среда, 9. мај 2012.

Venac od Povrća-Prolećni Prsten

Ideju za ovaj venčić, cvet ili pogaču sam videla na netu. I to je bilo dovoljno da se i ja obradujem ukusom ovog Prolećnog vrlo prolećnog, sočnog prstena.
Testo sam pravila na onaj način na koji pravim testo za picu, a ostale sastojke odredila po svom ukusu.
Nikada nisam kombinovala testo sa povrćem, svežim, onda sam pre par godina pravila fokaču sa svežim paradajzom i tada se i sama zapitala" Bože kako ovo nisam ranije otkrila, baš je dobro..."
Onda su sledile različite kombinacije testa i povrća....Ali ipak mi je kao br.1. u srcu ostala fokača sa paradajzom...
Za testo:
300g brašna
10g kvasca-pola kockice
1 kašikica soli
2,2dcl vode
Povrće:
mala tikvica
50g pileće salame
50g skuvanog španata
paradajz
mladi crni luk
100g sira trapista
bosiljak




Priprema testa:
u 1dcl mlake vode rastvoriti kvasac.
Brašno prosejati u sud za mešenje, dodati so.
Kada kvasac  zapeni, dodati ga brašbu i ostalu vodu pa zamesiti testo.Da bude meko.
Ostaviti ga na toplom ili pokriti krpom 1h.
Potom ga premesiti i rastanjiti oklagijom, odnosno da bude okruglo, ali debljine 1cm.
Oštrim nožem u sredini testa napravite "pahzljicu", prvo isecite krstić, pa opet krstić , odnosno zarežite testo da možete kasnije napraviti cvet odnosno uviti testo unutra.
Premazati pelatom od paradajza, a i ne morate.
Poredjajte pileću salamicu.
Španat dobro ocedite da vam se ne bi "cedio" po testu i ostalim sastojcima. Rasporedite ga.
Tikvicu isecite na prutiće.
Paradajz na tanke kriške.
Mladi luk na kolutove.
Sve rasporedite po testu a tek tada uvijte isečene krajeve testa unutra ka unutrašnjosti da bi ste dobili u sreini oblik cveta.
Pecite na 180C,  oko 20min.
Povrće ne treba da se prepeče jer tako gubi na svojim hranjivim sastojcima.
Preko toplog venca narendajte sir.


11 коментара:

  1. Kako ti je ovo medeno. Da, kombinacija svežeg povrća i testa je odlična, a taj paradajz kad se ispeče daje onu divnu slatkasto-kiselkastu notu. Ovo je jedna prava inspiracija obzirom da su tezge pune zeleniša.

    ОдговориИзбриши
  2. Odlično izgleda. I ja volim kombinaciju sviježeg povrća i tijesta.

    ОдговориИзбриши
  3. Анониман9. мај 2012. 04:30

    i meni je paradajz na prvom mjestu, pogača ti je preslatka i prefina

    ОдговориИзбриши
  4. Vrlo lepa ideja za vencic, izgleda kao neki cvet, a tu su svi sastojci koje volimo, zapamticu ovo za sledeci put.:)))

    ОдговориИзбриши
  5. ovo jako fino djeluje i baš je dekorativno

    ОдговориИзбриши
  6. odlično, mnogo volim ovakve kombinacije

    ОдговориИзбриши
  7. Baš mi je drago da vam se svima dopada, treba iskoristiti što više povrća...sada kada ga ima!

    ОдговориИзбриши