четвртак, 15. август 2013.

Žele od bobičastog voća, Kornišoni i Ljute Papričice-Zimnica

Vreme je kada počinjemo polako da spremamo zimnicu, i da tražimo raznorazne recepte za pripremu.
Za početak ću sa vama podeliti ovaj fenomenalan recept za žele od bobičastog voća.
Potrebno je:
oko 500g bobičastog voća-ribizle, ogrozd, josta..
100g smedjeg šećera
1 vanil šećer
malo kupinovog vina oko 0,5dcl i pola kesice želatina

Priprema:
Voće, očistiti oprati i malo "izgnječiti" da se probije opna te pomešati sa smedjim šečerom i vanil šećerom.
Ostaviti tako da prenoći te sutra dan u 5dcl vode prokuvati i procediti, te potom dodati u drugi sud samo tu tečnost, kupinovo vino i kuvati da provri te dodati želatin,
Možete sada dodati i koju kupinu i malinu i želatin još par minut akuvati a potom izliti u sterilizovane staklenke.
p.s od ove smese bude jedna srednja teglica-oko 3dcl


Kako su krastavci-kornišoni omiljena i jedina zimnica koje neke domaćice pripremaju ili žele da spreme, evo i moj recept.



Potrebno je:
5kg kornišona
1kg feferona
2,5 litre vode
5dcl sirćeta
150g soli
200g šećera
1 konzervans
1 vinobran
Priprema:
Kornišone i feferone dobro oprati, najbolje u dve vode. Poredjajte ih u tegle, lepo da ne pretiskaju i previše jedne druge.Poredjajte i feferone.
Vodu, sirće, so, šećer,  prokuvati. Dodati konzervans i vinobran.pa preliti preko krastavaca i feferona. 
Dobro zatvoriti najbolje prvo celofanom i od gore poklopcima z astaklene tegle.
Ostaviti na hladno mesto.



1 коментар:

  1. Svaka čast, baš si bila vrijedna! Moja se zimnica najčešće svede samo na džemove i salsu te kiseli kupus.
    Ovaj žele djeluje fora i sigurno bi bio pravo iznenađenje u nekim kiflicama ili krafnicama.

    ОдговориИзбриши