субота, 6. септембар 2014.

Domaci puding od cokolade i jedno lepo prijateljstvo...

Nedavno sam počela strašno da voim računa o ishrani, ne zato što sam bila debela ili slično nego jer sam počela da osećam neko kako bih ga nazvala zasićenje od konzerviranih, masnijih, gotovih, fast food jela, jakih domaćih prejedanja, testa itd.
A možda sam prestala da budem prava SOSA, ili sam me je možda samo zadesilo leto i gubitak apetita...:P
Elem htedoh posle par dana gladovanja...da napravim nešto fino kremasto i naravno nešto što će biti nekako moje zadovoljenje z ačokoladom  za narednih par nedelja i odlučih se za ovaj Domaći puding.
Kada sam rekla drugarici da sam rešila da ga pravim, ona se šokirala, jel te..?
Pa jesi luda, koliko češ to dugo da praviš?
Pored ovih kupovnih koje zamutiš z atren..
I ta reč ZAMUTIŠ zar to nije ključna reč zašto kupujemo u zadnej vreme "smeće" po našim rafovima, zašto volimo limuntuse, konzervanse ili želatine?
Zato što očekujemo da sve zamutimo za 5 minuta i gotovo to je to..jel da..
E pa sad ovaj Čokoladni puding je nešto što će od sada biti uvek čokoladni puding kada ga poželiš.
Zar nije smešno nešto što se tako kvalitetno i brzo pravi isto za 5-10 minuta zameniti za neku bezveznu kesicu..od 30 dinara..
Kao što sam spomenula recept z adomaći čokoladni puding sam našla kod Milice na njenom blogu Na tanjiru.

I on glasi ovako što se tiče sastojaka:
350g gustina
100g šećera treba 120g po  izvornom receptu ali ja baš ne volim slatko ko ne voli nek još smanji.
800 ml mleka
200g čokolade za kuvanje
1 vanil šećer.
Priprema:
odvojiti malo mleka oko 100ml i u njega dobro kulinarskom žicom izmešati gustin, šećer, vanil šećer.
da bude bez grudvica-to je jako važno ahahhah
Ostatak mleka stvaiti u šerpu da prokuva.
Kad prokuva umešati smesu  od gustina, mleka i šećera, nalik kad zakuvavate puding.
Dodati potom i čokoladu.
Mešati da se sve lepo sjedini tj čokolada rastopi.
Puding je gotov.
Navalite.
Uživajte.
tako kremast lep i nešto najbolje što sam do sada pravila.Brzo i slasno!!!
Takodje želim ovde da vam pišem o Bakinoj Riznici, jednom net časopisu koji sam započela da radim sa ostalim food blogerkama.
Eto jednostavno se našlo vreme i za takve stvari.
Časopis je imao nekoliko brojeva prva dva broja smo osmislile Slasno i Opasno i moja malenkost a onda su nam se polako javljale i druge foof blogerke i polako smo skupile družinu.
Moram reći da je sve radjeno amaterski i da nije bilo baš onako kako smo zamislile.
Medjutim zadnji letnji trobroj je uradjen baš onako kako sam to zamislila. I naravno moram ovde javno da priznam da je za to glavni krivac Milica-na tanjiru.

Jedno lepo prijateljstvo koje sam ostvarila sa ovom tako običnom, dobrom i normalnom devojkom ne mogu a da ne spomenem u ovom postu jer je važno da spomenemo ljude koji nas okružuju a koji su kreativni, pre svega sposobni i inovativni.
Hvala Milice!!!
Vrlo je teško danas naći i upoznati nekog ko je bez predrasuda i bez sujete, ko je sposoban iko i kad je u pitanju hobi-pa makar to bio i food blog radi onako iz duše, lepo , jednostavno prosto plete, Milice znaj da si me oduševila i još jednom želim d ati se zahvalim na tako divnom neposrednom prijateljstvu!!
Posetite blog Na tanjiru i uživajte jer danas u ovoj vremenskoj i ubitačnoj gunguli ovakvi blogovi tj recepti se retko sreću!!!
ENJOY!!!

6 коментара:

  1. U potpunosti te razumijem po pitanju prehrane, jer se i sama nalazim u sličnoj situaciji. Samo što mene zapravo najviše muči kupovanje hrane u njezinom (ne)izvornom obliku. Nije problem ni mast ni prejedanje, nego jednostavno porijeklo i što manje intervencija po pitanju dodataka, sve više čitam deklaracije i ne kupujem namirnice koje sadrže nepoznate sastojke.

    Ono što je Milica napravila za Riznicu me oduševilo kad sam vidjela samo isječak i s nestrpljenjem sam čekala objavu časopisa da ga s guštom prolistam. Nadam se da ćemo i dalje uživati u tom listanju :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nikad nije potrošeno vreme ono koje odvojimo za zdrave stvari. Ovaj puding je pravi puding, a ne onaj iz kesice :)
    Milica je napravila prelep dizajn Riznice i s nestrpljenjem čekam novi broj.

    ОдговориИзбриши
  3. U pravu si.I ja kao i mnogi moji prijatelji u okruženju sve više vodi računa da spreme nešto domaće,bez konzervanasa i ostalih nezdravih dodataka,čovjek i nema apetita ako to nije domaće.Valjda to ide s godinama.............Isprobaćemo tvoju domaću verziju pudinga.

    ОдговориИзбриши
  4. Joj, ma idi Vera, skroz si me zastidjela! :) Stvarno si me mnoogo nahvalila i šta da radim nego da se crvenim! :) Hvala ti mnogo, drago mi je što sam ostavila takav utisak - baš je velika stvar kad čuješ takvo mišljenje svojih, da kažem, kolega. :)
    Super što ti se dopao puding, ja ga baš baš jako volim, i naravno da se ne može uporediti sa vještačkim ukusom onog iz kesice.
    A za Riznicu, pa baš kao što smo pričale dok smo radile na njoj - svima nam je cilj da bude bolja i da ono gdje se pojavljuje naše ime bude onako kako želimo! ;)
    Hvala ti još jednom i izvini što sam malo okasnila sa komentarom, nije me bilo za vikend! :) :*

    ОдговориИзбриши
  5. Volim zdravu ishranu, mada mi cesto nedostatak vremena ne dozvoljava da se tako i hranim. Puding zaista deluje preukusno, a takodje bih i ja pohvalila Milicu, koja je zaista odradila odlican posao, zadovoljstvo je raditi sa vama devojke :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Molim vas za objasnjenje. Na blogu Na tanjiru u receptu za puding stoji 35 g gustina, a kod vas 350 g. Ne znam koji je recept ispravan. Hvala.

    ОдговориИзбриши