понедељак, 30. децембар 2013.

Svečani Ručak


Novogodišnje Potkovice
Novogodišnje potkovice Potrebno je za tetsto: 600g brašna 1dcl ulja 1dcl jogurta 1dcl kisele pavlake 1dcl mleka 1 kocka kvasca kašikica soli tanko narezana kobasica 1 žumance za premazivanje
Razmutiti kvasac sa vodom te kada zapeni sa ostalim satojcima, tačnije brašnom uljem, jogurtom i soli zamesiti testo. Podeliti na 8 manjih loptica ali da budu jednake a i više. Podeliti svaku lopticu na dva ili četiri dela i oblikovati duže tanje valjčiće. Valjčiće plesti ali tako da izmedju stavljate po lolut kobasice, Krajeve spojiti da se dobije potkovica. Premazati žumancetom i peći dok ne porumene.
Krem čorba sa Mileramom
Potrebno je: 2dcl milerama malo ulja 1 kašika brašna 1 kocka za supu peršun Priprema: Na malo ulja propržiti kašiku brašna, sipati vodu oko 8dcl i dodati kockicu supe-koncentrat. Kada provri dodati mileram Malo prokuvati. Začiniti još po ukusu ako je potrebno, dodati i sitno iseckan peršun, služiti toplo.
Novogodišnja Butkica
svinjska butkica srednje veličine
2 glavice manjeg belog luka
voda ulje so i biber po potrebi slanine-mesnate isečene na kockice.
Butkicu oprati i posoliti, dobro, mestimično probušite vrhom noža i u te rupice "ugurajte" beli luk-jedan čen, ili pola i slaninu.

Slaninu još dodatno isecite na sitne kocke i čenove belog luka isecite tačnije prepolovite uzduž.
Potom meso stavite u jednu veliku vatrostalnu posudu da ima mesta za saft. Dodajte vode skoro da meso bude skroz u njoj i 2dcl ulja.
Poklopite.
Stavite na laganu vatru da se kuva.

U zavisnosti od veličine butkice toliko će trajati i kuvanje.

Obično oko2h.
Potrebno je tokom pečenja okretati meso.

Takodje ako u toku kuvanja voda ispari a vama se čini da meso j još uvek tvrdo slo bodno dodajte još vode!!!
Kada voda isčezne i meso potamni-dobije pečenu boju -gotovo je.

Torta od jabuka i karamele
Potrebno je za koru:
6 jaja
6 kašika vode
6 kašika šećera
6 kašika brašna
1 prašak za pecivo
Za nadev od jabuka
1kg jabuka
za vanila fil:,5 l mleka
2 pudinga od vanile
100g margarina
2dcl slatke pavlake
6 kašika šećera
0

priprema:
prvo će te ispeći koru.
Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte šećer i vodu, pa žumanca i na kraju brašno prosejano sa praškom z apecivo.
Okrugli pleh sa štipaljkom obložite pek papirom i izlijte smesu.
Pecite.
Za prvi nadev jabuke očistite i izrendajte a potom ih kratko u tiganju prodinstajte tako da dobijete kašu.
Možete dodati i limunovog soka.
Ovom smesom od jabuka stavite na koru.
I na kraju vanila fil, koji će te pripremiti tako što će te u mleko zakuvati pudin i kada se zgusne u tako vruć dodati margarin.
Ohladiti.
Pootom ulupati slatku pavlaku i dodavati jednu po jednu kašiku ove smese .
Kada sve utrošite premažite tortu od gore.
Enjoy!!!

7 коментара:

  1. Wow, volim kad pred nas staviš cjelokupni obrok, od predjela do deserta! Sve najbolje ti želim u 2014!

    ОдговориИзбриши
  2. Divan svečani ručak. Srećna Nova 2014 godina!!!

    ОдговориИзбриши
  3. Everything looks wonderful -
    spectacular and beautiful, great job, compliments!
    Happy new year!

    ОдговориИзбриши
  4. Vau kod tebe je bilo i svečano i obilno. Sretna nova!

    ОдговориИзбриши