уторак, 08. мај 2012.

Peciva sa Sremušem

Peciva nikada dosta. Pogotovo ako su u ovako malom izdanju kao ova sa  sremušem.
Ovog puta ih nisam punila ni sa čime, ali onako vruća tek izvadjena iz rerne možete preseći na pola i namazati domaćim kajmakom. 

Iskoristite sremuš ove godine najviše što možete, jer on se jede samo svež a u frižideru možete svežinu da mu zadržite maksimum do 7 dana.
Zamtzavanje nije baš najbolja opcija, odnodno nije baš nikakva, a nedavno sam na mojoj FB Stranici, dobila jedan odličan predlog, a to je da sremuš operete osušitete, slično kao što neki od vas možda suše peršun , posle stavite u staklenke i služite kao začin. Što da ne?

Potrebno je:
pola veze sremuša-5 listova max
500g brašna
1 jaje
1 žumance
kašikica soli
pola kocke kvasca-10g
3dcl jogurta
malo mlake vode za dizanje kvasca
šećer
Priprema:
U malo mlake vode rastvorite kvasac sa šećerom.
Sremuš sitno, oštrim nožem iseckajte.
U posudu sa prosejanim brašnom, dodajte so, jaje i žumance. A potom i zapenjeni kvasac.
Dodajte jogurt i sitno iseckan sremuš.
Zamesite testo.
Meko, ako se lepi dodajte koš malo brašna,
Testo ostavite prekriveno ili na toplo barem sat vremena.
Pleh za pečenje obložite pek papirom.
Rukama uzimajte testo veličine limuna, oblikujte u lopticu.
Slažite u pleh.
Premažite uljem i pospite krupnom morskom soli.
Pecite na 200C dok ne porumene.

11 коментара:

  1. Kad vidim kakva se divna jela mogu napraviti, baš mi je žao što ne znam gdje ga potražiti

    ОдговориИзбриши
  2. Fantastično mi izgledaju tvoja peciva, sve pohvale!

    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. O da, peciva nikad dosta :) Super izgledaju, a sremuš treba iskoristiti dok ga još ima... Da se sremuš može sušiti kao peršun, nisam znala, trebalo bi isprobati!

    ОдговориИзбриши
  4. Krasna su ti peciva, posebno mi se sviđa podloga za peciva :)

    ОдговориИзбриши
  5. super kombinacija sa srijemušem, i slažem se-peciva nikada dosta

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicno...posto sremus nisam vidjela u Australiji, ja cu da stavim vlasac...YUM!

    ОдговориИзбриши
  7. Mmmmh, pecivo...to mogu na tone:) i uvek:)
    Ova sa sremušem zvuče super!
    Ja sam htela da napravim pesto i u nedelju na limanskoj nisam uspela da ga nađem. Bilo je al mi se činilo da nije baš svež.
    Valjda ću uhvatiti još koji put na pijaci...

    ОдговориИзбриши
  8. Hvala, Nevena ja sam ga kupila na Futo[koj, dodu[e sve je ovo pravljeno pre dve tri nedelje, bio je 30 din. Inace u vezi, ima ga dosta, a posto ne moze dugo da stoji, moras ga ono malte ne potrositi za 3 dana...eto to mi je samo nezgodno.Taj covek na Futoskoj, tezga mu je bas u sredini pijace sa povrcem, ima i rukolu i svasta nesto zeleno i fino!

    ОдговориИзбриши
  9. Obožavam peciva, i s dodatcima i bez. Ova izgledaju odlično. Moram komentirati podlogu na kojoj se nalaze peciva: savršeno!

    ОдговориИзбриши
  10. Krasno izgleda, mogu zamisliti kako su fina vruća, sa otopljenim kajmakom. Mljac.

    ОдговориИзбриши
  11. Ma ja bih jos povecala kolicinu sremusa... :) Odlicna su!

    ОдговориИзбриши