понедељак, 18. јун 2012.

Brze Ćufte sa Paradajzom i Ruzmarinom


Ne bih sada ovde ulazila u polemiku da li su ćufte, srpsko, grčko ili tursko jelo-specijalitet, samo ću vam napisati da su ćufte jelo bogate i daleke istorije.
Postoje naznake da su ćufte osmislili prvo rimljani i služili u svom jelovniku, odnosno njima se pripisuje ideja da se "meso samelje ili usitni".
Naravno da te prve ćufte nisu pravljene od ovako usitnjenog mesa nego od iseckanog.
Što se tiče umaka koji se poslužuje s aćuftama, primetila bih da je u nekoh 70% slučajeva on od paradajza, a potom vodi umak od sira ..bešamel...
Moj favorit je umak od paradajza i napisaću ovde kako i njega spremam, jer može posluđiti i za pripremu uz neko drugo jelo.

Potrebno je za ove ćufte:
770g mlevene junetine
100g mesnate slanine
1 žumance
sitno iseckana glavica crnog luka- ja je usitnim u multipraktiku
tri kašike origana
so, biber
ulje-preporučujem maslinovo.
Za sos:
500ml koncetrata paradajza-tomatina-paradajz soka
ili 1kg očišćenog svežeg paradajza
2 čena belog luka
1 manja suva ljuta papričica
ruzmarin ili svež bosiljak
Priprema:
U tiganju zagrejt edve kašike ulja i propržite seckani luk i slaninu. Dodajte origano. 
Potom sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
U posudu stavite ostale sastojke za ćufte i dodajte propržen luk i slaninu.
Dobro izmešajte i sjedinite rukama. Ostavite malo da odstoje.
Pržite ih u tiganju u zagrejanom ulju sa jedne i druge strane dok ne porumene a potom ih stavite-redjajte u vatrostalni sud.
Priprema sosa: Iseckajte i oljuštite paradajz, ako će te praviti sos sa svežim. Ako ne Tomatino sos pomešajte sa sitno iseckanim belim lukom, uljem i začinima.
Prelijte ovom mešavimom ćuftei pecite u rerni na 200c oko 40 min.
Prijatno!!


6 коментара:

  1. ćufte mi nekako nikad nisu bile drage, ali znam da dođem k tebi u goste na tanjur ovoga sa fotke, pojela bih sve i vjerojatno tražila repete :) super izgledaju!

    ОдговориИзбриши
  2. Ono što me je iznenadilo je pečenje u pećnici. Kad radim ovakvo jelo, nakon prvotnog prženja polpete stavim u padelu pa ih kuham u umaku. Uz to malo pirea i zelene salate i evo odličnog ručka.

    ОдговориИзбриши
  3. Ni ja nisam baš neka obožavateljica ćufti u umaku od rajčica, ali na tvojim fotografijama izgleda tako fino :) Tanjur mi je fora :)

    ОдговориИзбриши
  4. A ja nekako volim kombinaciju mlevenog mesa i paradajza, odnosno najbolje jelo su mi spagete..)

    ОдговориИзбриши
  5. Nisam ih nikada pekla u pećnici, jako mi se dopada recept!

    ОдговориИзбриши