundeva naša Vojvođanska

Bundeva naša Vojvođanska, hrana paorska.
Ne mogu da zamislim jesen bez bundeve, to je valjda tako kad odrastete uz njen miris koji se promalja iz rerne šporeta.


Uz bundeve tamburice, obzirom da su manje , obično su se u rerni kombinovale i jabuke, da bi se podjednako pekle.
Naše domaće tamburice iz bašče mirišu već kad se prva kriška zaseče i ne samo da budi uspomene na detinjstvo, nego se ja uvek setim kad moj dejka kaže:
-Pa imal šta slađe od ovoga?
I onako drži krišku mlake bundeve u onoj seljačkoj ruci.
Kad sam bila mala, mislila sam da je ovo njegove pitanje, jedno dosadno pitanje starog, umornog čoveka koji se eto raduje kriški bundeve, ali verujte danas u mojim godinama, zaista shvatam šta je hteo da kaže:
-Imal od jednostavne hrane šta zdravije?


Pijace su takođe pune ovih narandžastih lepotica, te sam uspela da ulovim i dve vrhunske fotografije-za uspomenu i amanet mlađim generacijama.

Dve bake i njihovi proizvodi, najbolji mak na svetu i najlepše bundeve!


Takođe, kao što sam gore navela, u mom selu nema bašče koja bundevu u njoj nema, pa tako i mi iz godine u godinu, uporno sejemo tamburicu, koja nas jedne godine iznenadi velikim rodom, a druge opet izraste-pa podbaci 😊

Naravno sadimo i druge vrste bundeve, ali ja sam nekako lično vezana za tamburice, valjda je to neka moja iskra iz detinjstva, ili šta li već, ali ne propuštam da je posejem, i dobro natopim vodom kada su leta suva.


Ukoliko niste znali bundeva voli bogato zemljište đubrivom, i to onim našim domaćim stajskim.
Ne znam da li ste imali prilike, ali ja sam kao dete nekoliko puta imala priliku da vidim da bundeva izraste tik kod đubreta sa stajnjakom, i bude bogami-baš dobra, ima velikog ploda.
E sad kad malo upalite logiku-shvatiće te da bundeva zdravo-mnogo voli stajnjak, pa nemojte štedeti kada pripremate zemljište za sejanje.
Bundeva se seje na proleće u maju, kada zemljište neće mrznuti, i od jedne kućice bundeve u proseku možete da imate tri roda.
Seme možete i sami da proizvedete i to tako ako ste zadovoljni nekom sortom bundeve, očistite je od semena, i malo properete od njene sluzi pa na novine stavite na suvo mesto da se prosuši.


*Na fotografijama su naše bundeve iz bašče.
Ovom prilikom bih da podelim i dva veoma jednostavna recepta, pa mogu slobodno reći jedan za ljubitelje kombinacije mak-bundeva, a drugi za početnike u kuvanju a koji vole bundeve,  obzirom da je izuzetno, izuzetno sočan.
Naravno ne smete da zaboravite i dodatak cimeta  koji u kombinaciji sa bundevom kolaču daje jesenji ton.

Pita od bundeve i maka

Pita ima sasvim jednostavne sastojke, naravno caka je u uvijanju pite.
Potrebno je:
tanke kore za gibanicu 6 komada.
Od tih kora će te imati tri pite
700-800 g narendane sveže bundeve
500g maka
mleko
šećer
ulje
šećer u prahu.
cimet
Priprema -kako pripremiti jednu roladu pa puta tri.
Prvu koru premažite uljem, pa preko nje stavite dugu.
Od gore pospite narendanu bundevu,-foto1.
pa preko narendane bundeve kristal šećer i cimet.-foto2.
Mak sa šećerom poparite u uzvrelim mleku, pa ga stavite na sredinu pite kao jednu rolnu.-foto3.
Potom jedan kraj kora i fila od bundeve presavijte na pola, pa opet preko rolade maka.-foto4.
To uradite i sa drugim krajem.foto5
Potom pitu stavite u nauljen pleh i to da deo sa bundevom bude dole.
Premažite uljem i pecite.
Gotovu pitu pospite prah šećerom.

 Jednostavan kolač od bundeve

Sastojci:
1kg pečene bundeve
100g šećera
150g brašna
100g seckanih ili grubo mlevenih oraha
 1dl.ulja
 3 jajeta
 1 kašikica cimeta
secer u prahu

Priprema:
Bundevu oprati, a potom staviti na alu foliju i ispeći. Tako pečenu odvojiti od korice i od nje napraviti pire.
Jaja dobro umutite, dodajte im pire od bundeve, šećer, cimet i orahe, vrlo odličan je i ukus kolača ako u njega dodate malo kandirane korice narandže.
Potom dodati ulje i brašno.
Izlijte u nauljen i brašnom posut pleh i peći na 200C.
Pečen kolač posuti prah šećerom!

I za kraj jedna lepa fotografija sa Dana Ludaje -Kikinda 2012g.
-fotografija je preuzeta sa sajta

19 коментара:

  1. Ukusno i fino! Super recepti:) Pozdrav od Zondre!

    ОдговориИзбриши
  2. Odlični recepti. Malo mi je draži ovaj s makom, jer bih ga mogla svaki dan jesti.

    Super vam je placa, pogotovo onaj drugi štand. Kod nas nema takvih štandova :(

    ОдговориИзбриши
  3. Ej prijateljice :)))....oba dva kolača su ti fenomenalna i slikice pripreme, sve..
    Izgledaju savršeno sočno i jako, JAKO ukusno!

    ОдговориИзбриши
  4. Volim sve sa bundevom! :) Ovo su ti divni kolaci... Oba bih probala!
    A fotke sa pijace su skroz super...

    ОдговориИзбриши
  5. obožavam kolače s bundevom, tako su sočni. A i mak je super kombinacija s bundevom. Krasne delicije

    ОдговориИзбриши
  6. Jao, predivne li fotografije, ja se ove tikve ne mogu najest, u svim oblicima i okusima, obožavam ju. Pita izvrsna.

    ОдговориИзбриши
  7. Obožavam slike s placa, još kada imaš svojg provjerenog prodavača, savršeno. Jako volim bundeve, al više u slanoj kombinaciji ;)

    ОдговориИзбриши
  8. Kakve krasne fotke sa placa. Kolači su baš pravi jesenski.

    ОдговориИзбриши
  9. Kakve divne fotografije. Moram da priznam da nisam navikla na kombinaciju maka i bundeve, ali pošto je Vojvodina u pitanju moraću da ti verujem na reč da je ovo sjajno. Ovaj kolač sočan mi se jako dopada. Da li je to 1kg pečene bundeve, znači nakon pečenja se pire meri, ili žive bundeve i koji je to pleh u pitanju? Ja u suštini ni ne znam da kupim bundevu. Ne znam šta trebam da gledam. Ima li saveta?

    ОдговориИзбриши
  10. Prelepe, ma bozanstvene fotografije a za pitu znam da je odlicana jer sam je jela, mozda nije skroz ista ali jeste kombinacija mak-bundeva. Mogu i zvanicno da kazem da posle ovog posta tvoj blog svrastavam medju omiljene.
    Vidim Jelenu iznad mene pa da kazem da je i njen u toj grupi :) Minju i Gagu ne racunam jer su one nekako "moje" pa da ne budem bas pristrasna i da ih svrstam u posebno specijalnu kategoriju. Niko me nista nije ni pitao al' eto morala sam da se raspisem... iz cista mira...izvini na tome :)

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Vera, ja ću koliko sutra da oprobam ovaj tvoj jednostavni od bundeve. Kupila bundevu, ispekla je, spremna sam. A kupila sam pre neki dan onaj silikonski kalup za male kuglofe i sve vreme se pitam kako da ga oprobam, i evo rešenja. Dve muve jednim udarcem. Javiću kako je ispalo.

    ОдговориИзбриши
  12. Super su mi slike sa placa, ali moram priznati da me slika pite sa makom i bundevom posebno privukla. I kolač je odličan, ali pitu bih baš voljela isprobati i pošto se svaku subotu sa placa vratim sa komadom bundeve vjerujem da ću to i napraviti !

    ОдговориИзбриши
  13. već sam bila pisala o tome kako nisam preveliki ljubitelj tikve, ovaj prvi kolač kod mene se zove tikvač, ali moja baka stavlja manje maka, ovaj mi se tvoj više dopada jer ima mnogo maka i možda ga isprobam jer takav bi mi se možda čak i dopadao
    slike s tržnice su ti baš lijepe i uklapaju se u post

    ОдговориИзбриши
  14. Joj, sto volim kad ugrabim malo vremena pa naidjem na neki novi lep blog, pa se opustim i uzivam.
    Hrabra kombinacija, nikada je nisam probala. Posto vidim da si ljubitelj bundeve svrati na moj blog, imam neki dosta dobar recept za mafine sa bundevom http://soibiber.blogspot.com/2011/10/mafini-od-bundeve-filovani-sa-krem.html
    Inace, ja sam nasla neki zacin koji se zove Pumpkin Pie Spice, koji pored cimeta ima djumbir, orascic i karanfilic, i sigurna sam da ide super uz bilo koji kolac od bundeve.
    Slike sa bakama su super. Sto se tice Dana Ludaje, sad mi je proslo kroz glavu da sam skoro pre dvadeset godina, Boze, ne mogu da verujem da je toliko proslo, bila sa eskurzijom tamo u to vreme.

    ОдговориИзбриши
  15. Mak cu preskociti jer ga ne volim.Tako su mi divne oen fotografiej sa pijace;))

    ОдговориИзбриши
  16. kupite od PESICA bundeve tezga 81 najlepse bundeve na futoskoj

    ОдговориИзбриши