уторак, 23. јун 2009.

Gibanica sa Kajmakom i sirom

Ne postoji ništa lakše  od pripreme domaće gibanice a i ništa ukusnije.
Gibanicu uvek pravim sa starim domaćim kajmakom koji se u njoj prosto topi i gibanica će vam biti   tako meka i topljiva u svakom zalogaju..





Potrebno je:
500g gotovih kora
300g sitnog sira
200g kajmaka
4 jaja
So, ulje po potrebi




Priprema:

U većoj činiji  umutite mikserom ili kulinarskom žicom, ukoliko ste toliko snažni čvrst "sneg" od belanaca a zatim dodate, jedno po jedno žumance i kajmak koji ste prethodno sjedinili sa sitnim sirom.
Sve lepo izjednačite i ukoliko je potrebno dosolite malo, ali obavezno pre nego što će te posoliti probajte da ne bi ste presolili.

Kore razdelite na dva jednaka dela, prvu koru samo premažete uljem  a na  nju stavite drugu koru pa potom kašikom nanesite nadev i premažite svuda ravnomerno.
Najbolje je da nadev podelite na dva jednaka  dela, tako će te imati podjednako za sve sve kore i rude gibanice će vam biti podjednake.
Postupak ponavljajte na svaku koru dok ih sve ne utrošite. Od gore premažite uljem, a ukoliko vam ostane fila na dnu činije sipajte malo vode pa i to premažite preko rolada.
Kore sa nadevom uvijte u rolat, te u podmazanom plehu pecite dok ne porumene. Zatim prekrijte vlažnom krpom da površinski sloj omekša.
Secite kada se ohlade.

21 коментар:

  1. Vera,
    looks very nice and tasty.
    Greetings,
    Diana

    ОдговориИзбриши
  2. Fantasticno,obozavam gibanicu.Pitu sa ovcijim sirom nisam jela,ali ova tvoja prosto mami.....

    ОдговориИзбриши
  3. Posebno mi se dopada ova pita sa slanim ovčjim sirom. To mi je jedan od omiljenih sireva uopće tako da bi se u ovakvim stvarima udavila! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Gibanica je odlična! Volim takve slane stvari koje su potpuno nesvakidašnje u mojoj obitelji.
    Pita mi je jako zanimljiva, nikad nisam jela tako nešto, a svakako bih htjela probati:)
    Puno hvala na nagradi:)

    ОдговориИзбриши
  5. I meni gibanica savrseno izgleda, ali na zalost okus mogu samo zamisljati.
    kajmak je nesto sto se nije koristilo u nasoj kuhinji ni kuci, a ni ovdje gdje sada zaivim, u stvari ovdje ni ne znam ako ga ima kupiti,
    Hvala ti draga na nagradi ;)
    Odusevis me svaki put ;)

    ОдговориИзбриши
  6. Анониман24. јун 2009. 12:20

    Pa i nije da se sada pravim važan, ali baš iz inata ću da probam gibenice na naš način, bre! Mislim, bre, onako na Vojvodjanski način!
    I baš onako Vojvodjanski me nervira ovo čudo koje ne pamti moje ime. Stevo iz Subotice

    ОдговориИзбриши
  7. Mmmm.. gibanica. Što bi dala sad za komadić

    ОдговориИзбриши
  8. Obje izgledaju jako lijepo i ukusno. Inače jako volim i slatke i slane kombinacije sa vučenim tijestom

    ОдговориИзбриши
  9. Hvala svima!Andrea i ja obozavam "jake " sireve,to su mi najlepsi..

    ОдговориИзбриши
  10. Uh, "kaskam" malo za ovim komentarima, ali nikad nije kasno da se jede slasno...Vera, svaka cast na tako izvrsnim, a jednostavnim nasim nacionalnim jelima.

    ОдговориИзбриши
  11. That look so delicious! I'll try your recipe very soon ;+)

    ОдговориИзбриши
  12. Prekrasno, samo neznam gdje nabaviti ovcji sir? Malo cu prosvrljati po ducanima :)

    ОдговориИзбриши
  13. Nesto me stalno zeza sa otvaranjem pojedinih stranica, medju njima i tvoga bloga...
    Valjda ce ovaj put uspjeti!
    Pita/gibanica je fenomenalna, obozavam ovako nesto. Na zalost, ovdje nema bas nekog izbora svjezih sireva, pa zato ne pravim:(

    ОдговориИзбриши
  14. Konačno da i ja stignem ovamo! I moram odmah reći - slike su predivne! Tako mame sline na usta :))) I hvala na nagradi! A krenule su i preinake kako vidim. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман18. март 2010. 05:34

    vera,
    ovo nas je podsjetilo na naše bake Ličanke.
    Jedozovne

    ОдговориИзбриши