четвртак, 31. мај 2018.

Kuvar Sofije Loren i Plavi patlidžan na način " a skapače"

Veruje da su moje koleginice food blogerke pasionirani skuplajči kuvara kao što sam i ja.
Za neke znam da redovno istražuju i kupuju, za neke ne znam ali verujem da to rade. A zašto i ne bi?
Ja sam nedavno sebe počastila sjajnim kuvarom sofije Loren.
Inače Sofija je godinama pa mogla bih reći od detinjstva, iskreno od kad sam kao dete uz nju pevala pesmu "Mambo Italijano" postala moj glavni lik prefinjenosti i lepote žene.
Kada sam saznala i da kuva i da je ceo život vodila jedan divan smeran život, zaista sam bila još više oduševljena.
U njenom Kuvaru uglavnom su jela Italijanske kuhinje.
Ono što se u njenoj porodici spremalo, sećanja kako su oni posluživali hranu, šta su često spremali.
meni koja sam iz Novog Sada jeste to strano.
To nije ukus moje kuhinje ali jeste izazov, nešto što volim da spremam i jedem.
recepti su veoma jednostavni nisu formalni, nisu opširni.
Ona vas ne davi opisom pripreme nekih jednostavnih jela i  ne diže ih na nivo "doiktorske disertacije" što znamo da tako i jeste.
Lakoća kuvanja, sponatnost je ono što vodi Sofiju i njene recepte.


Ja sam za sada odabrala jedan njen fantastičan recept sa Plavim patlidžanom i maslinovim uljem.
verujte mi takos e lako sprema a ukus je tako dobar.
Šta je "Skapačo"-ona nam objašnjava da je to način mariniranja povrća u italiji.
Kupite plavi patlidžan i isecite ga na kriške, ne tanke već deblje.
Potom taj patlidžan skuvajte u vreloj vodi koju ste posolili.
Važno je da kriške budu devlje kako se ne bi prekuvale i raspale tokom kuvanja.
Iscedite i ohladite a potom izvadite u jedan sud.
U ohlađeni plavi patlidžan dodajte maslinovo ulje oko 80g.
Ja sam dodala i origano, biber i malo crvene paprike.
važno je kod dodavanja začina ne preterivati.
Dodala sam i suve crne masline.To Sofija nije spominjala ali meni se učinilo zgodno :)
Sve pomešati i ostaviti da prenoći a potom sutra dan možete ovaj Skapačo od plavog patlidžana udomiti u neku lepu posudicu.
Čuvati u frižideru.
Ili ako imate zgodnu priliku odmah i poslužiti.
Fini, neobičam, ukusan prilog.
U letnjim danima ga moežete jesti i samog sa kriškom integralnog hleba ili pilećim belim mesom ispečenim na žaru.
lagana i zdravo ala Sofija,



1 коментар: