субота, 15. август 2020.

Plavi patlidzan na dva nacina

Sezona je plavog patlidžana, i pošto ga ja malo je reći obožavam, nikako nisam mogla da propustim da
pored uobičajenog načina, spremim i dva nova, za mene malo drugačija recepta.
Prva varijanta je sa feta sirom i trapistom. Ne samo da je laka za pripremu, nego i veoma lagana za večeru u tople letnje dane.

Priprema je jednostavna, plavi patlidžan sam oprala, izabrala sam da tako kažem jedan srednje veličine.
Oštrim nožem sam napravila zareze kao lepezu, ali nisam išla do samog kraja, takko da je zaista ličio na lepezu.
Zareze sam punila sa feta sirom. Nisam ga solila jer je sam feta sir slan.
Tepsiju sam obložila pek papirom i stavila sve tako lepo upakovano da se peče na 200C.
Od vaše rerne zavisi, možete staviti i na manje stepene, prosto poenta je da se on ne ispeče za tili čas-odnosno zapeče gore, nego da zaista ceo bude pečen.
Probavala sam viljuškom i kada je bio sasvim mekan, izvadila  sam ga iz rerne i preko njega narendala trapista.


Drugi recept ne sadrži samo plavi patlidžan nego i tikvice i paradajz.
Kako sam ga spremala za veće društvo mogu vam reći da mi je bilo potrebno dosta paradajza, oko 5-6, tri srednje tikvice, i tri plava patlidžana srednje veličine.

Prvo sam povrće oprala a potom oštrim nožem iskela na tanke, što sam tanje mogla kolutove.
Vatrostalni sud sam dole nauljila i polako ređala povrće.
Povrće mora biti sabijeno.
Oko ovog recepta ima zaista posla, a u smislu vremena, meni je baš dosta vremena prošlo dok sve nisam lepo poslagala.
Zatim sam od gore posula parmezan.
Stavila sam sve u rernu na 200C i polako pekla.
Videćete i sami po povrću kada pusti vodu i kada se skupi da je pečeno.
Preko pečenog povrća sam još malo posula parezan. Služila sam toplo.

Kao prilog uz pečenu kobasicu i Bećar paprikaš sa pire krompirom
Možda ova dva jela i ne mogu nazvati receptima u punom smislu reči ali svakako će vam biti odlična ideja i pre svega dobar i ukusan prilog
 

Нема коментара:

Постави коментар