четвртак, 26. април 2012.

Šampinjoni punjeni Sremušem

Neću vam u uvodu pisati o tome kako je sremuš zdrav i ukusan, jer takvih pisanija imate na malih milion ovde na internetu.
Za sremuš sam čula daaavno, još dok je vrlo malo njih i znalo z anjega, kako to kod nas biva, dok se nešto ne pročuje.
Moji rođaci iz Sviloša-malog sela u Sremu, u proleće obavezno idu u šumu i beru ga.
Sremuš nije biljka od juče, ona se vekovima koristi u narodu.
Blagog je ukusa, i podseća na beli luk.
U to više da je probate, jer iako je i zdrava, vrlo je i ukusna.
Pored svega ovoga, što je dostupan i jeftin, možete ga kod nas u Novom Sadu naći za 30 dinara, i to poveću vezicu.



Za ovo jelo sam koristila:
10-tak velikih šampinjona
4-5 listova sremuša
80g pileće salame
2-3 kašike pavlake



Priprema:

Šampinjone oprati i odvojiti od drški.
Sremuš oštrim nožem sitno iseckati.
Pileću salamu, i drške od šampinjona takodje.
U sud stavite sve isečene sastojke, posolite i pobiberite te pomešajte sa pavlakom.
Vatrostalni sud namažite uljem.
Poredjajte šampinjone.
Potom kašikicom punite.
Pecite oko 20-tak minuta na 200C





12 коментара:

  1. Hvala draga, ma prosli sablon mi nije nesto bio kako treba. i sinoc je skroz nesto puko, pa sam samo vratila na bloger sablone cisto da imam neki sablon.
    Mada bih volela uskoro da se pozabavim malo izgledom bloga i stranicama, postove malo da uredim..ali bice...valjda!

    ОдговориИзбриши
  2. još jedan krasan način za pripremu srijemuša!

    ОдговориИзбриши
  3. Odlican recept, volim ovekve zalogajcice :)

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična, odlična ideja! Nisam nikada koristila sremuš, a tačno je to da je moderan u poslednje vreme (u poslednje vreme se i češće nalazi na pijacama, ranije ga uopšte nisam viđala). Vreme je da ga i ja uvedem u kuhinju, pa ću početi od ovakvih šampinjona - vrlo su zgodni jer otvaraju mogućnost da se ubaci još što-šta iz frižidera.

    ОдговориИзбриши
  5. ja moram priznati da sam za srijemuš tek nedugo čula i obilazim stalno na placu oko njega , a nekako ne znam što bih sa njime. U subotu ću ga kupiti i napraviti ovako sa šampinjonima. Odlični su i super mi izgledaju ovako fino napunjeni !

    ОдговориИзбриши
  6. Meni je to iznenađenje, stvarno super ideja. Volim punjene šampinjone, a sremuš ovdje sigurno odigra važnu ulogu odličnog okusa.

    ОдговориИзбриши
  7. Divno izgledaju i rado bih probala sa sremušem, ali ovdje ga jednostavno nema. Moram nagovoriti muža da posadi pa da imamo.

    ОдговориИзбриши
  8. Jos jedan zanimljiv nacin upotrebe sremusa... Volim punjene pecurke na sve nacine.
    Inace, tako je i sa vlascem. Ja sam tek nedavno shvatila da on oduvek raste pored kuce moje bake i nikad ga nismo brali... A ja mislila da je to neka fancy zacinska biljka... :)

    ОдговориИзбриши
  9. Super ideja! Ja volim sremuš, puno, puno! Danes ga još idem nabrati :)!

    ОдговориИзбриши