понедељак, 23. јул 2012.

Gost Astala What's for dessert?/Sva lica frozen yogurta

Kada sam pokrenula Gostovanja mojih dragih prijatelja, znanih i nepoznatih na blogu, nisam ni razmišljala da ugostim neku od svojih blog prijateljica.
Potom sam i taj predlog dala mojoj dragoj blog prijateljici sa bloga What's for dessert?, i ona je na moje veliko zadovoljstvo rado pristala.
Pa zašto ovako ne bismo stvorile neku novu rubriku neko novo druženje gostujući jedni drugima na blogovima...:)
Recept jeovde u originalu.
A šta sve možete da uradite sa ovim čarobnim receptom, uskoro ćete saznati. Za početak sledi popis namirnica:




  • 500 g čvrstog jogurta
  • 120 g šećera u prahu
  • 200 ml slatkog vrhnja


Pomiješajte jogurt sa šećerom u prahu. Slatko vrhnje izmiksajte u šlag i umiješajte u smjesu sa jogurtom. Jednostavno zar ne? Što sve možete napraviti s tom smjesom pogledajte u nastavku.
Frozen yogurt u kriškama ili kuglicama s voćnim umakom


Voćni umak pripremite od 200 g voća (npr. jagode, maline, borovnice, itd.) i 2 žlice šećera tako da kratko prokuhate voće sa šećerom na laganoj vatri i po potrebi propasirate kroz gusto sito. Za kriške: u  duguljasti kalup obložen prijanjajućom folijom naizmjenično ulijevajte smjesu od jogurta i voćni umak. Stavite u zamrzivač na 2,5 sata ili dok se smjesa potpuno ne zaledi. Kalup preokrenite na pladanj, odstranite prijanjajuću foliju i pustite da odstoji na sobnoj temperaturi 15ak minuta. Narežite na kriške i poslužite uz topli voćni umak ili rastopljenu čokoladu. Za kuglice: smjesu od jogurta izlijte u duguljasti kalup i stavite u zamrzivač na 2,5 sata ili dok se smjesa potpuno ne zaledi. Vadite kuglice i poslužite uz topli voćni umak ili rastopljenu čokoladu.

Frozen yogurt na štapiću s xxl komadima voća


Smjesu za frozen yogurt rasporedite u kalupe za sladoled, naizmjenično stavljajući voće i smjesu. Možete koristiti cijelo voće poput malina, kupina, jagoda, borovnica, grožđa, itd. ili rezati komade voća (npr. breskve, marelice, lubenica, itd.). Kalupe stavite u zamrzivač na 1,5 sat ili dok se smjesa potpuno ne zaledi. Da biste izvadili sladoled, kratko ugrijte kalup između dlanova. 

Voćni frozen yogurt na štapiću s voćnim umakom


Napravite voćni umak od 200 g voća po želji i 2 žlice šećera,  tako da kratko prokuhate voće sa šećerom na laganoj vatri i po potrebi propasirate kroz gusto sito. Smjesu za frozen yogurt pomiješajte s voćnim umakom i rasporedite u kalupe za sladoled. Možete napraviti mramorni uzorak tako što ćete samo lagano promiješati smjesu jogurta i voća ili možete dobro promiješati kako bi smjesa dobila jednoličnu boju, a uz umak možete dodati i komadiće voća. Kalupe stavite u zamrzivač na 1,5 sat ili dok se smjesa potpuno ne zaledi. Da biste izvadili sladoled, kratko ugrijte kalup između dlanova.

Ledena krema


Pripremite voćni umak od 300 g voća i 3 žlice šećera,  tako da kratko prokuhate voće sa šećerom na laganoj vatri i po potrebi propasirate kroz gusto sito. Smjesu za frozen yogurt stavite u zamrzivač na pola sata da se dobro ohladi. Ledenu kremu poslužite u visokim čašama naizmjenično stavljajući sloj kreme pa sloj umaka.

Cupcakesi s ledenom kremom


Recept za cupcakese pogledajte ovdje ili koristite recept po želji. Ohlađenim cupcakesima odrežite vrh u ravnini sa rubom papirnate košarice. U sredini izrezanog vrha uz pomoć rezača za kekse izrežite željeni oblik. Izdubite sredinu cupcakesa uz pomoć žlice za dinju ili nožića. Udubinu ispunite voćnim umakom ili ganache kremom, a cijelu površinu premažite smjesom za frozen yogurt (koristite samo pola navedene količine iz baznog recepta), s time da u sredinu stavite više kreme. Vratite odrezani vrh i lagano pritisnite da se spoji.

Voćne mini pite


Recept za prhko tijesto za mini pite pogledajte ovdje ili koristite recept po želji. Tijestom obložite kalupe za mini pite. Prekrijte ga papirom za pečenje i opteretite rižom. Pecite 15 minuta na 180°C. Zatim odstranite rižu i papir za pečenje pa vratite kalupe u pećnicu na još 5 minuta. Ohlađeno tijesto ispunite smjesom za frozen yogurt (koristite pola navedene količine iz baznog recepta) i rasporedite svježe voće. Količinu voća odredite prema ukusu, a ja u ovom slučaju volim staviti manje voća, tako da krema od jogurta dođe do izražaja. 

I šta reći nego birajte kuvajte uživajte!!!!

8 коментара:

  1. Mislim da je to sjajna ideja za gostovanja, meni se to uvijek svidjalo, Da, zasto da ne jedni kod drugih. Ja sam vec imala 2 gosta sa blogova sa kojima se pratim.Odlicno druzenje i predstavljanje blogova koje pratis svojim citaocima i obrnuto. Komentarisala sam ove prekrasne stvari na What'for dessert.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, ja mislim da je ovako predivan post zaslužio i više. Sve je vrhunski!

    ОдговориИзбриши
  3. Još jednom hvala što si me pozvala u goste, nadam se da će se tebi i tvojim čitateljima svidjeti recepti

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo je zaista predivan post i sve mi se jako dopada, ali mini pite su fenomenalne :)

    ОдговориИзбриши
  5. hvala tebi i Tamara što nam je još jednom pokazala kak osve uživati u ovom ledenom desertu

    ОдговориИзбриши
  6. Divna gosća i divnan post. Frozen yogurt mnogo volim.

    ОдговориИзбриши
  7. Bravo za obje ! Lijepo je ovakvo druženje i ugošćavanje, a dobili smo i super recepte u ovom odličnom postu !!

    ОдговориИзбриши