Peciva,Pite, Pogače, Fokače


Zasučite rukave spremite oklagiju, brašno i dasku za mešenje......
Krećemo!!!!



S l a n e  i  S l a t k e P i t e 
Kada su pite stigle do Srbije?Kažu da je štrudla(savijača) ponos Austrougarske Monarhije, ali je ona zapravo otkriće najvećeg neprijatelja Austrougarske tj Otomanskog Carstva. Svi istoričari  hrane se slažu da je tanko razvučeno testo (kore) nastalo u Turskoj. O tome je pisao istraživač bliskoistočne kuhinje Charles Perry u članku o istoriji baklava.
Baklava:
Istraživač bliskoistočne kuhinje Charles Pery piše i ovo:Turski nomadi su još u ranom srednjem veku jako voleli tanki hleb koji bi brzo bio pečen. Od tankog hleba do razvlačenja kora je bio mali korak.
Razvlačenje kora se pojavilo oko 1500. godine u Instambulu, tada imamo podatke o nekim "prvim pretečama" današnje baklave.


Recepti za Baklave:
Cigaret Baklava

Pite mogu biti od kora, slagane  ili savijane, otvorene što znači da je nadev zapravo gornja kora. Mogu biti od umešanog testa sa maslacem, margarinom, sirom, od lisnatog testa.
Mogu biti prevrnute, gde je voće donji sloj, ali posle pečenja postaje gornji, jer pitu prevrćemo. Takvu vrstu pita zovemo tart.

Slanu pitu bez gornje kore od testa zovemo kiš.

Voćne , mesne od povrća pa čak i bez kora.
Mogu se služiti kao predjela, glavna jela deserti.
Još jedna vrsta jela gde vaša mašta ne mora predstavljati granicu.



Slane Pite 





SLATKE PITE
Uglavnom slatke pite pravim sa svežim voćem, te najčešće leti.Zimi često pravim pite sa višnjama, ali i sa makom i orasima.



                                                            P o g a č e
 Krunu svake trpeze čine pogače. Mogu biti posne, ali i mrsne, raznoraznog oblika. Iako po sastojcima deluju jednostavno, pogače su često vrlo zahtevne i za njihov uspeh je potrebno odredjeno kulinarsko predznanje. Mogu biti slatke i slane, a takodje i dopunjene raznoraznim nadevima. Ipak, najlepše i najukusnije pogače su one koje su napravljene od najednostavnijih sastojaka, i koje su karakteristične za odredjena područja, napravljene bas onako kako su ih spremale naše bake, majkice, nane i mame.
Recepte za pogače možete pogledati ovde.


Sečenik sa sirom


Bela Rada Pogača 

 Minijaturna peciva koja krase pre svega njihov okruglasti oblik.Ovde možete naći recepte za pogačice raznoraznih ukusa, izradjene po starinskim recepturama ali i modernim receptima domišljatih domaćica.
Najčešće su sa sirom, kajmakom, a posebno mesto u mojoj kuhinji imaju pogačice napravljene sa čvarcima. 


Recepte  za ova minijatirna peciva možete naći ovde.


Siromašne Pogačice





                                      Fokača

Focaccia-Italijanska pogača, koju sam otkrila pre par godina,, i koja je vrlo često pripremana, po raznoraznim receptima. Karakteristična je po osnovnom sastojku, a to je priprema sa maslinovim uljem, i dodacima začina. Njen oblik je posebno dekorativan, odlična je i kao predjelo a može se poslužitti i uz glavno jelo. Kombinacije su beskonačne, kada su u pitanju namirnice a pre svega tu mislim na povrće i mlečne proizvode sa kojima možete da je napravite. Uživajte u dahu mediterana, a u vašoj kuhinji!


 Ovde pogledajte još Recepata.-sve na jednom mestu-tag fokača




Peciva-Sneck, Kiflice i Co....


Mediteranska Peciva
Rustične kifle




Mediteranska Peciva
Rustični Kroasani
Vulkansko Pecivo










Lepinjice


Softane, jastučaste i meke Pita Hleb -Pita Bread Lepinjice

Krofne


1. Najbolje Krofne na svetu




LISNATO


Lisnato tetso, posebno kupovno, koje toplo preporučujem uvek kada god ste u stisci sa vremenom.
Plus, mnogobrojne djakonije koje možete praviti od njega.


1. Lisnatići


6 коментара:

  1. Hvala, još je stranica iu radu. Imam jako puno recepata i sada pokušavam mnoge malo da ažuriram, da ih evidentiram. A kako mi je ovo hobi, to ide sve usšporenim tokom..

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepo,mnogo sam pravila po vasim receptima i sve je bilo odlicno!!1

    ОдговориИзбриши
  3. Pogace su vam prva liga!!!Slatki ste na onoj sliki sa oklagijom. Sve najbolje vam zelim.Odlicni recepti i sajt!!Veliki pozz od Marije iz Brisela!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala svima od srca. Trudim se da sve sto lepo pripremim nesebicno podelim sa svima vama!

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман30. јун 2013. 07.56

    Sve je odlicno, veliki pozdrav iz Kanade!!!

    ОдговориИзбриши