петак, 7. септембар 2012.

Heljdopita

Ovo je moj recept za Pitu od Heljdinog Brašna. Koristila sam Feta sir umesto sitnog domaćeg sira. U stvari ko ne voli sir može pitu napraviti i bez dodataka.
Vrlo je ukusna i sprema se na jedan specifičan način.


Potrebno je:


5 jaja
5dcl mleka
12jelovnih-punih kasika Heljdinog namenskog brašna Danubius
pola kasikice sode bikarbone
so po ukusu
ulje i još 250g feta sira


Priprema:

Rernu uključiti na zagrevanje bar na 180C.
U sud za mešenje stavite prvo jaja.
Mikserom ih izmešajte.
Dodajte mleko, brašno, sodu bikarbonu i so.
Pred vama će biti fino testo nalik onom za palačinke ali znatno gušće.
Potom dobro nauljite vatrostalni sud.
U njega kutlačom sipajte malo smese da se prekrije dno.
Stavite posudu-tepsiju u rernu i pecite par minuta 2-3 minuta na 200c.
Potom je izvadite stavite od gore usitnjen feta sir.
Prelijte ponovo smesom od heljdinog brašna.
Vratite opet u rernu. Pecite. Ponovite postupak dok se sve ne utroši..
Kada dodjete do zadnjeg sloja, njega takodje zapecite par minuta i tada nožem Heljdopitu isecite na kocke.

Ponovo je vratite u rernu i zapecite dok ne dobije bronzanu boju.


4 коментара:

  1. Pravim slično, ali s kiselom vodom i bude mnogo mekša nego s mlekom :)http://www.coolinarika.com/recept/heljdina-pogaca/

    ОдговориИзбриши
  2. Pita super izgleda, heljdu volim i sviđa mi se što ovdje ide heljdino brašno.

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo je dobra pita, u nasem kraju je ne slican nacin prave od kukuruznog brasna i zove se potpecka(podpecka).

    ОдговориИзбриши