субота, 11. јануар 2014.

Domaće kore za pitu sa sirom i Pita sa jabukama

Moram priznati da sam bila skeptična kada je razvlačenje kora u pitanju, znate onih domaćih, tankih tankih, nalik majkinim, doduše već sam pravila burek, ali sam kod Nastasje dobila dodatnu podršku da se upustim u veću avanturu razvlačenja.
Pita sa sirom

Potrebno je:
oko 1kg brašna
7dcl vode
kašikica soli.
Umesite testo-ne duže od deset minuta.
Potom ga izvaditi na radnu površinu  lagano rastanjiti oklagijom i premazati uljem.
Ostaviti da ostoji bar 20 minuta-kao na fotografijama pripreme.
Potom pripremiti jedan čist stolnjak, raširiti preko stola, najbolje da to bude pamučan stolnjak.
Polako rukama razvlačiti testo.
Višak tetsa nagomolan uglavnom na krajevima otkinuti,
Staviti sir sa kraja jedne i druge strane a potom uviti prema sredini da dobijete dve rolne.
Potom u podmazan pleh uviti kao puža.
Peći dok ne porumeni.
lako nema šta!
I naravno po istom prinipu napravila sam sltku pitu od jabuka.
Za nadev sam izrendala jabuke, dodala prezle i malo suvog groždja.
I naravno od polovine sastojaka za pitu sa sirom možete napraviti i dva mala Bureka/Puza sa sirom.
Znači razvući kore, posuti sirom i uviti sa obe strane, a potom svaku rolnu uviti u puža.

23 коментара:

  1. Odlično si to napravila :) Našim bakama je to bilo uobičajeni posao, a mi svi uhvatimo gotove kore i ne znamo šta propuštamo :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa propustamo uglavnom da izgubimo sate i sate na kuvanje,koje mozemo ulagati npr. u ucenje stranih jezika, neke lepe hobije, setnju i druzenje sa svojom decom, porodicom, prijateljima, bavljenje nekim sportom ili nekim dodatnim poslom da zaradimo jos koji dinar i sl.

      Избриши
  2. Odlična pita! Drago mi je što si se odvažila da je napraviš što još jednom i sama potvrđuješ ono u šta sam se i sama uverila: Važna je samo dobra volja!

    ОдговориИзбриши
  3. Samo sto ne zamirise sa fotke, domace testo je nesto najbolje.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. I za mene još uvijek nepoznanica, nekad mi uspije i preko stola a nekad jedva i razvučem ali da su najbolje jesu i zaista vrijedi truda.

    ОдговориИзбриши
  5. Obožavam domaće kore za pitu. Izgledaju mnoogo primamljivo! :)

    ОдговориИзбриши
  6. 7dcl vode je previse. Ne vjerujem da ti je uspjelo da ista napravis od ove mjere.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako nešto volim, onda volim ovakve nadobudne komentare ženica,...objavim ih čisto da anonimusi kao TI ili Vi budete malo srećni!
      I eto razloga zbog čega su neki ljudi večiti GUBITNICI! ENJOY!!!

      Избриши
    2. Au, Vera, pa zasto ovakav ruzan komentar? Zar su dobrodosle samo pohvale? Pa valjda ti treba da budes ona koja ce davati kulturan ton tvom sajtu. Ja isto mislim da je 7dl previse, barem meni treba mnogo manje vode. Vidim da su svi prethodni komentari samo hvale, ne vidim da je iko probao da pravi kore po toj meri, svi valjda hvale samo slike i svoje uspomene iz detinjstva.

      Избриши
  7. Pa ja isto mislim da neko ko zeli da bude takodje kulturan i da PRIDIKUJE mora da prestane da bude anonima, kao npr VI, obyzyirom da mene zna da oslovi sa VERA, ja sam napravila sa 7dcl vode i kao sto pise dodala jos brasna po potrebi, sajt tj blog je moj i ja mogu da mu dajem ton kakav JA hocu, objavljujem komentare svih, ne samo pohvala, i nemam nista ni od ovog komenatar ini od RECI HVALE, ali ocito nesto ne stima kod VAS a ne kod mene kad se nadjete da pored svega ostavljate anonimne komentare na mom BLOGU i kudite nesto kao anoniman citalac, kao da nemate druga posla, jel neko od vas uopste ima svoje brige i jel neko od vas uopste negde radi ili samo parzitira po blogovima i popuje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Komentar sam ostavila kao anonimna, jer ne znam sta je LiveJournal, AIM, TypePad i ostalo i jedino sto sam prepoznala na toj listi je 'Anoniman'. Da sam znala kako da se potpisem svojim imenom, Jelena, uradila bih to.
      Stvarno se cudim takvim tvojim komentarima, prilicna si prznica sa velikim egom. Pazi, vec nam postavi dijagnoze da smo nepismeni i da nesto ne stima kod nas samo zato sto kore umesimo sa manje vode? Ko je tebi uopste rekao da kod TEBE nesto ne stima? No, kako kazes, sajt je tvoj, pa se predstavljaj kako hoces, a mi isto tako mozemo da izaberemo hocemo li da podrzavamo tvoj sajt ili ne. A o pismenosti bolje cuti i ne brukaj se dok ne naucis o upotrebi velikih slova, padeza i roda imenica :)

      Избриши
    2. Evo objavila sam ti komentar sad te lepo molim da me zaobilazis i da casove srpskog i gramatike drzis na nekom drugom mestu, ubuduce ta prepucavanja necu vise objavljivati, jer smatram da osoba koja nema pametnija posla nego kao anonimus/jelena vrslja po food blogovima i pridikuje ima problem sama sa sobom, sa svojim egom i da usput frlja dijagnoze, pridikuje, daj molim te poslusaj moj Dobrocudni savet, mani se anonimnih komentara, svadja i pridika i bavi se svojim zivotom, ma koliko tuzan i jadan da je,uskoro ce prolece, a onda je lepo vreme i manje se anonimno pametuje po food blogovima i bilo kojim drugim SONJA!

      Избриши
  8. i jos da dodam u receptu lepo pise OKO 1kg, te u buduce molim nepismene anonimuse, da prvo iscitaju temeljno recept, pa onda meni da drze lekciju o kulturi.

    ОдговориИзбриши
  9. Koliko jabuka otprilike koristis za jednu stranu?

    ОдговориИзбриши
  10. Zdravo! Evo napravila sam neki dan, držala se mjera kako je recept napisan, i štrudla mi ispala ko od moje mame. Mama mi je iz Bosne i cijeli je život pravila pite božanske. Od kad sam se odselila u SAD probala sam jedno par puta, nikako da mi tijesto uspije.
    Evo po ovIm mjerama BAŠ ISTE kore ko u moje mame. Hvala ti puno, jedva čekam ovaj vikend pa da napravim sa krumpirom. Love, Tina

    ОдговориИзбриши
  11. Za 1 kg brasna sasvim je dovoljno 570 ml mlake vode da se zamesi meko testo koje se divno razvlaci. Od te kolicine naprave se pite u dva velika pleha.
    Pozdrav

    ОдговориИзбриши