четвртак, 23. јануар 2014.

Deca v.s Grinje

Ili kako sam se "upoznala" sa Grinjama, obzirom da sam bila od onih mama koja je preko priča prijateljica o grinjama, izbacivanju tepiha i zavesa, provetravanju prelazila površno, onako kao kada slušate dosadnu priču uz zevanje i obavezno "A-ha".
A onda su se grinje u novembru 2012. godine uselile i u naš život, vrlo tiho, korak po korak,.....
ceo mesec novembar te godine sam bila kod kuće, nisam radila jer sam učila za stručni ispit što je deci dodatno prijalo, ai mojoj najmlađoj ćerki koja je tada imala 5 godina i koju sam te nedelje ostavila kod kuće, jer sam htela da provedemo vreme zajedno, pa makar to bilo i zajedno u sobi, jer sam uvek prema njoj osećala "grižu savesti" jer je u jaslice krenula sa godinu dana,a dečaci-sinovi u vrtić sa tri godine.

Učila sam, tačnije iščitavala literaturu dok se Dada igrala sa barbikama.
Odjednom mi je prišla i pokazala na rukama blizu šake par belih nalik na ujed bube -tačkica sličnih po obliku plikovima, npr kao kada vas ožari kopriva.

Nisam tome pridavala veliku važnost tačnije nije mi palo na pamet da bi moglo biti bilo šta sa alergijskom osnovom- a kako je Dada bila u nekom džemperu pomislila sam da je vuna nadražila pa sam je presvukla u pamučni duks.

Sledeće crvenilo-plikovi su se javili za nepunih dvadeset dana i manifetovali se na šakama obe ruke i obraza u vidu koprivnjače-belih krugića-tačkica poput onih kao kada vas ožari kopriva.

Kako je bilo jako hladno, pedijatar nam je rekao da je to "od hladnoće, i da u buduće devojčica kada izlazi napolje prekrije lice i stavi rukavice". te da takko sva deca pocrvene kad je hladno.

Pa dobro,  poslušali smo ga sa sumnjom, da bi nakon dva dana ponovo Dada bila sva osuta ali sada samo na stomaku i nigde drugo, da bi ovom prilikom dečiji pedijatar zaključio da je Dada alergična na jaje-jer je sticajem okolnosti tog jutra zaista doručkovala jaje u zabavišu, i da bi mi tada već tražili uput kod alergologa i teškom mukom ga dobili, jer smo trebali čekati da se još koji put pojave plikovi-koprivnjače kako bi smo bili sigurni?!
Šta kada dobijete UPUT ZA ALERGOLOGA?

Naravno otići kod alergologa i pregledati se na svim testovima znači zakazivati jedan po jedan test, moliti se da razmak izmedju njih bude barem tri meseca i naravno da obavite sve testove u gdinu dana i da sve bude u redu.
Naravnpo sve preko CALL centra, mene je to posebno izludjivalo, jer ne možete jednostavno lično da odete do bolnice i zakažete pa makar bili udaljeni od nje 1minut.

I sada da ne bih dalje dužila priču kako sam osam meseci išla po testovima, kako su Dadu bockali posmatrali i na kraju utvrdili da je Dada alergična na grinje-5.-to je utvrđeno na zadnjem alergo testu-respiratornom.

To i nije bila lepa vest ali i jeste jer smo konačno saznali na šta možemo da se usresredimo.
Prvo što sam uradila je da sam se upoznala sa grinjama:



"Кућне гриње су паразити из типа зглавкара који живе у људском окружењу, на постељини, теписима и другим влакнастим материјалима. Једу перут и друге изумрле ћелије коже, као и разне друге органске материје. У природи, микро-предатори и излагање директним сунчевим зрацима их убијају. Сматрају се једним од најчешћих узрока астме иалергијских обољења.


Гриње преживљавају у свим климатским условима, осим на великим надморским висинама, гдје је онемогућено размножавање. Неопходан услов за исхрану и размножавање гриња је релативна влажност ваздуха преко 60%[2]. Када је влажност мања од оптималне, гриње функционишу спорије, на крају постају успаване и могу да умру. Никад не узимају воду устима, него је апсорбују из ваздуха[2].

Гриње бујају у окружењима попут кухиња, кревета и генерално кућном окружењу, гдје не допиру директне сунчеве зраке. Живе у постељини, душецима, намјештају и теписима, јер тако могу да се сакрију дубоко у шупљине и међу влакна, да би се боље заштитиле од сунчевог свјетла, усисивача и других опасности. Када су гладне и влажност је довољно висока, излазе на површину да покупе нову одумрлу ћелију коже"
Izvor Wekipedija.

Kada se dobro upoznate sa protivnikom, sledeći korak je naravno njegovo istrebljenje.
Prvo, uklonila sam zavese i tepihe, tepihe možete zameniti i stazama, pogotovo tamo gde imate pločice.
Pored redovnog ribanja podova, uklanjanja prašine veliku pomoć sam našla i u Usisivaču za Grinje.
Obzirom da je GRO grinja upravo tamo gde spavate, u dušeku-Iznenadjujuće?

ČISTAČ GRINJA - LUPO MARSHALL

  • Univerzalni usisivač grinja u Vašem domu
  • Preporučljivo za osobe sa alergijama
  • Ćišćenje stolica, fotelja, ležajeva, jastuka, madraca
  • Uništava grinje i bakterije ultravioletnim zracima
  • Ultravioletna lampa se pali samo u dodiri sa objektom koji čistite
  • Veoma lagan i jednostavan za upotrebu i odlaganje
  • Ergonomski dizajnirana ručka za upravljanje
  • Antialergijski – čišćenje bez hemikalija
  • Funkcionalno vibracijom ukljanja prašinu i prljavštinu
  • Čisti i steriliše (uništava grinje, bakterije, gljivice, buđ ...)
  • Dezinfikuje i ispunjava životni prostor prijatnim mirisom
  • Velika ušteda vremena i novca
  • Održavanje filtera pod mlazom vode,
  • U paketu sa rezervnim filterom, upotrebljavati ga samo suvog
  • Napajanje / snaga:  220 V, 50 Hz, 350W

Zaista aparat koji će Vam promeniti svet.
Prilikom upotrebe aparata veoma je važno pridržavati se upustva!!!!
Znam da mnoge stvari koje mame čine kada deca imaju alergiju izgledaju smešno, ali zaista zašto ne pokušati da preuzmete sve što možete i to na vrlo jednostavan način.
Uklanjanjem tepiha lakše će te održavati sobu a pomoću ovo usisivača bićete sto posto sigurni da mesto na kojem vaše dete spava sada zaista jeste bezbedno.
Takodje obzirom da je moja sestra u petom mesecu trudnoće i da njena straija ćerka ima 3 godine, usisivač je bio odličan kada se usisavao krevetić a takodje i krevet kao i delovi nameštaja pogotovo kada dodje beba.
Obzirom da je ovaj lupo usisivač za grinje vrlo povoljan, vrlo praktičan preporučujem ga od srac i iskreno kao korisnik svima, ne samo onima čija deca pate od neke alergije pre svega respiratorne nego smatram da danas obzirom da postoje ovakvi aparati i da je 21. vek, ovo treba svaka kuća tačnije porodica da ima!
Sprečiti je lako!!!
Sve informacije o Lupo Marshall usisivaču možete videti OVDE!



12 коментара:

  1. poučno i veoma zanimljiv post, hvala što si to podijelila sa nama..lp
    Klaudija

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. hvala tebi na komentaru, mislim da treba deliti ovako neke stvari pre svega koje se tiču beolesti dece jer i meni su lično iskustva drugih mama kao i preporuke puno pomogle!

      Избриши
  2. I mi smo se u ranom detinjstvu zatekli iznenadjeni alergijom na grinje. Bilo je to u predškolskom uzrastu, ne tako drastično kao kod vas, ali su kijavice trajale mesecima. Nismo imali tepih u sobi, jesmo zavese i pokušala sam da ojačam imunitet ćerki. Nakon par godina je alergija polako prestala, ne znam ni kada ni kako, verovatno je imunitet bio odgovoran a možda i letovanja na moru, neki odlazak u Sokobanju i dr. Danas je to za nama, ali nije nimalo bio lak put.
    Hvala na informativnom postu, želim vam miran život bez grinja i što više jačati imunitet deteta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I nama je alergolog rekla da može vremenom kako je iznenada došla alergija i da nestane , tačnije u pubertetu. Ko ima decu alergičnu zna da grinje najviše ima u tepihu i u dušeku na kojem spavamo, to što sam ja izvukla iz dušeka ovim usisivačem prosto ne mogu da opišem.
      hvala na savetu i podršci!

      Избриши
  3. Moj sin je alergičan na prašinu i grinje, izbacila sam takodje tepihe i zavese , hvala za ideju za usisivač jel može i na rate?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za sve informacije oko cene i plaćanja morate kontaktirati Lupo, ja samo garantujem d a je usisivač korišćen, tačnije da je isporban i više nego odličan.

      Избриши
  4. Moja oba deteta su alergična na grinje ali to ispoljavaju kijanjem i suze im oči. Naravno da sam preuzela sve mere, ali ponekad kada je magla i velika vlažnost neophodno im je dati sirup kako bi se umirili i mogli normalno da disu. Do sada im se nije manifestovalo koprivnjačom kao kod vase ćerke.

    ОдговориИзбриши
  5. ja ćerkici kada se izuzetno ospe dam sirup, u pitanju je sirup Presing i to 5ml. inače primetila sam da joj se koprivnjača javlja uvek u kombinaciji sa zatvorenim nosem, čitajući neka iskustva drgih mama, shvatila sam da je alergija na grinje u stvari respiratorna alergija odnosno da s etako ispoljava..

    ОдговориИзбриши
  6. I kad već govorimo o usisivačima pre nego što sam ja nabavila drugi tip uisivača pored ostalog i zbog grinja,služili smo se normalnim usisivačem.za koji su mi lepo objasnili da prašina ulazi na jednu stranu a izlazi na drugu.Većina dece kad odrastu izgube razno razne aergije pa i na grinje..do tada se jedino možemo pridržavati vodiča u borbi protiv grinja:lep blog iako ove uveličane ,dosta puta,grinje izgledaju baš grozno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. da, obični usisivači više zapraše i dignu čestice a usisaju samo krupne stvari, ako nemaju nazad pročišćač.

      Избриши
  7. Ja ga imam i koristim ga za usisivanje duseka, cudo sta se sve izvuce...

    ОдговориИзбриши
  8. Анониман2. јун 2014. 05:31

    Kakvim usisivacem usisavate podove, da li ovaj Lupov moze i za to? Pretpostavljam da ne, ali kakav onda usisvac koristite za podne povrsine - ja takodje imam alergiju na grinje i prasinu, a znam da se kod obicnih usisivaca prasina samo premjesta sa poda u vazduh i tako u krug.

    ОдговориИзбриши