субота, 17. август 2013.

Leptokaria-Grčka-mali vodič


U samom podnožju planine Olimp, na svega 30-ak km južno od Paralije, nalazi se ovo, među našim turistima sve popularnije letovalište, Leptokarija.
Ako hoćete da pročitate još o drugim gradovima Grčke pročitajte Gagin Putopis.
Ovaj pu smo ulatili smeštaj prekoagencije i 12 noćenja nas je u Last minutu izašlo 400 eura, apartman je bio vrlo blizu plađe, uredan, prostran sa velikim dvorištem i roštiljem a šta smo tamo spremali možete pročitati ovde.
Ovo mi nije prvi odlazak u Leptokariju, tako d sam već unapred znala gde se šta nalazi, a tu pre svega mislim na Lidl, gde su cene poizvoda duplo jeftinije od marketa u samoj Leptokariji a tako i kod nas.
Doduše jeste da se cena Hleba razlikuje u Lidlu i Marketu za 0,19 centi ipak to nije toliko velika razlika da bi svakodnevno išli u Lidl koji se nalazi na magistralnom putu na samom izlasku iz grada.
Sasvim je doovoljno da hleb kupujete i u obližnjim pekarama gde su cene krajnje pristupačne od 0,60, 080 centi.

Ono što me je ove godine fasciniralo je mesto PLATAMON koje se nalazi na samo 10 tak kilometara od Keptokarije i koje obiluje malim vikendicama , a naših turista zapravo i nema puno te 80 posto stanovništva tokom sezone su Grci, što je odlično, te malo možete da se odmorite od srpskog jezika.
Takodje nedaleko od Platamona je stara Feničanska Tvrdjava, koju obavezno morate posetiti, doduše veoma je blizu Platamonasu ali put do nje je po meni da se ide peške rizičan jer se može ići samo uzanom stazom uz autoput, ali ako ste tu u Grčkoj automobilom to neće biti nikakav problem.
Ukoliko još niste načisto da li da idete na more, a još nije kasno da se odlučite i želite da idete u sopstvenom aranžmanu posetite ovaj sajt.
I još jedna napomena za tvrdjavu, ulaz se plaća 2 eura i može se ući u unutrašnjost samo od 08-15 h.
Pijačni dan u Leptokariji je utorak, nema potrebe da se budite za Pijacu u šest sati, jer se prodavci oko osam tek raspakuju, nema potrebe ni da kupujete previše na pijaci osim ako ne želite nešto sami da kuvate, jer su cene skoro iste kao i u Marketima, eventualno ako želite da kupite svežu ribu, masline i maslinovo ulje.
Pijaca nije baš velika nekih 30 tak metara je i to na glavnom putu koji preseca Leptokariju odnosno donji i gornji deo. Voće je skuplje nego ono koje možete da kupite uveče dok se šetate na Štrafti, recimo breskve 1kg su 1 euro, groždje 2 eura, dok uveče možete kupiti 2kg za euro bresaka i groždja. 

Riba je nešto skuplja nego na Halkidikiju npr tamo sam kilogram Cipure platila 4 eura a na pijaci je 7 eura. Hobotnica je 10 eura, a jedina riba koja je jeftinija su girice 4 eura kilogram, ostala se kereće od 7-8 eura pa čak do 12 eura po kilogramu.
Masline su skuplje nego u Lidlu, ali su u rinfuzi, kada ih kupite prodavac vam ih vakumira a cene su raznorazne kao što možete da vidite na fotografijama u zavisnosti šta želite. Od 2 eura pa do 4 eura po kilogramu.Dok je domaće maslinovo ulje 2dcl 2 eura.


 Začini su upakovani u kesice i ima raznoraznih mikseva tipa Tzatziki itd, i kreću se od 1,5 eura po 100g pa do 2 eura u zavisnosti koji začin želite. Začina je bilo samo na jednoj tezgi.
 Potom bamija ako hoćete da skuvate nešto lagano za vrele letnje dane.1kg 1,5 eura
 Potom šljive i breskev po ceni od 1 eura z akilogram, ali su izuzetne.
 Sveže povrće, direktno od proizvodjača, takodje nešto skuplje nego u Lidlu za oko 0,5 eura.
Što se tiče hrane, mogu vam reći da je Leptokarija prepuna fast food restorana koji nude Giros i to za 2 eura po komadu pa čak i kombinaciju Giros plus pivo od 3 eura, Ćevapčiće pitu od 1,5 eura. Na nekim centralnim mestima Giros možete kupiti i za 2,20 eura. Pootom raznorazne paste, ćufte , musake, lazanje, ražnjiće koji se po porciji kreću od 4-6 eura.
Giros je odličan, meso mekano pa čak i oni delovi za koje mislite da su masni su slasni i ukusni.
Ja sam napadala Giros svako veče, i baš sam se dobro najela.
 Potom imate varijantu Club Girosa, od 4 eura, to je nešto kao dupli Giros, ali kada sve sumirate više vam se isplati količinski za te pare ako ste tako baš gladni da kupite dva girosa za istu cenu jer ima više mesa.
 Školjke sa prilogom su 7 eura.
 Lignje sa prilogom takodje 7 eura.Sasvim obična.
 Porcija bele ribe takodje 7 eura.Meni lično je bila premala.
A možete i kombinovati pa probati sve kombinacije.
 Sokovi tipa coca cola, fanta, sprite su 1,20 eura, pivo na točenje 3 eura, kao i 0,5 dcl domaćeg vina.Vino preporučujem.


Potom ako se odlučite da se zasladite na samoj plaži u centru smeštena je fantastična Pekara u kojoj je večito gužva i gde se prodaju raznorazne djakonije.
Kolači su 2,20 eura komad, tulumbe 1,5 eura komad, baklave, 11 eura kg.
Kao i suvi kolači koji se takodje prodaju na kilogram.
Krofne su od 1,5 euro do 2 eura.



I moja topla preporuka grčki burek sa kozijim sirom od 1,80 eura. Vredi svaku paru...:)


I za sam kraj i ja sam vam nešto pripremila.
Recepte sam preuzela sa sajta La Cusine Creativa, i to oba, gde nam je i Lanica pisala o Solunu i njegovim čarima.
Lepinjice sa maslinama

Za lepinjice je potrebno:
300g brašna
15 g svežeg kvasca
1 ravna kašikica soli
150g Grčkog jogurta
4 kašike ulja
malo vode
 100g maslina
malo ruzmarina
Priprema:

Kvasac razmutiti sa malo šećera i tople vode kako bi zapenio. Prosejati brašno i so, dodati kvasac, ulje i grčki jogurt. Zamesiti meko tetso i odmah podeliti na šest jednakih delova. 
potom tetso ostaviti da odmara.
Nakon 30 tak minuta loptice nežno rukom spljoštiti i prebaciti na pleh koji ste obložili pek papirom. Od gore na lepinjice utisnuti masline, posuti ruzmarinom i krupnom morskom soli i peći na 200C oko 20 tak minuta. Evo jedna varijanta sa narendanim kačkavaljem od gore.




Lokumadosi
Sa lokumadosima sam slepo pratila Lanin recept i tetso je zaista za svaku pohvalu. jedino što moji Lokumadosi nisu imali tak Lokumados okrugli oblik već su više ličili na Uštipke, iako sam se svojski trudila da tetso koje ubacujem u vrelo ulje ima oblik loptice.
Ako neko zna tajnu okruglosti neka mi je prosledi.

Potrebno je za testo:
370g brašna
1,5 šolje vodežšolje su od 2dcl
15g svežeg kvasca
1 kašika šećera
malo soli
1 kašika grčke rakije Uzo
Za sirup:
4dcl vode
2dcl meda
 1dcl šećera
Priprema:

Prvo pripremite testo tako što će te kvasac razmutiti sa malo vode i kada zapeni dodati u brašno zajedno sa ostalim sastojcima. Dobićete lepu žitku smesu koju će te ostaviti barem 1h da odstoji i koja će nakon tog 1sata biti puna mehurića a bogami i udvostručena.
Za to vreme dok vam se tetso odmara pripremićete sirup, tako što će te sastojke za sirup staviti u jednu šerpicu a potom na šporet te zagrejati dok ne provri. Sirup ohladite.
E sad teži deo nastupa.
U jednu šerpu stabite ulje, zagrejte, mokrom kašikom, ja sam koristila desertne kašike uzimajte malo tetsa i spuštajte u ulje- Da bi krofnice bile manje uzimajte po pola kašike, malo više od pola kašike testa. Trudite se svim silama da krofnice budu okrugle, u procentima 40 posto će i biti...:)
Gotove Lokumadose, a to znači rumene ne prepržne umačite u sirup i redjajte usud.
Od gore možete posuti cimetom to se čak i preporučuje!!!
Utisci:
Ukus je zaista identičan, sirup takodje, jesino što nisam zadovoljna oblikom jer i pored sve moje pozornosti tipa umakanje kašikice u čašu vode pre svakog stavljanja tetsa u šerpu i neznam ni ja sve načine da Lokumadosi budu okrugli dobila sam ovakve nepravilne oblike, ali ukus ukus je za 10 plus

8 коментара:

  1. Odlican post, volim da citam ustiske sa putovanja sa lepim slicicama.:) Za Leptokariju me vezu lepe uspomene jer smo ranijih godina tu cesto letovali, imaju divnu plazu okruzenu borovom sumicom.

    Ove godine smo isli dosta rano, mislim da smo cak bili prvi turisti u sezoni, pa je bilo prilicno pusto a pekaru smo nasli tek par dana pre polaska.:)

    Volim grcku kuhinju i njihovo pecivo, sve si bas lepo uslikala... a hvala puno i na isprobanim receptima, nadam se da se klincima dopalo.:)) Puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
  2. Bila sam u Leptokariji i Platamonu, zaista je tako kako si napisala, Platamon mi je za nijansu lepsi jer je mirniji ali su cene za nijansu skuplje nego u Leptokariji..

    ОдговориИзбриши
  3. Baš sam uživala bila sam u Grčkoj prije 20 godina i vidim da se puno toga promijenilo a i vama je relativno blizu, koliko sam shvatlia vi ste išli autom ? Koliko vam je trebalo?

    ОдговориИзбриши
  4. Miris i ukus Grčke :) Volim GR u svako doba godine a posebno leti :) To obilje preslatkog voća, a posebno bresaka i groždja, me uvek oduševi :) Mogla bih svakog dana jesti giros, nikada mi ne dosadi :)
    Lepo opisano, uslikano i predstavljeno sve što Grčka pruža :)

    ОдговориИзбриши
  5. Da Grcka je zaista divna. Mismo bili u Platamonu pre nekoliko godina i razocarali se. Svaki dan nam je padala kisa i gledali smo kako su oblaci samo iznad naseg mesta, a u daljini svuda sija sunce. Resila sam da vise nikada ne idem u Olimpijsku regiju. Sto se tice Lokumadosa oni se ne oblikuju kasicicom vec rukom. To je moglo da se vidi u Platamonu u izloigu poslasticarnice. Testo se uhvati rukom, stegne pesnica i istisne kuglica testa. Drugom rukom se testo zavrne, otkine i baci u vrelo ulje.Ne znam da li ruka treba da je vlazna ili nauljena, jer nikad nisam pravila, vec samo gledala. Pokusaj, sugurno ce biti bolje nego kasicicom.

    ОдговориИзбриши
  6. Znate šta... u ovom tekstu verovatno ima šta da se pročita, ali ja sam morala da odustanem još pre polovine, jer nepismenije i nečitkije napisan tekst na celom netu nisam videla. Zaista nema smisla, ovoliko nepoštovanje čitalaca zaista je nedozvoljeno i, ako vam ga je autorka tako prosledila, što je njena sramota, valjda ste sami - vi koji ste ovo pustili da ide ovako sramotno, mogli da ga bar malo upristojite.
    Ne morate komentar da objavite, ne pišem da vas brukam nego da vam kažem da na ovakav način samo odvraćate čitaoce od sajta. A i doprinosite nepismenosti na netu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da. U pravu ste. Sad sam ga i ja prolitala, kao da su slova progutana. Videću u najskorije vreme da ga korigujem. Prosto, da li u brzini ili pta provuku se greške. Hvala vam

      Избриши