субота, 05. јануар 2013.

Badnje Veče-Pogača Posna Badnjača

Danas je veoma teško napraviti balans izmedju običaja, tradicije i modernog.
Ma kolko neki od nas bili urbani ili rustični, smatram da je najvažnije ipak zadržati jednu dozu tradicionalnog.
Ova pogača je posna, i mislim da se vrlo lako pravi.
Zato je napravite večeras i obradujte svoju familiju!

Potrebno je:
800g brašna
10g suvog  kvasca
400ml mlake vode
1,5 kašikica soli
1 kašikica šećera
i još:
2 kašike piva




Priprema:
Brašno prosejte pa ga pomešati sa kvascem.
Dodati so, šećer i mlaku vodu.
Zamesiti testo, oblikovati loptu i ostaviti da odstoji bar 45min.
Potom ga premesiti i oblikovati po veličini tepsije.
Manju okruglu tepsiju nauljite i pospite brašnom pa napravite oblik od testa kao okruglu pogaču.
Deo testa odvojite, za ukrase i piliće.
Površinu premazati pivom.
Ostaviti da odstoji još 20minuta.
Peći je na 200C oko 35minuta.
Pečenu poprskati hladnom vodom i služiti uz posnu badnju večeru.
Piliće napraviti tako što će te deo testa premesiti i napraviti spirale.
Potom spiralu vezati na čvor.
Od jednog kraja oblikovati glavu i kljun.
Kao na slici.





2 коментара:

  1. Volim čitati o blagdanskim običajima. Zato mi je i drag tvoj blog, jer često pišeš o tradicionalnim jelima.

    ОдговориИзбриши
  2. Sve si predivno opisala i napravila, svaka cast!

    ОдговориИзбриши