понедељак, 8. октобар 2018.

Kornet Pogača


Pogača je svakako nešto što svaka domaćica ili žena treba da nauči i da pravi. Za svaku priliku je. Danas imamo sreće pa možemo na internetu da vidimo raznorazne modele i oblike šta sve možete sa testom da napravite i kako da je ukrasite.
Svakako za neke komplikovanije ukrase i oblike morate imati i iskustva sa testom.
Ja najviše volim punjene pogače i to sa sirom.
Nekako kada imaju punjenje nisu suve, što naravno nije pravilo.
Sir obično im abarem po mom ukusu daje neku finu aromu i nekako je čini bogatijom.
Ova pogača je vrlo jednostavna a pri tom jako lepo i izgleda.
Nije teška za pravljenje i mislim da bi svako mogao da je sa lakoćom umesi.

Potrebno je:
800g brašna tip 500
kašikica soli
2 jajeta
kašikica šećera
400ml vode
100g margarina
plus 100 g za premaz pogače
1 kvasac
Za nadev
sir i šunkarica isečena na tanke listiće.
Priprema:
U malo mlačnog mleka sa šećerom i pola kašikice brašna rastvorite kvasac.
Ostavite ga potom na toploo da zapeni.
Brašno prosejte dodajte jaja, so ostopljen margarin ostatak vode i penasti kvasac.
Umesite testo. Ostavite ga potom barem sat vremena da se udvostruči.
Podelite ga zatim tako da imate 1/3 i 2/3.
Taj manji deo premesite rastanjite malo oklagijom i u sam centar kruga stavite šunku i sir.
Potom oblikujte loptu. Stavite zatim na sredinu mašću namazane tepsije.
ostatak testa a to je 2/3, premesite i možete podeliti na jednake kulice, manje veličine većeg oraha.
Svaku tu kuglicu od testa rastanjite oklagijom i u svaku stavite po šunkaricu i malo sira a potom je uvijte tačnije oblikujte kao fišek.
Te male fišeke ređajte u tepsiju oko kruga centralnog od testa.
premažite zatim celu pogaču žumancetom i stavite od gore susama ili kima po želji.
Pecite na 200C. 


2 коментара: