уторак, 2. јул 2013.

Domaća teleća čorba

Leta su nam postala pretopla, ne sećam se da su kada sam bila dete leta bila toliko žarka, teška.
Kao dete obično sam leta provodila kod dede na salašu i kupala se u obližnjem kanalu DTD, iskreno danas sumnjam da bih se to usudila.
Zime su pak sa druge strane postale blage i takođe varljive.
Nekada su bile pune snega i  veoma hladne.
Ne sećam se da je nekad bilo toliko prehlada, virusa i raznih drugih novih bolesti. Za neke sada prvi put čujem.
Svi smo u strepnji kada neko kine ili zakašlje.
Kakva grozota.
Čorbice smo uglavnom kuvali zimi da nas ugreju, sada je februar izuzetno topao i mogao bi se jesti sladoled:)
Leti takođe prija čorbica, kažu da kada su jake vrućine i treba jesti nešto toplo.
Ovaj recept iz tog razloga sačuvajte, čorbica za celu godinu.


Sastojci
1 glavica crnog luka
1-2 kašike ulja
 300g teletine
2 šargarepe
1 peršun
1 tikvica
2l vode
So, beli biber, začini po želji
2 kašike brašna


Priprema:
Prvo sitno iseckati luk i u šerpicu ili lonac u kojima će te kuvati čorbu propržiti ga na ulju.
Potom dodati sitno iseckano meso, sitno iseckano povrće-može i bilo koje drugo povrće po vašoj želji.
Sve peći na blagoj vatrici dok meso lepo ne po beli sa svih strana. Nakon toga  naliti vode malo  u sud tako  da je ima malo više barem 2cm  od sastojaka, i sve  kuvati na laganoj vatri oko 1h.
Potom dodati još vode, a zatim i so, biber i ostale začine.
Na kraju razmutiti 2 kašike brašna sa malo vode i sipati u čorbu, tada pustiti da još malo provri i služiti toplu!






2 коментара:

  1. Baš mi je žao zbog prehlade :-( Jeste, vala, ovo leto je pravi užas, ali dobro je ako bar osećaš ukuse, čim se razbolim meni se to zatvori pa ne mogu ni da jedem, a šteta da čovek ne oseti ovakvu čorbicu :-)
    Bolonjez mi je najdraži sos za testeninu, a mafini su mi najbolji kad su čokoladni. :-) Sve po meri.:-)
    Pozdrav i brzo ozdravljenje :-).

    ОдговориИзбриши
  2. Zelim ti brz oporavak i da nam se sto pre vratis u formu, a rucak je za 10+!:)))

    ОдговориИзбриши