недеља, 01. април 2018.

Buhtle

Kada se odlučite da pravite dizano tetso, veoma je važno da imate kvalitetno brašno. Pola uspeha je u tome.
Nastranu tud i recept ako nemate volju i ako nemate brašno koje će biti takvog kvaliteta i tipa koje će dovesti do dobre u našem slučaju Buhtle.
Ja sam od nedavno počela da koristim brašno iz Novog Bečeja. U pitanju je Mlin Žitoprerada..

Koristila sam brašno Tip-500, a u Mlinu gde se melje žito imate i Tip -400 i Tip 850.
Brašno je lepo obrađeno i kvalitetno.
Tako da moja preporuka stoji za sve koji žele da se isprobaju u pripremi starih dobrih recepata.
Ono što me fascinira je i to što na svakom pakovanju brašna imate i jedan dobar recept.
Možda niste znali ali Buhtla je rođena sestra od gospođice krofne, zato kada je pravite posebno vodite računa o sastojcima.
Za pripremu ovih Buhtli sa pekmezom od kasjija je potrebno:
1kg brašna tip-500
1jaje 2 žumanceta
2 kašike šećera, 
pola kašike soli
1 kocka kvasca
100g otopljenog maslaca
400ml mleka
vanil šećer i naribana korica limuna.
Potrebno je još i pekmez od kasjije i prah šećer za posipanje.i malo otopljenog maslaca za premaz.

Priprema:

u 100ml mlakog mleka dodajte kašiku šećera i kocku kvasca.
Sve lepo izmešajte i ostavite na toplom da se zapeni.
Brašno prosejte dodajte jaje i žumance, ostatak mleka, šećer, malo soli i maslac.
Dodajte i penušavo mleko sa kvascem. Vanil šećer dodajte i naribajte koricu limuna.
zamesite meko tetso.
Dugo mesite rukama, dok se testo ne počne odvajati od vangle.
Prekrijte ga čistom krpom i ostavite da se udvostruči.
Kada testo naraste premesite ga i podelite na pola.
Svaku polovinu još na pola pa na pola i opet na pola, dok ne dobijete manje delove.
Ja sam imala 16 manjih loptica testa.
Svaku lopticu još jedared premesite i istanjite a unutra stavite pekmez.
Napravite lopticu i ređajte u podmazan pleh.
Kada sve napravite prelijte od gore lagano otoplejnim maslacem.
Ostavite Buhtle još 30 minuta da se odmore.
Potpom ih pecite na 200C .
Kada porumene, i kada se vidi da su pečene, trebaće nekih 45-60 minuta izvadite ih i ostavite malo da se ohlade pa preko njih pospite prah šečer pomešan sa vanil šećerom.
Fine meke  buhtlice možete jesti i dok nisu sasvim hladne ali vodite računa da vas posle ne boli stomak.


1 коментар:

  1. Slucajno sam na Pinterestu naletjela na ovaj blog i malo je reci da sam odusevljena.
    Ima na stotine blogova sa podrucja ex Yu, ali Vas ima ono nesto starinsko, nesto sto me podsjeca na pokojnu mamu i tete koje su odrasle u malom selu u Slavoniji na granici sa Vasom Vojvodinom....
    Odsad Vas redovno pratim...
    Pozdrav iz Cakovca, na sjeveru Hrvatske...

    ОдговориИзбриши