субота, 16. фебруар 2013.

Baklava od maka


Mak može u sve, u knedle, baklave, kiflice..kekse.
Najbolja na svetu je naravno štrudla od maka, ali ova baklava, ne ide daleko od nje.

Potrebno je:
4 jajeta
150g šećera
1 kesica vanil šećera
150ml ulja
 1kesica praška za pecivo
200ml jogurta
350g-400g mlevenog maka
500g tankog testa za baklave

sirup:
500ml vode
250g šećera
1 limun


Prirpema:
Jaja, šećer i vanil šećer penasto izmutiti.
Dodati ulje, prašak z apecivo, jogurt i mak i sve lepo sjediniti.
U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite delom nadeva sa makom.
Postupak ponavljajte tako dok sve ne potrošite a na kraju od gore stavite dva lista kora.
Ovako poredjanu baklavu isecite na kocke iloi trouglove.
Pecite u pregrejanoj rerni na 200c oko 25 minuta
Vodu i šećer stavite u šerpu i kada provri kuvajte još 10 tak minuta.
Dodajte limun narezan na kolutove.

Prelijte preko baklave a kolutove limuna poredjajte od gore.

3 коментара: