среда, 2. октобар 2013.

Starinska torta-Kuvarigrice

Već davno nisam učestvovala u Kuvarigricama. razlog je svakako moje nemanje vremena "ni za šta", ali kada sam nedavno poželela da napravima Tajaninu Starinsku tortu i kada je ista "pobedila" u glasovima, rešila sam da moram pošto poto stići da je napravim.
Prvo sam ispekla koru.
Iako zvuči teško kora se vrlolako pravi i vrlo brzo bude pečena i vrlo je mekana i ukusna.

Za koru je potrebno:
7 belanaca
7 kašika brašna
7 kašika ulja
1 prašak za pecivo
7 kašika šećera
pek papir
pleh
Belanca sam prvo umutila mikserom u čvrst sneg dodala potom šećer pa brašno i ulje, zatim prašak za pecivo.
Rernu sam pregrejala a potom smesu za koru izlila tačnije rasporedila po pek papiru kojim sam obložila pleh.
Pekla sam tačno 10 minuta na 180C.
Potom izvadila koru, ostavila da sse ohladi i podelila na tri jednaka pravougaonika.
Za krem:
7 žumanca
6 kašika brašna
10 kašika šećera
vanil šećer ili šipka vanile
6dcl mleka
200g putera
višnje

Višnje sam prvo odvojila očistila od koštica.
Mleko sam potom stavila u sud sa duplim dnom, odnosno to je sud za kuvanje krema na pari.
Stavila sam dakle mleko u taj sud i ostavila da provri.
Za to vreme sam penasto umutila žumanca sa šećerom, dodala i brašno.
Kada je mleko ukuvalo malo po malo sam dodavala smesu sa žumancima i ukuvala gust fil u koji sam dodala 200g putera.
Potom sam fil podelila na dva delai nafilovala kore, s tim što sam una fil stavljala višnjice.
Ukrasila sam sa 2dcl slatke pavlake.

2 коментара:

  1. Prvo, mnogo ti hvala što si napravila ovu torticu :-). Znam da nemaš vremena i često ti se čudim kako uopšte postižeš sve ( jednom sam ti i rekla to :-) ). Suvišno je i da napišem da torta izgleda mnogo, mnogo lepo da je sa višnjama baš ono što se meni sad jede :-P. I nadam se da vam je prijala.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš ti je super torta, jako fino izgleda...Pusa draga moja!

    ОдговориИзбриши