понедељак, 20. јун 2022.

Mančmelov torta

 

Ne sećam se da su u neka ranija  doba kada sam bila dete,  leta bila ovako pretopla i sparna.  Takođe ne sećam se da nismo mogli  leto da  preživimo bez klime, da smo bukvalno bežali od sunca  niti da je bilo teško da se u julu prave po vrućini na primer krofne ili mekike.

Danas često  izbegavamo  previše  zadržavanja oko šporeta a tu mislim u letnjim danima na  prženje ili pečenje, te se  trudimo  da u kuhinji provedemo što manje vremena, a dobro je ako to “ušteđeno” vreme posvetite porodici ili sebi.

Nemam problem leti da kuvam, ali volim da isprobam i nešto novo, tu mislim na jela za koja ne moram da izdvojim mnogo vremena, a pogotovo ako mi imam za neki recept dobru, proverenu preporuku.

Elem ovu Mančmelov tortu sam pravila po preporuci moje dobre drugarice. Odlična je za torte u domenu –bez pečenja.

Naravno, ne želim nikog da uvredim, ali uvek moram da naglasim, da ja prosto ovakve torte ne mogu nikada da poredim sa tortama, koje su zaista torte, prave torte.

Takođe kada sam kupila silne kutije mančmelova, prvo mi je palo na pamet da uvek ali uvek prvo pojedem keks, odvojim znači penu od keksa. Ne znam da li ste i vi od papirića mančmelova pravili "sviralicu", na način da papir prstima ispravite pa posle duvate u njega?

Svakako mnogo uspomena iz detinjstva učiniće da vam ova torta, iako brza za pripremu bude još slađa.

 




Za mančelov laganu, brzu tortu desert Vam je potrebno za koru:

300g mlevenog keksa

1dcl hladnog mleka

125g putera

 

Za fil:

1 litra mleka

7 kašika šećera

3 pudinga od vanile

125g putera

100g bele čokolade

3 kutije Mančmelov keksa

500ml slatke pavlake

 

Priprema:

Pleh sa obručem dimenzije 20x24 premažite lagano  sa puterom.

Keks, puter i mleko sjedinite da nemate grudvica. To Vam je kora koju će te da stavite na dno pleha.

Priprema fila:

Od litre mleka odvojite 2 dcl i u  njih razmutite sve tri kesice pudinga i šećer. Izmešajte da se sjedini i vodite računa  da nemate grudvica. 

Ostatak mleka stavite da provri pa kada provri ukuvajte puding i dodajte 125 g putera. Dobro izmešajte da se puter otopi i da smesa bude glatka i bez grudvica.

Zatim fil podelite na dva dela, u jedan deo dok je još vruć rastopite belu čokoladu.

Mančmelov pripremite tako što ćete od njega razdvojiti donji deo -keks

Taj keks koji ste odvojili izmrvite  i pomešajte sa delom fila bez bele čokolade.

Ovaj fil prelijte preko kore od keksa, a od gore poređajte mančmelov.

Prekrijte celu površinu kalupa sa mančmelovom.

Kada ste poređali sve okruglice preko njih izlijte fil sa belom čokoladom.

Ostavite da se ohladi i potom stavite u frižider.

Ukrasite sa slatkom pavlakom i keksom mančmelov.

 

Нема коментара:

Постави коментар