недеља, 13. октобар 2019.

Lisnata Puž Pogača i Pogača Cvet

Moram priznati da pogače ne pravim često, uglavnom kada imam goste ili kada je neka posebna porodična prilika.
Najviše volim da pravim već proverene pogače, pre scvega to je Praznična pogača ali naravno ne retko isprobavam i nešto novo, tu pre svega mislim na oblike pogača, na način kako ih možemo savijati, oblikovati pa da budu interesantnije i dekorativnije za iznošenje.

Takođe moram da priznam da mnogo volim kada su punjene sa sirom i tu pre svega koristim sir domaći , sitni sir koji nije "obran" a to znači koji je mastan.(mlečna mast).
 Pogača Cvet

Za nju je potrebno 
600g brašna
pola kocke kvasca
kašika soli
malo šćera
1 jaje
100ml ulja
200ml mleka
malo vode
Za fil 300g slanog domaćeg sira
100g margarina
za od gore susam i žumance

 Priprema :
prvo sam sa malo mleka i šećera razmutila kvasac i kada se zapenio zamesila sam testo sa svim sastojcima.
Kada se testo lepo umesilo, prekrila sam ga krpom i ostavila na toplo da se udvostruči.
Potom sam pobrašnavila površinu na kojoj sam planirala da  radim testo i oklagijom sam što sam mogla bolje razoklagijala testo.
Od gore sam premazala celu površinu sitnim sirom.
Obavezno ga posolite ako nije dovoljno slan.
takođe ako je potrebno možete ga malo pomešati sa kiselom pavlakom.
sada sve to urolajte u tanki rolat.
Okrugli pleh obložite pek papirom, i prvo u sredinu stavite dva kraja koja su odsečena od rolata od testa.
Ostatak rolata is4eži oštrim nožem na tanke šnite i režati polako u krug, vodeži računa da sve stane.
Okolo premazati pogaču žumancem i posuti susamom.
Peći na 180-200 C.

Pogača lisnati puž

Ovu pogaču sam videla na internetu i odmah mi se dopao oblik. I iako smo svi ovu pogaču videli na mnogim turskim blogovima, pa i u pekarama, prosto sujeta i dalje radi, pa ću ja evo ovde navesti izvor odakle sam " videla. Znači u pitanju je Vuk Karadžić kulinarstva, izumitelj
Delovala mi je i sočno i ukusno i baš onako meko i naravno odličnog izgleda.

Pravila sam je od 1 kg brašna jelč je u pitanju bilo baš veliko društvo.
Takođe mislim da je verovatno još bolja kada se pravi na primer manja količina.

Za testo nptr možete iskoristiti sastojke koje sam navela kod prethodne pogače, samo je drugačiji plan ređanja i razvijanja testa,
Testo razvijete štoviše možete pravougaono.
Preko namažete sitan sir i narendate margarin ili puter i zatim oštrim nožem isečete trake.
Obložite pleh pek pairom, i prvu traku uvijete u puža ostale će iči lakše samo ih lepite okolo.
Od gore pospite susam i premažite žumencetom.
Pogače su velike i izdašne, takođe možete lagano za društvo od 5-7 osoba da pravite znači od 500-600g brašna.

Što se tiče pečenja pogače, moram da prvo naglasim da svako veruje se zna svoj šporet najbolje.
Ono što je važno kod pečenja ovako zbijenog tetsta je da ne stavite prvo na neku preveliku temperaturu da vam se ne bi sam vrh spržio a dole vam pogača ostala živa ili ne pečena i šta ste tada uradili?
Znači uvek na laganu temperaturu pogotovo kod ovakvih "zbijenih" pogača.

 Što se tiče sira ne morate ga stavljati možete koristiti kao fil i pizza nadev ili prosto samo putre, mada meni lično je lepše kada pogača ima ukus slanog sira a i sočnija je.


 Enjoy!!!





Нема коментара:

Постави коментар