понедељак, 16. децембар 2013.

Slana Predjela


Upravo smo u onom delu godine u kojem jedemeo obilno, kuvamo svašta, hranimo se o Slavama i prejedamo u večernjim satima.
Tim povodom moji predlozi za predjela.
Mafini sa feta sirom i kukuruznim brašnom



Potrebno je:

4 jaja
1/2solje jogurta
1 solja mleka
1 kasikica soli
2 solje kukuruznog brasna
1 solja belog brasna
1 prasak za pecivo
1 solja kisele vode
300g sitnog sira
Priprema:

Jaja dobro izraditi mikserom,zatim dodati mokre sastojke i idalje na smanjenom broju miksati.Kada se masa sjedinila dodavati brasno-kukuruzno,belo i sir.
Semenke bundeve prethodno sameljite i dodajte zatim smesi.
Ja sam ovu smesu podelila na dva dela,jednu sam pekla u manjoj tepsiji i imala obicnu proju.Drugoj polovini sam dodala semeke bundeve i pekla u kalupima za mufine.
Mozete dodati i saku dve maka,umesto semenki bundeve,ali vazno je da je mak ne samleven.
Solja je od 2dcl
Pita sa tri vrste nadeva
Potrebno je:
500g kora za gibanicu
1 fil
300g kečapa

200g praške šunkeisečene na lisove 100g narendanog t trapista
2. fil
300g svežeg sitnog sira 2 jaje
soli po potrebi
3. fil
300g obarenog španata
1 jaje

Priprema: Pleh u koji će te redjati pitu prvo dole nauljite pa potom stavite jednu koru opet na uljite i drugu koru.
Zatim tu koru premažite kečapom, obilno poredjajte šunkaricu i stavite od gore narendani sir.
te po potrebi i dobro izmešajte sa jajima. Potom opet stavite dve kore i

nauljite pa još jednu a zatim na nju fil od sira.
Sir prethodno posolite.
Na kraju fil od španata, i od gore stavite opet dve ili tri kore zavisi koliko vam ih je ostalo.



Pecite na 200C. kada bude pečeno prekrijte vlažnom krpom a potom dobro ohladjene secite na male kocke i služite.



Kocke sa ajvarom i španatom

Potrebno je: 5 jaja, 5 kašika brašna, 500 g ajvara, 500 g feta sira, 200g obarenog španata i čaša kisele pavlake.
200g šunkarice isečene na tanke listove.
Mikserom umutite belanca i postepeno dodajte jedno po jedno žumance, ne prestajući sa mućenjem.
Dodajte brašno i ajvar, pa sve lepo sjedinite i pecite u podmazanom i brašnom posutom plehu, a zatim presecite na dva dela da dobijete dve kore.
Sir pomešajte sa kiselom pavlakom kao i sa samlevenim ili isečenim na sitno španatom ovim filom-tj polovinom fila premažite jednu koru pa potom poredjajte šunkaricu a potom ostatkom od sira i španata, poklopite drugom korom i do serviranja čuvajte u frižideru. Pre serviranja isecite na kocke. dekorišite maslinama
Posna pita sa šampinjonima

Sastojci:
500g kora za piru
400g šampinjona
so, biber i ulje
Za preliv 1dcl vode
1dcl ulja
pola kesice praška za pecivo
Priprema:
šampinjone oprati i iseći pa porom pordinstati na malo ulja.
Dodati začine po želji.
Preliv pripremiti tako što će te ulje i vodu prokuvati pa kada se ohladi dodati prašak za pecivo-pola kesice.
Pleh u kojem će te peći pitu nauljite pa slagati prvo tri kore, premazati prelivom a potom na jedan kraj staviti šampinjone pa uviti u rolnu.

Tako ponovite dok imate kora i fil.
Peći na 200C
Rolat od španata

Za vaj recept KLIK

9 коментара:

  1. nisam nesto za pite,od svih salata i pitica najvise volem meso da jedem.

    ОдговориИзбриши
  2. nisam nesto za pite i pitice,od sveg najvise volem meso

    ОдговориИзбриши
  3. Sve je odlično i prekrasno izgleda. Teško odabrati najbolje, no ipak su mi favorit oni muffini na početku.

    ОдговориИзбриши
  4. Sve jako fino izgleda, posebno mi se svidjaju pitice sa pecurkama i susamom odgore.:))

    ОдговориИзбриши
  5. Mmmmmmmmm, mljac, mljac, toliko krasnih slanih zalogaja na okupu, ne bih znala s čime početi.

    ОдговориИзбриши
  6. Jako volim sitne zalogaje, nekada više i od samog ručka...Divan izbor

    ОдговориИзбриши