субота, 31. август 2013.

Ručak !!!

A za ručak:
1. Vrlo mekani svinjski vrat 
2. Laka kukurz salata
3. Griz mafini sa groždjem i kruškama
Meko svinjsko meso sa kostima
Znam da mnogi od vas vole svinjski vrat sa kostima, posebno onako pečen sa krompirima. Ali znam da mnogi od vas ne znaju da ga pripreme odnosno da se žale da im bude tvrd.
Evo rešenja
Potrebno je:
500g svinjskog vrata sa kostima
so, biber, beli luk-2-3 čena
ulje ili mast
crni luk
Priprema:
Meso isecite sami ili u mesari na manje delove.
Potom krtako dok ne provri obarite u loncu sa vodom i dva tri čena belog luka, možete dodati i po koji biber u zrnu.
Potom jedan dublji sud kao tiganj, stavite ulje ili mast, vodi  i iseckani na šnite crni luk te meso koje ste posolili i pobiberili ili doali začin C.
Poklopite i dinstajte dok voda ne iščezne.
Ako pečete i krompire u rerni možete vrat dodati od gore na pola pečeni krompir i sve lepo zapeći da dobije lepu zlatnu boju.

Lagana kukuruz salata
Potrebno je:
Kesica kukuruza šećerca ili 500g svežeg kuvanog kukuruza šećerca
1dcl kisele pavlake
2dcl lajt majoneza
so
Priprema:
Sve sastojke lagano pomešati, i posoliti po želji. neverovatno prija!
Mafini od krušaka, groždja i griza
Ovi mafini su fantazija.
Sočni i voćni!!!
 Potrebno je:
1 veća ili dve manje zrele kruške
3 jajeta
150g šećera
2dcl mleka
1 dcl ulja
300g groždja 
200g brašna
3 kašike griza
pola praška za pecivo
papirne korpice za mafine
pleh za mafine
Priprema:
Vrlo laka. 
Mafine uvek pravim sa kulinarskom žicom, nikako mikserom. Prvo umutim jaja i krušku tako što sam krušku prethodno usitnila viljuškom. Posle će se pokazati da je baš ona dala mafinima sočnost.
Dodam potom tečne sastojke, ulje, mleko a onda čvrste.
Izlijem u krpice i od gore stavim groždje.
Pekla sam na 180C oko 20-30 minuta.

3 коментара: